ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Στη νότια Κρήτη είναι πάντα ωραία!…

Στη νότια Κρήτη είναι πάντα ωραία

Ο Αύγουστος στο όριο και με νεύρα, ξεκινά η μέρα μας με μαύρα σύννεφα, απίστευτο αέρα και δροσιά, βροντές και ψιλόβροχο. Η διάθεση στα κάτω, να κάνω να μην κάνω, να ξεκινήσω να το αφήσω, τελικά προχωρημένη ώρα ήδη ξεκινάμε αποφασιστικά για βόλτα, πες το κι εκδρομή, με ντεμί φθινοπωρινό καιρό και τα σύννεφα σύμμαχο για την εξόρμηση. Οι ριπές του αέρα τόσο δυνατές που δεν μπορούσα ούτε να φωτογραφίσω. 

20170830_140622-01.jpeg
Δυνατός ισχυρός άνεμος, κουνημένη φωτογραφία…

Σε όλη τη διαδρομή σχεδόν το ίδιο μοτίβο καιρού με ψιχάλες ανά διαστήματα. Κι ενώ για αλλού ξεκινήσαμε, τελικά σε μια στιγμή η αριστερή στροφή οδήγησε σε άλλο τόπο, άλλο προορισμό, άλλο κόσμο! Στον μαγικό κόσμο τον υπέροχο της νότιας Κρήτης, στις υπέροχες θάλασσες του νότιου Κρητικού που για να τις βρεις περνάς μέσα από βουνά και φαράγγια, μέσα από κάμπους και ψηλά βουνά.

Ελιές παντού, στρίβεις και σε κάθε στροφή αλλάζει το τοπίο και ξαφνικά στην κορυφή βλέπεις όλο το μπλε. Η κατάβαση είναι τελικά αυτή που θα σε πάει στον προορισμό. Δεν τον είχες εξαρχής, δεν τον ήξερες, όμως κάτι σε οδηγεί εκεί που αγαλλιάζει η ψυχή.

21245170_348715282240219_1208538164_n
Όταν ανέβεις, κάποια στιγμή θα κατέβεις…

Η ασημαντότητα της μικρής μου ύπαρξης φωνάζει… πόσο λίγη είμαι τελικά στο πολύ αυτού του κόσμου! Πόσο σεβασμό πρέπει να δείξω για τα πάντα, πόσα σπουδαία πράματα και θάματα ξεπροβάλλουν κάθε στιγμή μπροστά μου!

Είναι όλα εδώ, τα μαύρα σύννεφα και ο αέρας που ξεσηκώνει, ο ήλιος που παίζει κρυφτό και η βροχή που πιάνει ξαφνικά και μας χαλάει βόλτες και λήψεις φωτογραφικές. Μα για πόσο! Όσο κρατά η μαύρη σκέψη, όσο της δίνω το δικαίωμα να μου χαλάσει το κέφι, όμως τα κόλπα σιγά σιγά τα μαθαίνω και ξέρω πως κόντρα στην κόντρα δε βγαίνει τίποτα, οπότε, αφήνομαι να απολαύσω αυτό που έχω, αυτό με το οποίο ξεκίνησα και μέσα μου πάντα ήλπιζα ότι δεν θα βγει σε κακό.

20170830_143430-01.jpeg
Ένα κομμάτι ομορφιάς στην μεγάλη παραλία του Πλακιά…

Και οι στροφές μάς πήγαν στον Πλακιά, εκεί που ήδη από το αυτοκίνητο άρχισα να ξεσηκώνομαι με σκέψεις και να λέω, ας είχα εδώ ένα δωμάτιο, ένα μόνο… κι ας φυσά σχεδόν πάντα, σοφός ο λόγος τελικά, αφού χωρίς το αεράκι θα είχαν ψηθεί από τη ζέστη.

Η παραλία στα ανατολικά γεμάτη από κρινάκια της άμμου, κρινάκια της θάλασσας, κρίνους της Κνωσού, να με ξεσηκώνουν με την κίνησή τους στον άνεμο και η άμμος να μας χτυπά αλύπητα.

IMG_20170830_172700.jpg
Κρινάκια της άμμου ανατολικά του Πλακιά…
20170830_141812-01.jpeg
21244586_10214120764756962_859475314_n
Όσα δεν παίρνει ο άνεμος τα παίρνει η βροχή…

Ανεβοκατεβαίνουμε πλαγιές και βουνά, από το ύψος της θάλασσας ανεβαίνουμε στο χωριό Σελλιά με ιστορία απίστευτη και τυρί επίσης, ψύχρα, σύννεφα χαμηλά και βροχή, κατηφορίζουμε λίγα μέτρα και βγαίνει ήλιος πάλι.

Η ομορφιά του τόπου μοναδική, μια έκταση χιλιομέτρων που την κοιτάς και δεν ξέρεις που να πας. Η βουτιά όμως έγινε στο Φωτεινάρι, ένα υπέροχο τοσοδούλικο λιμανάκι με παγωμένα νερά που τυχαία βρήκαμε, πηγαίνοντας στο δυτικό άκρο του Πλακιά την Σούδα. Η γλύκα του όμως αποδείχθηκε μοναδική, ίσως γιατί κατεβαίνει πηγή με γλυκό νερό, ποιος ξέρει! 

21244760_348715322240215_1675140082_n
Στο τελευταίο σκαλοπάτι ξεκινά η θάλασσα. Δεν την βλέπεις, αλλά είναι εκεί!
21208705_10214120252824164_50425082_n
Και ιδού!… Το Φωτεινάρι με το οποίο αγαπηθήκαμε από την πρώτη ματιά!… δε χωρά πολλούς, είναι και παγωμένα τα νερά του!
21245467_10214120873479680_1563463391_n
Και το Φωτειναράκι δίπλα…

Ρέθυμνο, Κουρταλιώτικο φαράγγι, Σχοινάρι, Δαμνόνι, Πλακιάς, Σούδα, Σελλιά… Διαδρομή έτσι κι αλλιώς αγαπημένη, που κάθε φορά θα δω αλλιώς! Κάτι καινούριο θα μου κάνει εντύπωση, κάτι που δεν είχα προσέξει την προηγούμενη.

20170830_184745-01.jpeg
Δαμνόνι, ανατολικά του Πλακιά… εκεί βρίσκεις και ξανακολλάς τα χαμένα σου κομμάτια!

Μέσα στα σύννεφα δεν είχα δει ποτέ ξανά το Κουρταλιώτικο φαράγγι, είχε άλλη ομορφιά αυτή τη φορά, άλλο χρώμα, το βουητό του ανέμου ήταν αλλιώτικο, άγριο. Το στενό πέρασμα που δημιουργούν τα βουνά σε κάνει να ακούς ήχους απόκοσμους, να φαντάζεσαι ιστορίες κοιτάζοντας τις σπηλιές του.

1
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα και Ξηρό Όρος…
20170830_135236-01.jpeg
Το Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει βιολογική και οικολογική αξία.
20170830_135242-01.jpeg
Εδώ βρίσκουν καταφύγιο τα Όρνια, ο Χρυσαετός και ο Σπιζαετός.

Δεν ήταν προγραμματισμένη η εκδρομή. Δεν ήταν μέρα για εκδρομή έτσι κι αλλιώς, ούτε καιρός. Μα δες τελικά πόσο αλλάζουν όλα σε μια στιγμή, με μια απόφαση, σε κάθε στροφή, πόσο διαφορετική όψη παίρνει ο τόπος στο κάθε λεπτό, μα και η ζωή… πόσο απρόβλεπτη, μοναδικά όμορφη σαν τα βουνά της τα κακοτράχαλα, σαν τις πανέμορφες ακρογιαλιές της!

Τη μια στιγμή φουρτούνα, την επόμενη ηρεμία. Τόση ομορφιά και σοφία κουβαλά η κάθε στιγμή! Σπουδαία γνώση μας αφήνει για την αξία του τώρα, του μοναδικού λεπτού που θα ζήσουμε και δεν θα έρθει ποτέ ξανά, το κάθε λεπτό της ζωής μας περνά μα δεν ξαναγυρνά.

Η επιστροφή είχε επίσης απ’ όλα και μεγαλύτερη κακοκαιρία όσο πλησιάζαμε στο σπίτι… φαντάσου να είχαμε μείνει τελικά στους τέσσερις τοίχους και να περιμέναμε να φτιάξει ο καιρός! Απλά δεν θα είχε φτιάξει κι εμείς θα τρωγόμασταν με τα ρούχα μας. 

21247776_348715278906886_1123914833_o.jpg

Έβρεξε λοιπόν, φύσηξε, δρόσισε, έβγαλε ήλιο! Όλα μαζί, σχεδόν ταυτόχρονα. Όπως στη ζωή. Διαχειρίζεσαι την κάθε στιγμή ως έχει και περνάς την κάθε μέρα, αλλιώς δεν προχωρά… με όσα φέρει, με όσα έχει για σένα, για το παιδί σου, τον φίλο, τον άνθρωπό σου, τον δίπλα, τελικά για όλους.

Δε γίνεται κάθε μέρα να είναι καλή, ούτε εμείς μπορούμε να είμαστε πάντα καλά, μα μπορεί και πρέπει η κάθε μέρα να βιωθεί ως ανεκτίμητα μοναδική! Δε θα επιστρέψει και δε θα είναι ποτέ ξανά η 31η Αυγούστου του 2017! Για σκέψου… 

IMG_20170830_165226

Να είστε όλοι καλά! Κανείς δεν είναι σαν κι εσάς, ούτε ποτέ θα γίνει!

Καλή δύναμη σε ό,τι κάνετε… 

Πρόσφατα

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση...Τί είναι το έμφραγμα...

Δημιουργός Δακρύων – Erin Doom, εκδόσεις Ψυχογιός

Δημιουργός Δακρύων – Erin Doom, εκδόσεις ΨυχογιόςΔημιουργός Δακρύων –...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως...Στις απογοητεύσεις του κόσμου που πόλεμος και καταστροφή και πείνα και βάσανα και τώρα πια...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση...Τί είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου;... Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να οριστεί ως μια ίσχαιμη νέκρωση ενός τμήματος...

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading