ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η αθέατη ζωή της Άντι Λαρί – Victoria Schwab, εκδόσεις SELINI

Η αθέατη ζωή της Άντι Λαρί – Victoria Schwab, εκδόσεις SELINI

Στο συγκεκριμένο βιβλίο θα ήθελα να ξεκινήσουμε μιλώντας λίγο για την υπόθεσή του.

Η Άντι Λαρί, γεννιέται στη Γαλλία στα τέλη του 17ου αιώνα, στο χωριό Βιγιόν. Η πίεση των δικών της προκειμένου να παντρευτεί την οδηγεί σε μια κίνηση, που την έχουμε δει σε πολλές ταινίες και την έχουμε διαβάσει σε πολλά βιβλία: να κάνει συμφωνία με το διάβολο, προκειμένου να αποκτήσει την αθανασία!

Όμως εδώ το αντίτιμο για αυτήν την συμφωνία είναι που βοηθά το βιβλίο να μην «βαλτώσει» και κοινοτυπήσει στην θεματική του. Το αντίτιμο για την αθανασία είναι, ότι όποιος γνωρίζει την Άντι Λαρί να την σβήνει από τη μνήμη του, το πολύ μέσα σε 24 ώρες.

Έτσι η ηρωίδα του βιβλίου ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, γνωρίζοντας ανθρώπους που την ξεχνούν, με μόνη της συντροφιά την τέχνη και τη μουσική και με τον διάβολο ο οποίος κατά καιρούς σε αυτό της το ταξίδι μέσα στο χρόνο, προκειμένου να κερδίσει την ψυχή της, της βάζει δυσκολίες και πειρασμούς. Όμως, μετά από τριακόσια χρόνια «αμνησίας» τα πάντα ανατρέπονται όταν ένας άνδρας, ο Χένρι, τη θυμάται….

Εδώ τώρα πρόκειται για ένα βιβλίο urban fantasy, που όμως κινείται σε αρκετά επίπεδα. Αρχικά πρόκειται για ένα βιβλίο φεμινιστικό, όπου προσπαθεί να αναδείξει τη γυναίκα ως άλκιμο καταλύτη στα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, που η πατριαρχία θέλει να την παραγκωνίζει.

Σε δεύτερο επίπεδο, αυτό που κυρίως μου διήγειρε τη φαιά ουσία, είναι το θέμα που θέτει: πόσο η μνήμη των άλλων στο άτομό μας, αποτελεί και διακριτικό της δικής μας ταυτότητας;

Μπορεί η ταυτότητά μας να επιβιώσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη μοναξιά;

Καθοριζόμαστε και σε πόσο βαθμό από το αν, πώς και πόσο μας θυμούνται οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή;

Η γραφή της Schwab είναι απλή και «απαλή»,  γεμάτη λυρισμό και συναίσθημα. Τα συνεχή μπρος πίσω στις διάφορες χρονικές περιόδους και γεωγραφικούς τόπους που έζησε και έδρασε η αθάνατη η ηρωίδα, δεν κουράζουν, αντιθέτως σε συνεπαίρνουν· σημαντικός βοηθός σε αυτό είναι και η σε βάθος σκιαγράφηση των χαρακτήρων, που προσδίδει σε ήρεμη δύναμη και ένταση. Έτσι παρά το ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει ξεκάθαρα μέσα του το ρομαντισμό, θα έλεγα πως καταφέρνει παράλληλα να έχει και έντονα τον χαρακτήρα της περιπέτειας.

Λίγα λόγια την συγγραφέα: Η Victoria Schwab είναι Αμερικανίδα συγγραφέας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Nashville, Tennessee. Σπούδασε, αρχικά, Αστροφυσική στο Washington University του St. Louis και αργότερα αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να στραφεί προς τις Τέχνες και τη Λογοτεχνία. ‘Έχει περισσότερα από δώδεκα βιβλία στην πρώτη θέση της λίστας των “New York Times” και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από πολλά έγκριτα μέσα, όπως οι “New York Times”, το “Entertainment Weekly” και “Washington post”. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και πολλά από αυτά έχουν προταθεί για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. «Η Αθέατη Ζωή της Άντι Λαρί» προτάθηκε για το βραβείο Locus το 2020 και παρέμεινε στη λίστα των best seller των New York Times για περισσότερες από 37 εβδομάδες. Έχει ζήσει στο St. Louis, το Μπρούκλιν, το Λίβερπουλ και σήμερα κατοικεί στο Εδιμβούργο. (Πηγή: “Εκδόσεις SΕΛΙΝΙ”, 2021).

Πρόσφατα

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα,...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία....

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώρο

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώροΣυγχώρεση είναι η εκούσια...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Βασίλης Κασσάρας
Βασίλης Κασσάρας
Ο Βασίλης Κασσάρας γεννήθηκε το 1974. Μεγάλωσε στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ζει στην Αθήνα και ελπίζει κάποτε να μετακομίσει μόνιμα στο νησί των Κυθήρων, όπου περνά τα καλοκαίρια του, εξασκώντας τα δύο πράγματα που από παιδί αγαπούσε: να κάνει όνειρα πλάθοντας δικούς του κόσμους και να τους ενσαρκώνει με τη μεταφορά τους στο χαρτί. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τα βιβλία «Μοίρες» (εκδόσεις Πηγή) και «Μάμουσα, η φωνή της σιωπής» (εκδόσεις ΕΞΗ). Για ποιήματά του έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Σπούδασε δημοσιογραφία και σεναριογραφία. Αναζητά χρόνο, ώστε να φροντίσει περισσότερο το «παιδί μέσα του» και για να διαβάζει -ως φανατικός αναγνώστης- περισσότερα βιβλία…

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της ως απάνω στα κεραμίδια του μικρού μας σπιτιού, γύριζε προς το μέρος του βορρά, άφηνε...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν ΠλωΣτη διαδρομή της ζωής μας άλλοτε χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας, ξοδεμένα εδώ...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία. Τυχαία Ελλάδα.Πάντως Κυριακή,τότε που δέεσαι στον χρόνο να ειρηνέψει.Στα παγκάκια, μισοί να κάθονται, μισοί ανεβασμένοι.Αλβανοί.Τώρα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading