ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Ούτε μια κουβέρτα…

Ούτε μια κουβέρτα…

Ευχαριστούμε που μας αφήσατε να πεθάνουμε! Φράση γραμμένη στα συντρίμμια της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό. Μ’ έχουν στοιχειώσει τα λόγια, τα διαλυμένα κτίρια, οι θάνατοι. Στέρεψε κάτι μέσα μου. Θάφτηκε στους τόνους χώματος, πνίγηκε χωρίς αέρα, πάγωσε στο χιόνι. Τα λόγια, οι σκέψεις, το βλέμμα τους καρφώθηκε στο δικό μου.. πώς να σε βοηθήσω κόσμε; Πόσα αχ να σου αφήσω, πόσα αχ να σου χρεώσω;

Απέναντι στο μεγάλο αχ αντιστέκεται ακόμα το συγκλονιστικό μήνυμα ελπίδας κι αγάπης και φροντίδας των διασωστών κάθε χώρας που έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, τους ανθρώπους απλά, που χωρίς ρούχα, σπίτι, ζεστασιά έμειναν μόνοι στον παγωμένο χειμώνα, χωρίς ούτε μια σημαία να τους ζεσταίνει! Απέναντι στο μεγάλο αχ υπάρχουν ακόμα τα παιδιά που σώθηκαν, τα παιδιά που παρά την πείνα και την ταλαιπωρία τους παίζουν στα χαλάσματα, όπως πρώτα, κρατώντας στην ψυχή τους την παιδική χαρά, την παιδική αθωότητα. Κι όσο κανείς αναπνέει και βλέπει το φως του ήλιου, τόσο έχει ζωή και όνειρα, κι ας φαίνονται ή κι ας είναι πια χαμένα όσα ήξεραν και είχαν.

Δεν μπορεί να είναι όλα χαμένα! Όσο υπάρχουμε, τίποτα δεν είναι χαμένο. Χρόνο χρειάζεται και φροντίδα και ευκαιρίες, μα δεν είναι ολότελα χαμένη η ελπίδα για ζωή!

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που απλώνουν το χέρι να βοηθήσουν με κίνδυνο της δικής τους ζωής, όταν θα φύγουν όμως αυτοί, όταν τα συντρίμμια των κτιρίων θα μαζευτούν και μαζί τους κάθε ελπίδα για ανεύρεση ζωντανών, τότε τί θα μείνει από αυτό το κύμα ανθρωπιάς κι ελπίδας; Μόνοι θ’ απομείνουν, μόνοι κι έρημοι αυτοί που αντίκρισαν κατάματα τη μεγαλύτερη καταστροφή και μαζί με τους ανθρώπους τους θα βλέπουν τα όνειρά τους χαμένα ολότελα, θαμμένα εκεί που έμεινε η τελευταία πνοή των ανθρώπων τους.

Προσπάθησα ν’ απωθήσω τις εικόνες, τις φωνές, τα νούμερα. Προσπάθησα να μη βλέπω. Προσπάθησα ν’ απωθήσω όσα δεν αντέχει ο νους και η ψυχή. Στη θέση τους έβαζα κάτι άλλο, λίγα λουλούδια, έναν καφέ, μια όμορφη μυρωδιά, μια ήρεμη μελωδία.. Μάταια. Γυροφέρνουν συνέχεια στο μυαλό. Η χούφτα του μωρού γεμάτη με τα μαλλιά της μάνας του σφιχτά να τα κρατάει, η γιαγιά που της έμελε να δει μια τέτοια μέρα αλλά και να έχει χρόνια ζωής στην πλάτη της ακόμα, ο έφηβος με το κινητό που κατέγραφε το σημείο που ήταν παρακαλώντας για βοήθεια, αναφέροντας πού βρίσκεται κι σε ποιον όροφο ήταν.. Πώς να ξεχάσω; Πρέπει να ξεχάσω;

Αν ήμουν διασώστης, γιατρός, βοηθός, εθελοντής, δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να επιστρέψω στα καθημερινά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κοιμηθώ, αν θα μπορούσα να πνίξω την κραυγή που τόσες μέρες θα κρατούσα κάνοντας τη δουλειά μου με κομμένη την ανάσα, αν θα μπορούσα να βγάλω από τα σωθικά τη σκόνη, να βήξω και να φύγουν όλα τ’ άσχημα..

Ούτε μια κουβέρτα… Photo by Joel Muniz on Unsplash

“Ευχαριστούμε που μας αφήσατε να πεθάνουμε”, αυτό έγραψαν στα συντρίμμια των ήδη γκρεμισμένων σπιτιών τους τ’ αδέρφια μας. Ο ΟΗΕ απέτυχε να βοηθήσει τους ανθρώπους στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό, παραδέχτηκε ο Γενικός Υπεύθυνος Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς..

Και πάντα θα με πνίγει εκείνο το εφηβικό όνειρο, που ήθελε τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων του πλανήτη, να έχουν δύναμη μεγάλη και φωνή τέτοια που κανείς να μην μπορεί να τους πειράξει! Θα είχαν τόση δύναμη, ώστε κανείς ποτέ δε θα τους στερούσε ειρήνη και ευημερία, υγεία, παιδεία και ελευθερία και θα ζούσαν προστατευμένοι στις κοινότητές τους και όπου στον κόσμο θα ήθελαν να υπάρχουν! Εκείνο το αθώο εφηβικό όνειρο ήθελε τους προσωρινούς επισκέπτες του κόσμου, να έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους και όχι οι μερικοί “ισχυροί” που έχουν ρημάξει τα πάντα να αποφασίζουν για αυτούς.

Συρία και Τουρκία μαζί στον πόνο αλλά χωριστά. Η καταστροφή δεν ξεχωρίζει τις λευκές γραμμές στο χώμα που ορίζουν τα σύνορα, ούτε ξέρει από ηλεκτροφόρα καλώδια. Δεν ξεχωρίζει σημαίες, ρούχα, γλώσσα, δεν ξέρει από συνθήκες και περιορισμούς, νόμους, δρόμους, όπλα. Μια καταστροφή θα έπρεπε να ενώνει τον κόσμο, αλλά κατά πως φαίνεται αυτό κι αν είναι δύσκολο!

Συρία. Μια χώρα που ζει στα συντρίμμια της πολλά χρόνια, με ανθρώπους εγκλωβισμένους και που ήδη κάποιος έχει αποφασίσει να μην τους αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη. Μια χώρα στην οποία δεν έφτασε έγκαιρα η βοήθεια. Μια χώρα που αφέθηκε να θάψει και τους τελευταίους που είχαν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Πόσο λυπάμαι! Πόσο λυπάμαι για μας, τους ανθρώπους του 21ου αιώνα που όλα θα τα είχαμε τακτοποιήσει, όλα θα τα είχαμε φτιάξει, όλα θα είχαν μπει στη σειρά της προόδου και της εξέλιξης, της ειρήνης, μα που αφήσαμε στην άκρη τη φροντίδα και το σεβασμό της Γης που μας φιλοξενεί. Παραμερίσαμε φυσικούς κινδύνους, χτίσαμε χωρίς σύνεση και φροντίδα ακατάλληλα σπίτια, κλείσαμε τους δρόμους του νερού, δεν αφήσαμε χώρο στα δέντρα και στα ζώα, κάψαμε, μολύναμε. Λάθος και πάλι από την αρχή.

Όμως, όπως φαίνεται κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο δε θα αξίζουν ποτέ ούτε σεβασμό, ούτε αγάπη, ούτε φροντίδα. Θα είναι οι ξεχασμένοι, αυτοί που δεν έχουν μέλλον, που δεν αξίζουν ως δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και τα σπίτια τους χτίζονται για να γίνουν θρύψαλα, δεν αξίζουν και μένουν εγκλωβισμένοι στις συμφωνίες και στα ύπουλα σχέδια των ανθρώπων με τις μαύρες ψυχές, θαμμένοι με τόνους μίσους, όπλων και συμφερόντων.

Θανατικό! Μόνο αυτό θα ρίξει κι άλλο χρήμα στις τσέπες αυτών που ορίζουν και κάνουν τους μικρούς ασήμαντους Θεούς!

Κι όσο περνά ο καιρός, τόσο θα αφανίζονται από πόνο κι αυτοί που άντεξαν. Θα περιφέρονται σα ζωντανοί νεκροί στα προσωπικά τους συντρίμμια, χωρίς τίποτα και κανέναν στον κόσμο θα παίρνουν το δρόμο μέχρι εκεί που θα τους φτάσει το προσωπικό τους μαρτύριο, έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα που τους φυλάκισαν, βουτώντας και πάλι σε παγωμένες θάλασσες.

Μόνοι. Πάντα μόνοι. Ο καθένας κι απάνω του χωρίς βοήθεια, χωρίς να έχει να περιμένει από πουθενά! Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δε θ’ αξίζουν ούτε μια κουβέρτα, αφού τους έτυχε να γεννηθούν σε λάθος τόπο! Θα ζητούν τροφή και μια κουβέρτα και δεν θα υπάρχει κανείς να τους τα δώσει. Οι κατατρεγμένοι του κόσμου αυτού δεν αξίζουν ούτε μια κουβέρτα! Ούτε μια κουβέρτα!

Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

Πρόσφατα

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάνας

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάναςΒαδίζοντας στην...

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια...

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες…

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες...Ήρθαν πάλι αυτές οι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Το πέταγμα μιας σκέψης…

Κι όλο φεύγω και πετώΊπταμαι σαν χαρταετός που τον κινεί ο...

Να μην περνούν απαρατήρητες οι χαρές…

Λίγη περισσότερη χαρά στη ζωή να προσθέσουμε για το μικρό, το φαινομενικά μικρό που όμως έχει δύναμη τεράστια, για ένα λουλούδι, για μια αγκαλιά αληθινή και όχι διαδικτυακή, για μια κουβέντα με φίλο, για μια βόλτα λίγων λεπτών στο διάλλειμα της μέρας.
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα δειλινά, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία. Είμαι η Ελπίδα και ζητώ ακρόαση!

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάνας

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάναςΒαδίζοντας στην τελευταία εβδομάδα του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, θέλω να την γιορτάσω με αγαπημένο συνδυασμό γεύσεων σε...

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην ξεχνάμε πως και τα παιδιά διαβάζουν!Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού, διασκευασμένη από την εξαίρετη συγγραφέα...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια που παρακολουθώ την καλεσμένη μας να εργάζεται στην Κρήτη, να κάνει μαθήματα και να δημιουργεί...

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα χειρότερα είναι δύο..ότι σε λίγο θα ακούμε ότι πέθανε Χ αριθμός ανθρώπων και θα λέμε “Ε κρίμα” λες και έφυγε ένας παππούς 80 χρονών..μη παρεξηγηθώ εννοείται πως και αυτή η ζωή μετράει αλλά νομίζω περνάω αυτό που θέλω να πω. Το ακόμη χειρότερο είναι πως δυστυχώς και με μαθηματική ακρίβεια αυτό το γεγονός όπως και πολλά άλλα.. μετά από καιρό, θα ξεχαστούν…και δεν μαθαίνουμε αν συνεχώς ξεχνάμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ