ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” 

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο”

Σήμερα θα μιλήσουμε για βιβλία, φυσικά, αλλά όχι γι’ αυτά τα βιβλία που είμαστε συνηθισμένοι οι βιβλιοφάγοι. Δεν θα έχουμε ένα βιβλίο λογοτεχνίας ως πρόταση.

Δεν είναι όλα τα βιβλία λογοτεχνία και όλα τα βιβλία είναι όμορφα, χρήσιμα, σπουδαία…

Μία μεγάλη κατηγορία βιβλίων είναι και τα coffee table books.

Πρόκειται για βιβλία συνήθως μεγάλου όγκου με σκληρό εξώφυλλο και υπέροχες εικόνες που παρουσιάζουν και ασχολούνται ως επί τω πλείστον, με τις Τέχνες και την αισθητική, τον κινηματογράφο, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη διακόσμηση, τη μόδα, την φωτογραφία, την αρχιτεκτονική…

Τα λένε coffee table books γιατί απλά συνηθίζουμε να τα τοποθετούμε στο τραπεζάκι ή στον σοφρά του καθιστικού, ως εύκαιρο βιβλίο την ώρα του καφέ μας, για ξεφύλλισμα κι ανάγνωση, για διασκέδαση αλλά και ως διακοσμητικό ντεκόρ στο χώρο μας.

Απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και για εμένα εκφράζουν και αναδεικνύουν τον πολιτισμό!

Τα περισσότερα δε από αυτά, εκτός από το να μας βοηθούν να περάσει ευχάριστα η ώρα μας, αναβαθμίζουν το αισθητικό μας κριτήριο και μας παρέχουν γνώση γύρω από το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Με ένα τέτοιο coffee table book θα ασχοληθούμε σήμερα.

Είναι το «Το Πιο Λαμπρό Αρχείο» του Κρίστη Κουπάτου, από τις εκδόσεις «Άγκυρα».

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο”

Με τον Κρίστη γνωριζόμαστε σχεδόν είκοσι χρόνια. Είναι απ’ αυτά τα μονίμως χαμογελαστά παιδιά, τα γεμάτα καλοσύνη και θετική ενέργεια, τα αγαπημένα παιδιά της Τέχνης, του χορού και του θεάματος.

Βρισκόμαστε κατά περιόδους πάνω από ένα ζεστό φλυτζάνι καφέ και τα λέμε. Κάνουμε τις εξομολογήσεις μας και τις παρενθέσεις μας στη ζωή.

Όταν μου πρωτοανακοίνωσε την απόφασή του να βγάλει αυτό το βιβλίο, με παραξένεψε. Ήξερα τη μεγάλη του αγάπη για τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, αλλά παράλληλα ήξερα πως αυτό εδώ ήταν δύσκολο εγχείρημα!

Ο Κρίστης όμως ό,τι βάζει στο μυαλό του το καταφέρνει και επειδή είναι και ο ίδιος καλλιτέχνης το πόνημα του δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από ένα πληροφοριακό, άψογο κομψοτέχνημα για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

“Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” του Κρίστη Κουπάτου είναι ένα πολυτελές συλλεκτικό λεύκωμα αφιερωμένο στην ιστορία, στους ιδρυτές και στην ταινιοθήκη του κινηματογραφικού οργανισμού «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος» με ταινίες που καλύπτουν μια περίοδο από το 1952 μέχρι και το 2018 στις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, παρελαύνουν τα μεγαλύτερα ονόματα στους τομείς της σκηνοθεσίας, σεναριογραφίας, ηθοποιίας, τεχνικών κ.ο.κ.

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο”

Σε αυτό το κατ’ εμέ άψογο αρχείο του Κρίστη Κουπάτου γίνεται ξέχωρη αναφορά σε κάθε ταινία, με μεγάλο φωτογραφικό υλικό, ενώ σε αυτό (ενδεικτικά και μόνο) περιλαμβάνονται ταινίες αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως: «Στέλλα», «Το Κορίτσι Με Τα Μαύρα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα» και «Το Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη. 

Οι δύο από τις πέντε ελληνικές ταινίες που ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: «Τα Κόκκινα Φανάρια» και «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη,

όπως και οι ταινίες του: «Γάμος Αλά Ελληνικά», «Ο Μπλοφατζής» και «Ραντεβού Με Μια Άγνωστη», «Η Κάλπικη Λίρα», «Ο Ζηλιαρόγατος» και «Η Γυνή Να Φοβείται Τον Άντρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, «Χτυποκάρδια Στο Θρανίο», «Η Αλίκη Στο Ναυτικό», «Η Κόρη Μου Η Σοσιαλίστρια», «Ο Στρίγγλος Που Έγινε Αρνάκι», «Ένα Βότσαλο Στη Λίμνη», «Σάντα Τσικίτα» και «Δεσποινίς Ετών 39» του Αλέκου Σακελάριου,

«Ο Μπακαλόγατος (Της Κακομοίρας)» και «Έγκλημα Στα Παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη,

«Το Κοροϊδάκι Της Δεσποινίδος» του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μια Γυναίκα Στην Αντίσταση» του Ντίνου Δημόπουλου, «Διπλοπενιές» και «Ντάμα Σπαθί» του Γιώργου Σκαλενάκη,

«Το Πιο Λαμπρό Αστέρι», «Βίβα Ρένα», «Αγάπη Μου Παλιόγρια», «Ο Τρελός Τα  Χει 400», «Δημήτρη Μου Δημήτρη Μου» και «Μαντώ Μαυρογένους» του Κώστα Καραγιάννη και πολλές άλλες.

Δεν πρέπει να ξεχάσω και να σας πω, ότι στο βιβλίο αυτό αναγράφονται και όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές στο δημιουργικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό κομμάτι, η πλοκή/υπόθεση της ταινίας αλλά και πληροφορίες ακόμα και παρασκηνιακές που δεν θα μπορούσες να βρεις πουθενά αλλού!

Το πολυτελές αυτό λεύκωμα, στο οποίο γίνεται καταγραφή ενός σημαντικού μέρους της κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας και συνεπώς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβάνει πέραν των 2500 εικόνων και διπλό εξώφυλλο, αφού το οπισθόφυλλο λειτουργεί ως δεύτερο εξώφυλλο.

Ένα βιβλίο καλλιτέχνημα και πηγή γνώσης για όλους  «Το Πιο Λαμπρό Αρχείο» και όχι μόνο για τους κινηματογραφόφιλους!

Κρίστης Κουπάτος “Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” και Βασίλης Κασσάρας

Βιβλίο: Το Πιο Λαμπρό Αρχείο

Συγγραφέας: Κρίστης Κουπάτος 

Αποκλειστική Διάθεση: Εκδόσεις «Άγκυρα» 

Πρόσφατα

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων...

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση...Τί είναι το έμφραγμα...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Βασίλης Κασσάρας
Βασίλης Κασσάρας
Ο Βασίλης Κασσάρας γεννήθηκε το 1974. Μεγάλωσε στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ζει στην Αθήνα και ελπίζει κάποτε να μετακομίσει μόνιμα στο νησί των Κυθήρων, όπου περνά τα καλοκαίρια του, εξασκώντας τα δύο πράγματα που από παιδί αγαπούσε: να κάνει όνειρα πλάθοντας δικούς του κόσμους και να τους ενσαρκώνει με τη μεταφορά τους στο χαρτί. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τα βιβλία «Μοίρες» (εκδόσεις Πηγή) και «Μάμουσα, η φωνή της σιωπής» (εκδόσεις ΕΞΗ). Για ποιήματά του έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Σπούδασε δημοσιογραφία και σεναριογραφία. Αναζητά χρόνο, ώστε να φροντίσει περισσότερο το «παιδί μέσα του» και για να διαβάζει -ως φανατικός αναγνώστης- περισσότερα βιβλία…

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναιγια μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·κάποτε μες στην σκέψη...

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως...Στις απογοητεύσεις του κόσμου που πόλεμος και καταστροφή και πείνα και βάσανα και τώρα πια...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading