ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” 

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο”

Σήμερα θα μιλήσουμε για βιβλία, φυσικά, αλλά όχι γι’ αυτά τα βιβλία που είμαστε συνηθισμένοι οι βιβλιοφάγοι. Δεν θα έχουμε ένα βιβλίο λογοτεχνίας ως πρόταση.

Δεν είναι όλα τα βιβλία λογοτεχνία και όλα τα βιβλία είναι όμορφα, χρήσιμα, σπουδαία…

Μία μεγάλη κατηγορία βιβλίων είναι και τα coffee table books.

Πρόκειται για βιβλία συνήθως μεγάλου όγκου με σκληρό εξώφυλλο και υπέροχες εικόνες που παρουσιάζουν και ασχολούνται ως επί τω πλείστον, με τις Τέχνες και την αισθητική, τον κινηματογράφο, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη διακόσμηση, τη μόδα, την φωτογραφία, την αρχιτεκτονική…

Τα λένε coffee table books γιατί απλά συνηθίζουμε να τα τοποθετούμε στο τραπεζάκι ή στον σοφρά του καθιστικού, ως εύκαιρο βιβλίο την ώρα του καφέ μας, για ξεφύλλισμα κι ανάγνωση, για διασκέδαση αλλά και ως διακοσμητικό ντεκόρ στο χώρο μας.

Απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και για εμένα εκφράζουν και αναδεικνύουν τον πολιτισμό!

Τα περισσότερα δε από αυτά, εκτός από το να μας βοηθούν να περάσει ευχάριστα η ώρα μας, αναβαθμίζουν το αισθητικό μας κριτήριο και μας παρέχουν γνώση γύρω από το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Με ένα τέτοιο coffee table book θα ασχοληθούμε σήμερα.

Είναι το «Το Πιο Λαμπρό Αρχείο» του Κρίστη Κουπάτου, από τις εκδόσεις «Άγκυρα».

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο”

Με τον Κρίστη γνωριζόμαστε σχεδόν είκοσι χρόνια. Είναι απ’ αυτά τα μονίμως χαμογελαστά παιδιά, τα γεμάτα καλοσύνη και θετική ενέργεια, τα αγαπημένα παιδιά της Τέχνης, του χορού και του θεάματος.

Βρισκόμαστε κατά περιόδους πάνω από ένα ζεστό φλυτζάνι καφέ και τα λέμε. Κάνουμε τις εξομολογήσεις μας και τις παρενθέσεις μας στη ζωή.

Όταν μου πρωτοανακοίνωσε την απόφασή του να βγάλει αυτό το βιβλίο, με παραξένεψε. Ήξερα τη μεγάλη του αγάπη για τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, αλλά παράλληλα ήξερα πως αυτό εδώ ήταν δύσκολο εγχείρημα!

Ο Κρίστης όμως ό,τι βάζει στο μυαλό του το καταφέρνει και επειδή είναι και ο ίδιος καλλιτέχνης το πόνημα του δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από ένα πληροφοριακό, άψογο κομψοτέχνημα για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

“Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” του Κρίστη Κουπάτου είναι ένα πολυτελές συλλεκτικό λεύκωμα αφιερωμένο στην ιστορία, στους ιδρυτές και στην ταινιοθήκη του κινηματογραφικού οργανισμού «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος» με ταινίες που καλύπτουν μια περίοδο από το 1952 μέχρι και το 2018 στις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, παρελαύνουν τα μεγαλύτερα ονόματα στους τομείς της σκηνοθεσίας, σεναριογραφίας, ηθοποιίας, τεχνικών κ.ο.κ.

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο”

Σε αυτό το κατ’ εμέ άψογο αρχείο του Κρίστη Κουπάτου γίνεται ξέχωρη αναφορά σε κάθε ταινία, με μεγάλο φωτογραφικό υλικό, ενώ σε αυτό (ενδεικτικά και μόνο) περιλαμβάνονται ταινίες αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως: «Στέλλα», «Το Κορίτσι Με Τα Μαύρα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα» και «Το Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη. 

Οι δύο από τις πέντε ελληνικές ταινίες που ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: «Τα Κόκκινα Φανάρια» και «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη,

όπως και οι ταινίες του: «Γάμος Αλά Ελληνικά», «Ο Μπλοφατζής» και «Ραντεβού Με Μια Άγνωστη», «Η Κάλπικη Λίρα», «Ο Ζηλιαρόγατος» και «Η Γυνή Να Φοβείται Τον Άντρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, «Χτυποκάρδια Στο Θρανίο», «Η Αλίκη Στο Ναυτικό», «Η Κόρη Μου Η Σοσιαλίστρια», «Ο Στρίγγλος Που Έγινε Αρνάκι», «Ένα Βότσαλο Στη Λίμνη», «Σάντα Τσικίτα» και «Δεσποινίς Ετών 39» του Αλέκου Σακελάριου,

«Ο Μπακαλόγατος (Της Κακομοίρας)» και «Έγκλημα Στα Παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη,

«Το Κοροϊδάκι Της Δεσποινίδος» του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μια Γυναίκα Στην Αντίσταση» του Ντίνου Δημόπουλου, «Διπλοπενιές» και «Ντάμα Σπαθί» του Γιώργου Σκαλενάκη,

«Το Πιο Λαμπρό Αστέρι», «Βίβα Ρένα», «Αγάπη Μου Παλιόγρια», «Ο Τρελός Τα  Χει 400», «Δημήτρη Μου Δημήτρη Μου» και «Μαντώ Μαυρογένους» του Κώστα Καραγιάννη και πολλές άλλες.

Δεν πρέπει να ξεχάσω και να σας πω, ότι στο βιβλίο αυτό αναγράφονται και όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές στο δημιουργικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό κομμάτι, η πλοκή/υπόθεση της ταινίας αλλά και πληροφορίες ακόμα και παρασκηνιακές που δεν θα μπορούσες να βρεις πουθενά αλλού!

Το πολυτελές αυτό λεύκωμα, στο οποίο γίνεται καταγραφή ενός σημαντικού μέρους της κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας και συνεπώς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβάνει πέραν των 2500 εικόνων και διπλό εξώφυλλο, αφού το οπισθόφυλλο λειτουργεί ως δεύτερο εξώφυλλο.

Ένα βιβλίο καλλιτέχνημα και πηγή γνώσης για όλους  «Το Πιο Λαμπρό Αρχείο» και όχι μόνο για τους κινηματογραφόφιλους!

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” και Βασίλης Κασσάρας

Βιβλίο: Το Πιο Λαμπρό Αρχείο

Συγγραφέας: Κρίστης Κουπάτος 

Αποκλειστική Διάθεση: Εκδόσεις «Άγκυρα» 

Πρόσφατα

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια...

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες…

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες...Ήρθαν πάλι αυτές οι...

Μια μυρωδάτη μουσταλευριά, όνειρο!

Μια μυρωδάτη μουσταλευριά, όνειρο!Όταν θα πάω κυρά μου στο...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Το πέταγμα μιας σκέψης…

Κι όλο φεύγω και πετώΊπταμαι σαν χαρταετός που τον κινεί ο...

Να μην περνούν απαρατήρητες οι χαρές…

Λίγη περισσότερη χαρά στη ζωή να προσθέσουμε για το μικρό, το φαινομενικά μικρό που όμως έχει δύναμη τεράστια, για ένα λουλούδι, για μια αγκαλιά αληθινή και όχι διαδικτυακή, για μια κουβέντα με φίλο, για μια βόλτα λίγων λεπτών στο διάλλειμα της μέρας.
Βασίλης Κασσάρας
Βασίλης Κασσάρας
Ο Βασίλης Κασσάρας γεννήθηκε το 1974. Μεγάλωσε στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ζει στην Αθήνα και ελπίζει κάποτε να μετακομίσει μόνιμα στο νησί των Κυθήρων, όπου περνά τα καλοκαίρια του, εξασκώντας τα δύο πράγματα που από παιδί αγαπούσε: να κάνει όνειρα πλάθοντας δικούς του κόσμους και να τους ενσαρκώνει με τη μεταφορά τους στο χαρτί. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τα βιβλία «Μοίρες» (εκδόσεις Πηγή) και «Μάμουσα, η φωνή της σιωπής» (εκδόσεις ΕΞΗ). Για ποιήματά του έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Σπούδασε δημοσιογραφία και σεναριογραφία. Αναζητά χρόνο, ώστε να φροντίσει περισσότερο το «παιδί μέσα του» και για να διαβάζει -ως φανατικός αναγνώστης- περισσότερα βιβλία…

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην ξεχνάμε πως και τα παιδιά διαβάζουν!Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού, διασκευασμένη από την εξαίρετη συγγραφέα...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια που παρακολουθώ την καλεσμένη μας να εργάζεται στην Κρήτη, να κάνει μαθήματα και να δημιουργεί...

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες…

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες...Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες, αυτός ο παράξενος Σεπτέμβρης που άλλοι ξεκινούν σχέδια και πλάνα, άλλοι κλείνουν κύκλους...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ