ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Οι άντρες δεν κλαίνε! Η πανοπλία των ρόλων τους και τα στερεότυπα…

Οι άντρες δεν κλαίνε! Η πανοπλία των ρόλων και τα στερεότυπα... Οι απαιτήσεις της κοινωνίας και η ανάγκη επίδειξης δύναμης. Πώς συνδυάζουν αντίθετους ρόλους ταυτόχρονα και πώς κρατούν ισορροπίες σε αυτό που είναι και σε αυτό που τους είπαν ότι πρέπει να είναι.

Οι άντρες δεν κλαίνε! Η πανοπλία των ρόλων τους και τα στερεότυπα…

Οι άντρες δεν κλαίνε!… Ξέρεις τί συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κλαις και προσπαθείς να κρατήσεις τον έλεγχο; Αν δεν ξέρεις, κάνε αυτό το πείραμα. Βάλε τα δάχτυλά σου μέσα στο συρτάρι του γραφείου και ζήτα από κάποιον να το κλείσει με δύναμη. Όμως μην ουρλιάξεις, ούτε να κουνήσεις το χέρι σου για να δείξεις τον πόνο σου.
Παρατήρησε τι κάνεις με το (στο) σώμα σου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σταυρώσεις τα χέρια σου σφιχτά στο στήθος σου για να αναισθητοποιήσεις τον πόνο και να δείξεις στους άλλους ότι είσαι εντάξει. Πιθανώς να κρατήσεις και την αναπνοή σου για να μη νιώσεις τον πόνο και ουρλιάξεις. Το στόμα σου είναι σφιχτό. Το σαγόνι σου είναι κλειδωμένο.

Να, αμέσως φόρεσες τη νέα σου πανοπλία. Το στερεότυπο ότι οι άντρες δεν κλαίνε, δεν εκφράζουν τα συναισθήματα, είναι σκληροί, κυριαρχικοί και αφοσιωμένοι στο κυνήγι της επιτυχίας, κληρονομείται εδώ και χρόνια από γενιά σε γενιά.
Ακόμη κι αν ο ρόλος των αντρών σήμερα έχει αλλάξει αρκετά και συχνά βλέπουμε τρυφερούς μπαμπάδες και υποστηρικτικούς συζύγους, ωστόσο, αν ψάξουμε προσεκτικά τις πεποιθήσεις μας, κάπου θα βρούμε ακόμα φυτεμένη την ιδέα ότι ο άντρας πρέπει να είναι ο «δυνατός» της οικογένειας.

Οι άντρες δεν κλαίνε! Η πανοπλία των ρόλων τους και τα στερεότυπα… Photo by Annie Spratt on Unsplash

Το αποτέλεσμα είναι, ότι στη σύγχρονη κοινωνία απαιτείται από τους άντρες να είναι σκληροί αλλά και τρυφεροί, δυνατοί αλλά και ευαίσθητοι, αυταρχικοί αλλά και διαλλακτικοί.
Αυτή η αλλαγή στις απαιτήσεις σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες στην οικονομία και την αναζήτηση εργασίας, συχνά φέρνει τους σύγχρονους άντρες μπροστά σε ένα αδιέξοδο.

Πώς να συνδυάσουν δυο αντίθετους ρόλους ταυτόχρονα;
Πώς να συνεχίσουν να είναι οι προστάτες της οικογένειας, όταν χάνουν τη δουλειά ή το μισθό τους; Και τελικά πώς να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να τους κατακρίνουν;

Το πρώτο βήμα για κάθε άντρα είναι να συνειδητοποιήσει ότι πρώτα από όλα είναι άνθρωπος και όπως όλοι οι άνθρωποι έχει δυνάμεις και αδυναμίες. Είναι φυσικό, λοιπόν, να είναι αυστηρός όταν απειλούνται τα όρια του, αλλά και τρυφερός όταν τον αγκαλιάζει το παιδί του.
Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά του μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες και με το πώς αισθάνεται, χωρίς αυτή η συμπεριφορά να γίνεται ταμπέλα.

Οι άντρες δεν κλαίνε! Η πανοπλία των ρόλων τους και τα στερεότυπα… Photo by Md Mahdi on Unsplash

Επίσης, είναι σημαντικό να αρχίσει να αναγνωρίζει ποια από τα χαρακτηριστικά του είναι μέρος του ρόλου που παίζει και ποια είναι πραγματικά κομμάτια του εαυτού του.
Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο για έναν άντρα να αντιμετωπίζει μια δυσκολία με σκληρό και απόλυτο τρόπο. Μπορεί για αυτόν τον άνθρωπο να είναι πιο αληθινό να συζητήσει και να διαπραγματευτεί για να βγει από μια δύσκολη κατάσταση. Αλλά και αντίθετα, μπορεί όντως να είναι φυσική διαδικασία για κάποιον να γίνεται αποφασιστικός και απόλυτος μπροστά στα εμπόδια.

Η σύγχρονη εποχή της οικονομικής κρίσης είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που θα διακρίνει αν κάποιες συμπεριφορές των αντρών είναι ρόλοι ή πραγματικότητα.
Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να αναρωτηθεί ένας άντρας αν ο μόνος τρόπος για να φροντίζει την οικογένεια του είναι να έχει το ρόλο του κουβαλητή ή αν ο μόνος τρόπος για να δείξει την αξία του είναι να βγάζει πολλά χρήματα.

Ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής μας είναι η ευελιξία. Με την ευελιξία κατορθώσαμε να επιβιώσουμε ως τις μέρες μας.
Ευελιξία σημαίνει ότι μπορώ να φροντίσω τους ανθρώπους που αγαπώ ή να δείξω τι αξίζω με πάρα πολλούς τρόπους. Με άλλα λόγια, σημαίνει να βρίσκω την αρχική μου ανάγκη και να ανακαλύπτω ποιους τρόπους έχω διαθέσιμους για να την ικανοποιήσω. Ωστόσο, οι ρόλοι δεν έχουν ευελιξία, αλλά είναι παγιωμένοι τρόποι που ξεκίνησαν για να εξυπηρετήσουν μια ανάγκη και κατέληξαν να γίνουν αυτοσκοποί. Είναι σαν πανοπλίες που μας προστατεύουν, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τις κινήσεις μας.

Οι άντρες δεν κλαίνε! Η πανοπλία των ρόλων τους και τα στερεότυπα… Photo by Sabine van Straaten on Unsplash

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Marino (σε ελεύθερη μετάφραση): Σαν τους περισσότερους άντρες, ξεκίνησα να φοράω πανοπλία γύρω στα τέσσερα ή πέντε. Κάθε χρόνο αγοράζω νέα πανοπλία που είναι λίγο πιο σφιχτή και λίγο πιο «ασφαλής». Στην αρχή ένιωθα λίγο περίεργα, τρέκλιζα και σκουντουφλούσα πάνω σε αντικείμενα αλλά την συνήθισα – έμαθα να σφίγγομαι ώστε να μην χάνω την ισορροπία μου. Σταμάτησα να τρέχω χαλαρά τριγύρω και περπατούσα περισσότερο σαν τους σκληρούς τύπους στις ταινίες. Επίσης, σταμάτησα να κάνω πολλές χειρονομίες. Έχω ρυθμίσει ολόκληρη τη στάση του σώματός μου για να ισορροπώ με όλο αυτό το βάρος. Μερικές φορές, όμως, γέρνω λίγο επειδή είναι τόσο βαριά, αλλά όχι για πολύ για να μην νομίσει κανείς ότι δεν είμαι καλά. Δεν θα ήθελα βέβαια να νομίσει κανείς ότι δεν μπορώ να κουβαλήσω όλο αυτό το βάρος.

Όπως φαίνεται, το χειρότερο με την πανοπλία των ρόλων που μπορεί να έχει υιοθετήσει ένας άντρας είναι ότι ακόμα κι αν υποφέρει πολύ, δύσκολα θα ζητήσει βοήθεια. Η αναζήτηση στήριξης φαντάζει να είναι αντίθετη με το ρόλο του σκληρού και του δυνατού αρσενικού που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο.
Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς τί είναι πιο θαρραλέο από το να ζητήσει κάποιος βοήθεια, ενώ μέσα του φοβάται ότι θα φανεί αδύναμος και ότι θα χρειαστεί να βγει για λίγο από την πανοπλία του;

Πρόσφατα

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι...

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων...

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Βαγγέλης Γεωργακόπουλος
Βαγγέλης Γεωργακόπουλος
O Βαγγέλης Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές καλοκαιριού του 1971. Σπούδασε φυσιοθεραπεία και ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα στον Πειραιά από το 2000 και νωρίτερα στην Αγγλία. Το ενδιαφέρον του αργότερα προσέλκυσε η οργάνωση των επιχειρήσεων και ακολούθησε τριετή εκπαίδευση στην οργανωσιακή συμβουλευτική στις επιχειρήσεις. Μετά τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης του με την φυσικοθεραπεία αναζήτησε την ολιστικότητα στην φροντίδα του ανθρώπου και σπούδασε την επιστήμη της ψυχοθεραπείας όπου και την ασκεί από το 2013. Από πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε να αποτυπώνει τις σκέψεις του σε ποιητικά ή λογοτεχνικά κείμενα. Κάνει την πρώτη έκδοση βιβλίου του πολύ αργότερα, το 2018, με τίτλο “Στον κόσμο μου»... Ασχολείται με τον εθελοντισμό πολλά χρόνια προσπαθώντας να προσφέρει μέσα από τα γνωστικά του πεδία στο κοινωνικό σύνολο.

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει το σπίτι του όπως το όριζε η τάξη των εορτών. Οι γυναίκες ξαναμπήκαν στον αγώνα...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι απομεσήμερο του Πάσχα σε παγκάκι μόνον εσύ κι εγώ καθόμαστε, μητέρα. Είμαστε γέροι πια κι...

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναιγια μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·κάποτε μες στην σκέψη...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading