ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Των βιβλίων τα μυστικά…

Των βιβλίων τα μυστικά

Επιλέγω μ’ έναν δικό μου τρόπο βιβλία. Για την ακρίβεια εκείνα με επιλέγουν. Ποτέ δεν είναι τα πρώτα της βιτρίνας, ποτέ όσα μου προτείνουν άλλοι, ποτέ όσα έχουν καλές κριτικές. Τα βιβλία με καλούν. Μου ψιθυρίζουν πίσω από τα άλλα, ε ψιτ, κοίτα λίγο κατά δω, εδώ σου λέω πού κοιτάς εκεί; Ναι, ναι, πίσω από το τέρας αυτό που με πλάκωσε! Κι έτσι, κάνοντας στην άκρη κάτι άλλο, αγγίζοντας και χαϊδεύοντας ράχες, τραβώντας το ως τη μέση συνήθως του ξύλινου ραφιού, ξέρω αν πρέπει να βγει από τη θέση του ή να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Όταν βγει τελικά και το πιάσω με τα δυο μου χέρια, θα σύρω τα δάχτυλά μου στο εξώφυλλο, θα γυρίσω στο οπισθόφυλλο, θα το ανοίξω και θα επιλέξω τυχαία σελίδα, θα κάνω τις κινήσεις αυτές αρκετές φορές, θα το μυρίσω και θα το κρατήσω λίγη ώρα στα χέρια μου, όταν θα ψάχνω ήδη άλλα βιβλία, να περάσει η ώρα του κοντά μου και να δω αν ταιριάζουμε. Συνήθως το ίδιο με οδηγεί και σε ένα άλλο, που με περίμενε κι αυτό στη θέση του που ίσως άλλο μάτι εύκολα να μην το έψαχνε, στα χαμηλά ράφια δύσκολα σκύβει κανείς και γω δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα μπορώ.

Έτσι και τις προάλλες, συναντήθηκα με δυο βιβλία που θεωρώ πως κατά λάθος ήταν καταχωνιασμένα ανάμεσα σε μεγάλα και ογκώδη βιβλία, που τα έκρυβαν λες επίτηδες για να μη τα βρει κανείς εκτός από μένα, που μου είχαν ξεφύγει τόσο καιρό αδιάβαστα και έρημα να περιμένουν.

Μπορεί να είναι ήδη γνωστά, μπορεί να είναι βραβευμένα, αλλά όσο εγώ δεν θα το ξέρω, θα μπορώ να επιλέγω ανεπηρέαστα τη μελλοντική συντροφιά μου. Κάποια βέβαια είναι τόσο έξυπνα που με ξεγελούν, όπως μερικά cd που από τα δώδεκα τραγούδια αξίζει το ένα, αλλά εσύ έχεις ήδη πληρώσει για όλα! Έτσι και με αυτά, έχω δώσει αρκετά χρήματα για βιβλία που δεν άξιζαν τελικά (για μένα και μόνο), αλλά η μόνη σκέψη που με ανακουφίζει είναι ότι για να τα διάλεξα εκείνη την εποχή που τα πήρα, κάτι έστω και παροδικά θα είχαν να μου πουν γι αυτό και τα έπιασε το χέρι μου.

Μετά από κάποια άσχημα νέα που με βρήκαν σε δύσκολη στιγμή, έφτασα χωρίς να το καταλάβω στο βιβλιοπωλείο και για ώρα αρκετή στάθηκα στα ράφια μπροστά και κοίταζα χωρίς να έχω απάντηση στην ερώτηση τί θα ήθελα. Τι θα ήθελα, έλα ντε.. ποτέ δεν ξέρω! Αφήστε με να κοιτάζω τις ράχες των βιβλίων, αφήστε με να τα αγγίζω και θα βρω αυτό που θέλω.

Ανάμεσα στα μεγάλα και ογκώδη, ανάμεσα στα γνωστά και πολυκυκλοφορημένα, βρέθηκε στο χέρι μου αυτό που εκείνη την ώρα έπρεπε να βρεθεί. Και έφυγα ευχαριστημένη. Διαβάστηκε απνευστί κι έτσι σε χρόνο σύντομο πήρε παράταση μια Συμφωνία Ζωής, που μου υπενθύμισε πως

η ζωή είναι ένα ανέλπιστο δώρο

και πως

αυτό που αφήνουμε πίσω μας εξαρτάται από τον τρόπο που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με όσους αγαπήσαμε!

Το βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος «Συμφωνία Ζωής» του Σουηδού συγγραφέα Fredrik Backman, δίνει μέσα από την ιδιαίτερη ιστορία του μήνυμα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας.

Με τρόπο γλυκό και τρυφερό, ξεκινά η διαδρομή από την αρρώστια στην ουσία, γίνεται ο αναπόφευκτος απολογισμός της ζωής και των σχέσεων και καταλήγουμε να βρούμε τη σοφία στα πιο απίθανα σημεία από τους πιο απίθανους ανθρώπους.

Τα μηνύματα που αυτοί μας μεταφέρουν και η ανάγκη μας να γνωρίζουμε, αν κάτι άξιζε απ’ όσα επιλέξαμε να ζήσουμε, έστω και προς το τέλος της ζωής μας, τα αγγίζει διακριτικά ο συγγραφέας. Μας δίνει μέσα από την ιστορία του τον τρόπο να γνωρίζουμε, ότι οι μέρες μας είχαν πραγματικά κάποια αξία, και μέσα από αυτό το μικρό βιβλίο των ογδόντα σελίδων ξυπνά μνήμες από τα παιδικά μας διαβάσματα, ώστε να γίνεται κατανοητό από όλους πόσο σημαντικό είναι να έχουμε επίγνωση της παρουσίας μας στον κόσμο, πόσο επηρεάζουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους, ποιο είναι το νόημα μιας ζωής με αξία, η ανάγκη της αγαπητικής συνύπαρξης, η ανάγκη ν’ αφήσουμε το αποτύπωμά μας σε τούτη τη μικρή ζωή, κάνοντας και λαμβάνοντας μόνο το καλό.  

Να είστε πάντα καλά συνταξιδιώτες!

Να χαίρεστε τις όμορφες μικρές στιγμές σας!

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε;

Αν ναι, περιηγηθείτε ελεύθερα στη σελίδα του elpis calling και ανακαλύψτε περισσότερες δημοσιεύσεις.
Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε κοινά βιώματα και εμπειρίες, να ανταλλάσσουμε απόψεις, γι’ αυτό με χαρά θα διαβάσουμε το σχόλιό σας!

Πείτε μας τη γνώμη σας και κοινοποιήστε ελεύθερα το άρθρο που μίλησε στην ψυχή σας!

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα και συνεντεύξεις


Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/elpiscalling

Κάντε εγγραφή στο You tube https://www.youtube.com/channel/UCma6lqG8MN0Bc1o9INMj73A

Ακολουθείστε μας στο Instagram https://www.instagram.com/elpiscalling/

Και στο Twitter https://twitter.com/elpiscall

Πρόσφατα

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων...

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση...Τί είναι το έμφραγμα...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναιγια μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·κάποτε μες στην σκέψη...

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως...Στις απογοητεύσεις του κόσμου που πόλεμος και καταστροφή και πείνα και βάσανα και τώρα πια...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading