ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Ο Βασίλης Κασσάρας στο elpis calling…

Ο Βασίλης Κασσάρας στο elpis calling

Όλοι οι άνθρωποι έχουν χάρες, όλοι έχουν ταλέντα. Κάποιοι συνδυάζουν ταλέντο, χάρες και χαρές, αγάπη και καλοσύνη, κάποιοι είναι αερικά! Σα να έχουν έρθει από αλλού, σα να κινούνται ανάμεσα σε πολλούς κόσμους, σα να συνομιλούν με κείνους στο τώρα.

Αφήνουν το αποτύπωμά τους μοναδικά, σαν πάτημα δροσιάς πάνω σε φύλλο. Δημιουργούν σκηνικά καθημερινά, ανάβουν κερί στη μνήμη που δεν πρέπει να χαθεί, ταιριάζουν και κρατούν όσα μπορούν και τα άλλα τα αφήνουν να πετάξουν κι έτσι ανάλαφροι αγγίζουν τον ουρανό τους.

Ο Βασίλης είναι αερικό! Κινείται σε πολλούς κόσμους. Ενώνει με ευκολία τους αιώνες, χρωματίζει τα δύσκολα χρόνια, ανασύρει από το σκονισμένο μπαούλο ιστορίες και τις ταιριάζει στο τώρα με την ιδιαίτερη γραφή του, με μαεστρία δένει τις λέξεις που μ’ έκανε να μάθω, τις εικόνες που δημιούργησε, τις μυρωδιές που έφερε στις σελίδες του… 

Φώτισε εποχές ξεχασμένες και τις αναδημιούργησε, τις μετέφερε στο χαρτί και με έναν τρόπο δικό του ολότελα τις κάνει να περνούν από τα μάτια μας μπροστά ζωντανές και χρωματιστές, έτσι όπως φωτεινά έζησαν οι ηρωίδες του μέσα στην γκρίζα ίσως τύχη τους.

Στη μοίρα τους όμως υπήρχε μια χαραμάδα, γιατί πάντα υπάρχει κάπου φως και ελπίδα. Κι αυτό το φως έχει τελικά τόση δύναμη, όσο όλες μαζί οι μοίρες και οι τύχες που παλεύουν με τις ζωές. Γιατί στο παραθύρι του Βασίλη όλα δείχνουν φωτεινά, τόσο μοναδικά!

Χαρούμενη πολύ που ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα, χαρούμενη που στην παρέα του elpis calling είναι ο Βασίλης Κασσάρας και το βιβλίο του “Μοίρες” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

  • Τόπος καταγωγής, μνήμες από το παρελθόν.

Μεγάλωσα στη Λιβαδειά της Βοιωτίας, στις όμορφες δεκαετίες του ΄70 & του ΄80. Παιδικά χρόνια γεμάτα από φίλους και παιγνίδια στις αλάνες και στις γειτονιές αλλά και με άπειρο χρόνο ξοδεμένο ή καλύτερα επενδυμένο στο βουνό που βρίσκεται πάνω από το πατρικό μου σπίτι απέναντι από εκείνο του μεγαλεπήβολου Παρνασσού.

Χρόνια γεμάτα από την αγάπη της μάνας μου και του αδελφού, αλλά και γεμάτα από την παιδική και οργιάζουσα φαντασία μου: χάρη σε αυτήν στεκόμουν εκεί στην πόλη σε χρόνο πραγματικό αλλά και ταυτόχρονα σε χιλιάδες άλλα μέρη και σε άλλους χρόνους!

Ναι, αν πρέπει να πω ακόμη κάτι για τα παιδικά μου χρόνια είναι πως υπήρξαν γεμάτα αντιφάσεις… από τη μια οι πολλοί φίλοι και από την άλλη μια διάθεση απομόνωσης, από τη μια αυτή η αγαπημένη πόλη, που όμως με περιόριζε οπότε και οι αποδράσεις με το νου, η μόνη διέξοδος για αλλού!

  • Αντέχουν στον χρόνο οι φιλίες;

Δεν είναι θέμα αντοχής, όχι.

Οι φιλίες, όπως και όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, μεγαλώνουν μαζί με εμάς και αλλάζουν όπως και εμείς, άλλες πιο αργά και άλλες πιο γρήγορα, η κάθε φιλία με το δικό της ρυθμό.

Οι άνθρωποι είμαστε δρόμια, που άλλοτε συμπορεύονται, άλλοτε χωρίζουν –και πολλές φορές ξανασυναντιούνται- ή τέμνονται, διασταυρώνονται …

Μπορεί με κάποιον να υπήρξαμε φίλοι για κάποιο χρονικό διάστημα και αυτός να αποχώρισε από το προσκήνιο της ζωής μας, για τον όποιο λόγο, αυτό τί σημαίνει ότι χάθηκε και η φιλία; Δε νομίζω. Εκεί υπήρξε η φιλία και μας έθρεψε και την θρέψαμε και από το αλισβερίσι τούτο κάτι άλλαξε πάνω μας, κάτι δημιουργήθηκε και συνεχίζει να ζει με μάς συνεχώς!

  • Η ζωή μας είναι όλο ανατροπές. Ξεχωρίζετε κάποια τυχαία μα σημαντικά γεγονότα;

Αν ξεκινήσω, δεν θα τελειώσω ποτέ… μόνο ανατροπές, είτε κακές είτε καλές, και όλες ξεχωριστές και απαραίτητες το δίχως άλλο. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία, και δη οι απρόοπτες ανατροπές.

Άλλωστε χωρίς αυτές η ζωή θα ταν σίγουρα βαρετή! Ένα σκέτο πρόγραμμα και ένα σκέτο «κάθε μέρα» και τί θα χαμε να παλέψουμε, ή να απολαύσουμε, ή να θυμόμαστε μετά;

Απ΄ όλες όμως,  αυτές που πιότερο με σημάδεψαν ήταν η ενασχόληση με το ραδιόφωνο, που έγινε τυχαία και ξαφνικά και μου ανέτρεψε τη ζωή, αλλά και δυστυχώς ο ξαφνικός χαμός ενός πολυαγαπημένου μου προσώπου, της μητέρας μου, κάποια χρόνια πριν.

  • Είστε κοντά σ’ αυτά που ονειρευτήκατε;

Σε κάποιους στόχους, ναι έχω φτάσει πολύ κοντά, όπως το να έχω δίπλα μου ανθρώπους που να με αγαπούν και αγαπώ. Να περιβάλλομαι από αγάπη. Σε άλλα θέματα όμως, όχι, απέχω παρασάγγας.

  • Εμπειρία και χρόνος πηγαίνουν μαζί. Είναι τελικά σύμμαχοι μας;

Κανονικά ο χρόνος και η επίδρασή του πάνω μας, θα έπρεπε να φέρνει ως απότοκο την εμπειρία, αρκεί να υπάρχει  βέβαια και η απαραίτητη οξύνοια και η συναισθηματική ευφυΐα, ώστε να βρει αυτή έδαφος και να τραφεί, να βλαστήσει. Διαφορετικά όλα όσα φέρνει ο χρόνος στο πέρασμα του, τυχαία και άγονα περιστατικά θα είναι για τον άνθρωπο.

  • Ισορροπεί η καθημερινότητα με τις ανάγκες της προσωπικής ζωής; Υπάρχει τρόπος και διάθεση να κάνετε όσα αγαπάτε;

Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα πως όχι. Απεχθάνομαι την αχαριστία και την αγνωμοσύνη! Άλλωστε θέλω να πιστεύω πως αν κάτι το θέλουμε πραγματικά βρίσκουμε τον τρόπο και τον χρόνο για να το πράξουμε, έτσι δεν είναι;

  • Τι πυροδοτεί την αγάπη για όσα κάνετε; Τι οδηγεί στην έμπνευση της κάθε στιγμής;

Η ίδια η αγάπη είναι η αρχή του παντός, όσο για την έμπνευση μπορεί να είναι το οτιδήποτε, αλλά το μυστικό είναι πως ό,τι είναι αυθόρμητο είναι πάντα και καλύτερο.

Ό,τι σκέφτεσαι ή προγραμματίζεις πολύ, τότε αυτό κουράζεται, βασανίζεται και αργεύει… μπορεί να βγει καλό, αλλά θα ναι ταλαίπωρο και μπουχτισμένο!

  • Ζούμε εποχές παγκόσμιας αναστάτωσης και ανασφάλειας. Σε τι βαθμό επηρεάζουν τη ζωή και τις επιλογές σας;

Με ταράζουν, με στεναχωρούν και πολλές φορές νοιώθω έντονη την ανασφάλεια, αλλά δεν τους επιτρέπω να αποτελούν γνώμονα των αποφάσεών μου ή των επιλογών μου.

Προσπαθώ να μην ετεροκαθορίζομαι και αν κάπου βλέπω να υπάρχουν επιδράσεις ή επιρροές σε τομείς της ζωής μου, που δεν μπορώ να ελέγξω, τότε προσπαθώ όσο μπορώ να τις «βάψω» με τα δικά μου χρώματα.

  • Το μέλλον δεν προβλέπεται, μα πάντα υπάρχουν σχέδια. Ελπίζετε ακόμα;

Θα πω απλά ότι ακόμα μαθαίνω να κάνω όνειρα, όπως τότε και από τότε που ήμουνα παιδί …

  •  Μια ευχή για τους αναγνώστες του elpis calling…

Σας εύχομαι ό,τι κάνετε, να το κάνετε με αγάπη. Αν έτσι ανοίξετε τον κύκλο, έτσι θα κλείσει και κείνος, με αποδέκτη εσάς και την αγάπη.

Φωτογραφίες: αρχείο Β. Κασσάρα

Το βιβλίο “Μοίρες” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

Πρόσφατα

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάνας

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάναςΒαδίζοντας στην...

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια...

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες…

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες...Ήρθαν πάλι αυτές οι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Το πέταγμα μιας σκέψης…

Κι όλο φεύγω και πετώΊπταμαι σαν χαρταετός που τον κινεί ο...

Εκείνα τα μικρά μα τόσο σημαντικά…

Εκείνα τα μικρά μα τόσο σημαντικάΤα μικρά πράγματα που...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα δειλινά, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία. Είμαι η Ελπίδα και ζητώ ακρόαση!

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάνας

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάναςΒαδίζοντας στην τελευταία εβδομάδα του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, θέλω να την γιορτάσω με αγαπημένο συνδυασμό γεύσεων σε...

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην ξεχνάμε πως και τα παιδιά διαβάζουν!Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού, διασκευασμένη από την εξαίρετη συγγραφέα...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια που παρακολουθώ την καλεσμένη μας να εργάζεται στην Κρήτη, να κάνει μαθήματα και να δημιουργεί...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ