ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Οι παθήσεις του παιδικού ποδιού

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία, αφορούν προβλήματα που έχουν σχέση με τη μορφολογία του ποδιού, παραμορφώσεις και διαταραχές βάδισης.

Οι παθήσεις του παιδικού ποδιού

Οι παθήσεις του παιδικού ποδιού και η φροντίδα τους. Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με φυσιολογικά ανεπτυγμένα πόδια τα οποία αρχιτεκτονικά είναι σταθερά και λειτουργικά. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά εμφανίζονται παραλλαγές της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής της ανατομίας του άκρου πόδα. Αποτέλεσμα αυτών των παραλλαγών είναι οι παραμορφώσεις και οι διαταραχές βάδισης.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αξιολογηθεί ένα παιδί;

Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις ηλικίες από 3 έως 14 χρονών, ανάλογα φυσικά και με την πάθηση, το οποίο σημαίνει ότι η αξιολόγηση του παιδιού από τα 3 έτη είναι ενδεδειγμένη. Μια προληπτική επίσκεψη λοιπόν σε εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, ποδίατρο ή εξειδικευμένο ορθοπεδικό είναι πολύ σημαντική.

Μια επίσκεψη σε μια ειδικότητα από τις παραπάνω θα περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, τη διενέργεια πελματογραφήματος το οποίο απεικονίζει την ανατομική φυσιολογία των πελμάτων και θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργική αρτιότητα της βάδισης.

Έτσι, αν κριθεί απαραίτητο μετά την αξιολόγηση, την οποία μπορεί να κάνει μόνο εξειδικευμένος επιστήμονας, θα κατασκευαστούν ορθωτικά εξατομικευμένα πέλματα που θα βοηθήσουν στη σωστή εμβιομηχανική της βάδισης και στην υγεία των πελμάτων.

Τα ορθωτικά εξατομικευμένα πέλματα δεν απαιτούν ειδικά υποδήματα αλλά προσαρμόζονται στα υποδήματα που φορά ένα παιδί. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία του παιδιού που θα διενεργηθεί ο έλεγχος και θα διαγνωστεί οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό. τόσο πιο καλή είναι η πρόγνωση.

Οι παθήσεις του παιδικού ποδιού… Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

Ποιες είναι οι συχνές παθήσεις του παιδικού ποδιού

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία αφορούν προβλήματα σε σχέση με τη μορφολογία του ποδιού, όπως:

  1. Πλατυποδία: Υπάρχει έλλειψης της ποδικής καμάρας. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά έχουν πλατυποδία γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η ποδική καμάρα. Μας ενδιαφέρει κυρίως, εάν η φτέρνα του παιδιού πάει προς τα έξω ή προς τα μέσα (βλαισότητα ή ραιβότητα) σε συνδυασμό με την πλατυποδία. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται παρακολούθηση. Ενδιαφέρον είναι επίσης, εάν η πλατυποδία είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη.
  2. Κοιλοποδία: Σπάνια υπάρχει και είναι το αντίθετο της πλατυποδίας. Δηλαδή υπάρχει πολύ υψηλή ποδική καμάρα. Σ’ αυτή την περίπτωση παρατηρούμε, αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στη βάδιση, αν πέφτει το παιδί, αν δεν μπορεί να περπατήσει σωστά, και αν υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στη βάδιση, νευρολογικές παθήσεις και μεταταρσαλγία.

Η παραμόρφωση, που συχνά είναι αμφοτερόπλευρη, εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 χρονών και με τον καιρό επιτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση αναπτύξεως. Τα μαλακά μόρια του πέλματος δεν αναπτύσσονται κανονικά σε μήκος και παραμένουν βραχύτερα του φυσιολογικού, ενώ το σχήμα των οστών του τάρσου βαθμιαία μεταβάλλεται ανάλογα, οπότε και η παραμόρφωση της κοιλοποδίας μονιμοποιείται, όπως και η σύγκαμψη των δακτύλων.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν το πόδι του παιδιού είναι φυσιολογικό;

Το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει ή να επιβεβαιώσει τα πιθανά προβλήματα στα πόδια των μικρών ασθενών, με αποτέλεσμα την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση με τη χρήση του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος.

Συγκεκριμένα, το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των ποδιών και τον τρόπο που περπατάμε ή στεκόμαστε. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς ακτινοβολία, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται αποκλειστικά στη μηχανική καταπόνηση των κάτω άκρων.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Κλινικές έρευνες έχουν υπογραμμίσει πως τα ορθωτικά πέλματα που κατασκευάζονται μετά από την διενέργεια ενός πελματογραφήματος, είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παιδικές παθήσεις του άκρου πόδα.

Πρόσφατα

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα,...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία....

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώρο

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώροΣυγχώρεση είναι η εκούσια...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Βαγγέλης Γεωργακόπουλος
Βαγγέλης Γεωργακόπουλος
O Βαγγέλης Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές καλοκαιριού του 1971. Σπούδασε φυσιοθεραπεία και ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα στον Πειραιά από το 2000 και νωρίτερα στην Αγγλία. Το ενδιαφέρον του αργότερα προσέλκυσε η οργάνωση των επιχειρήσεων και ακολούθησε τριετή εκπαίδευση στην οργανωσιακή συμβουλευτική στις επιχειρήσεις. Μετά τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης του με την φυσικοθεραπεία αναζήτησε την ολιστικότητα στην φροντίδα του ανθρώπου και σπούδασε την επιστήμη της ψυχοθεραπείας όπου και την ασκεί από το 2013. Από πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε να αποτυπώνει τις σκέψεις του σε ποιητικά ή λογοτεχνικά κείμενα. Κάνει την πρώτη έκδοση βιβλίου του πολύ αργότερα, το 2018, με τίτλο “Στον κόσμο μου»... Ασχολείται με τον εθελοντισμό πολλά χρόνια προσπαθώντας να προσφέρει μέσα από τα γνωστικά του πεδία στο κοινωνικό σύνολο.

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της ως απάνω στα κεραμίδια του μικρού μας σπιτιού, γύριζε προς το μέρος του βορρά, άφηνε...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν ΠλωΣτη διαδρομή της ζωής μας άλλοτε χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας, ξοδεμένα εδώ...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία. Τυχαία Ελλάδα.Πάντως Κυριακή,τότε που δέεσαι στον χρόνο να ειρηνέψει.Στα παγκάκια, μισοί να κάθονται, μισοί ανεβασμένοι.Αλβανοί.Τώρα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading