ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Νόσος Αλτσχάιμερ – Διάγνωση, αντιμετώπιση και πρόληψη της νόσου

Νόσος Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε στη διάγνωση της νόσου, στην αντιμετώπιση και την πρόληψη, γιατί όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το θεραπευτικό όφελος.

Νόσος Αλτσχάιμερ – Διάγνωση, αντιμετώπιση και πρόληψη της νόσου

Σε συνέχεια της προσπάθειας ενημέρωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα αναφερθούμε στη διάγνωση της νόσου, στην αντιμετώπιση και την πρόληψη.

Νόσος Αλτσχάιμερ – Διάγνωση

Στα ειδικά ιατρεία μνήμης, η νόσος Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται με ακρίβεια έως και 95%. Την κλινική, νευρολογική και ψυχιατρική εκτίμηση συμπληρώνουν: ο παρακλινικός έλεγχος (αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, απεικόνιση του εγκεφάλου, προσδιορισμός ειδικών πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, γενετικός έλεγχος) και οι εξειδικευμένες νευροψυχολογικές δοκιμασίες (τεστ μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών).

Οι νευροψυχολογικές δοκιμασίες επιτρέπουν, εκτός της διάγνωσης, και την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, όπως και την αξιολόγηση των φαρμακευτικών ή άλλου είδους παρεμβάσεων.
Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση βοηθά τον ασθενή και τον φροντιστή να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, ώστε να περάσουν ομαλά τα διάφορα στάδια της νόσου. Η σωστή διάγνωση είναι επίσης προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το θεραπευτικό όφελος.

Νόσος Αλτσχάιμερ – Διάγνωση, αντιμετώπιση και πρόληψη της νόσου Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα όμως έχουμε φάρμακα που ελέγχουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου, ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια.
Η κατάσταση των ατόμων με άνοια που βρίσκονται σε θεραπεία, σε σχέση με εκείνη των ατόμων που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, επιδεινώνεται βραδύτερα, η ποιότητα ζωής τους είναι σαφώς καλύτερη, η φροντίδα τους γίνεται ευκολότερη και το φορτίο για τις οικογένειες τους μικρότερο. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το θεραπευτικό όφελος.

Επιπλέον, υπάρχουν φάρμακα και στρατηγικές που μπορούν να ανακουφίσουν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα, τον αρνητισμό και τις λοιπές προβληματικές συμπεριφορές των ανοϊκών ασθενών.
Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται η συμμετοχή του ασθενούς σε προγράμματα:
Νοητικής ενδυνάμωσης
Λογοθεραπείας
Εργοθεραπείας
Θεραπείας τέχνης
Σωματικής άσκησης

Υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια γενικότερα;

Ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Πρόσφατες σχετικές μελέτες δείχνουν, ότι η υγιεινή μεσογειακή διατροφή και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα ωφελούν τόσο τον εγκέφαλο, όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, η συστηματική σωματική αλλά και πνευματική άσκηση, καθώς και η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, φαίνεται να προστατεύουν από την άνοια. Δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα πνευματικά παιχνίδια (σκάκι, σταυρόλεξο, παζλ) μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων και να βοηθήσουν στην διατήρηση της μνήμης τους.

………………………………………………..

Βιβλιογραφία
Ενημέρωση για την άνοια και τη νόσο Alzheimer
Εταιρία Alzheimer Αθηνών
Δρ. Σακκά Παρασκευή, νευρολόγος ψυχίατρος, πρόεδρος εταιρείας Alzheimer Αθηνών
Πρόεδρος του Εθνικού παρατηρητηρίου για την άνοια

Πρόσφατα

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’...

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Σίσσυ Κόσσυβα
Σίσσυ Κόσσυβαhttps://elpiscalling.com/
Η Σίσσυ Κόσσυβα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νοσηλευτική και παρακολούθησε μαθήματα συμβουλευτικής ψυχολογίας. Εργάζεται ως προϊσταμένη νοσηλεύτρια σε οικοτροφεία ασθενών εικοσιτρία χρόνια. Έχει εκδόσει τέσσερα βιβλία. Για χρόνια επιμελήθηκε και παρουσίασε εκπομπές στο ραδιόφωνο και σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, με θέματα καλλιτεχνικού, θεολογικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι εκείνους, όσους και άλλους, στιγμές, πληγές κι απειλές, αρρώστιες, μοναξιές, αμφιβολίες, φόβους.Πέτα μακριά και άσε...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιώνείμαστε μες στο δικό μας κόσμο.Η πιο όμορφη θάλασσαείναι αυτή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading