ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Όταν κλείνουν οι πληγές, ανοίγει η ψυχή…

Συμβαίνουν πολλά σημαντικά και ασήμαντα, καθημερινά. Τις περισσότερες φορές απίστευτα και ακατανόητα, αλλά συμβαίνουν και υπάρχουν μαζί μας για όσο ζούμε.

Καμιά ζωή δεν είναι βουτηγμένη στο χρυσό, το ροζ και το μαλλί της γριάς. Κανένα σπίτι δεν είναι μέσα στην απόλυτη θαλπωρή της ηρεμίας και της ζεστασιάς όσα κεριά και φώτα κι αν ανάψουν, όσοι φούρνοι κι αν ανοιγοκλείσουν με μοσχομυριστά φαγητά και γλυκά να ψήνονται.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνο αύρα, ένας αέρας που κινείται ανάμεσά μας. Είναι γεμάτος εμπειρίες, πληγές, χαρές, δυσκολίες, στιγμές ευτυχίας.

Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε πληγές. Ανοιχτές, κλειστές, σημάδια που πονούν, που πρέπει να φροντίσουμε, να καθαρίσουμε. Τις έχουμε μέσα μας και πάνω μας, τις κουβαλάμε στις τσάντες, τις βαλίτσες, στα μάτια, στις γραμμές ανάμεσα στα φρύδια, στα χείλη μας ξεροσταλιάζουν και αφήνουν μια λεξούλα, ζουν στην αναμονή της στιγμής που θα μπορούν πια να μιλούν για αυτές όταν θα έχουν γίνει παρελθόν.

Πολλές φορές κοιτώ πως περνά και χάνεται το είδωλό μου στο τζάμι. Όταν είμαι κοντά το βλέπω συνήθως όπως είναι, κάποιες φορές αλλοιωμένο ανάλογα το τζάμι, κάποτε μεγεθυμένο κι όταν απομακρύνομαι αλλάζει κι αυτό και γω. Μικραίνει, θαμπώνει, σβήνει.

Βλέπω να περνάς, να στέκεσαι κοντά μου, μπροστά και δίπλα μου. Φαίνεσαι μεγάλος όσο είσαι κι όταν απομακρύνεσαι μικραίνεις. Γίνεσαι ένας μικρότερος άνθρωπος, μια φιγούρα παιδική.

Πόσα βάσανα να έχεις όταν είσαι τόσο μικρός;

Μπαίνεις στο καράβι και γίνεσαι κουκίδα. Κι όσο απομακρύνεσαι σβήνουν όσα κουβαλάς. Στα μάτια μου, όχι στην πραγματικότητά σου.  Συνεχίζουν όλα να υπάρχουν μικρότερα, ως μαύρες τελείες στον ορίζοντα, ανάλογα με την απόσταση που τα κοιτάζουμε.

Photo by Rose Erkul on Unsplash

Κάθε κατάσταση και πρόβλημα ή μεγάλη ευτυχία είναι μεγάλη ή μικρή ανάλογη της απόστασης.

Όλα μοιάζουν ικανά να μας πατήσουν, να μας εξαφανίσουν, να μας αλλοιώσουν όταν τα κρατάμε σφιχτά και δεν τα αφήνουμε να ξεμακρύνουν, να αλλάξουν, να μετατραπούν, να πάρουν την κανονική τους διάσταση ή μιαν άλλη. Αυτήν που θα έπρεπε ίσως να έχουν εξαρχής.

Κι έτσι συνεχίζουμε τον αγώνα με όσα έρχονται, με όσα δύσκολα βρίσκουν τον καθένα από εμάς, με όσες αντοχές έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε και να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Στο χρόνο που περνά ένα έχω μάθει. Να κρατώ απόσταση και να ηρεμώ, να κρατώ απόσταση και να σκέφτομαι, να κρατώ απόσταση και να προσεύχομαι, να κρατώ απόσταση και να με βλέπω σα μια μικρή κουκίδα μέσα στον κόσμο, για να αποφασίσω αν πρέπει κι αν δεν πρέπει και πόσο σημαντικό είναι το κάθε πρόβλημα που προκύπτει σ’ αυτή τη σύντομη ζωή.

Με βλέπω στη διάσταση του χρόνου μα και στο ιερό και σημαντικό τώρα.

Να σκέφτομαι και να κάνω μικρά βήματα, όσα μπορώ. Φροντίζω να δώσω χρόνο στο πρόβλημα μέχρι να γίνουμε φίλοι και να προχωρήσουμε.

Να συνεχίσουμε παρέα στο σπουδαίο σήμερα. Γιατί μόνο έτσι φεύγει το βάρος, μόνο έτσι αξίζει να έχουμε το δώρο της ζωής.

Ελπίδα Π.

……………………………………………………………………………………………………….

Φωτογραφία τίτλου by chris liu on Unsplash

Πρόσφατα

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάνας

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάναςΒαδίζοντας στην...

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια...

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες…

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες...Ήρθαν πάλι αυτές οι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Το πέταγμα μιας σκέψης…

Κι όλο φεύγω και πετώΊπταμαι σαν χαρταετός που τον κινεί ο...

Να μην περνούν απαρατήρητες οι χαρές…

Λίγη περισσότερη χαρά στη ζωή να προσθέσουμε για το μικρό, το φαινομενικά μικρό που όμως έχει δύναμη τεράστια, για ένα λουλούδι, για μια αγκαλιά αληθινή και όχι διαδικτυακή, για μια κουβέντα με φίλο, για μια βόλτα λίγων λεπτών στο διάλλειμα της μέρας.
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα δειλινά, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία. Είμαι η Ελπίδα και ζητώ ακρόαση!

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάνας

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και μπανάναςΒαδίζοντας στην τελευταία εβδομάδα του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, θέλω να την γιορτάσω με αγαπημένο συνδυασμό γεύσεων σε...

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην ξεχνάμε πως και τα παιδιά διαβάζουν!Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού, διασκευασμένη από την εξαίρετη συγγραφέα...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια που παρακολουθώ την καλεσμένη μας να εργάζεται στην Κρήτη, να κάνει μαθήματα και να δημιουργεί...

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ