ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling

Δεν είναι μόνο τα ταλέντα, σίγουρα όχι. Δεν μπορεί να είναι μόνο τα ευλογημένα ταλέντα που κάνουν έναν άνθρωπο τόσο ιδιαίτερο, τόσο μοναδικά τοποθετημένο στο εδώ που δεν είναι πάντα τόσο στο εδώ, μα η πνοή του η ίδια τον κάνει να πετά στους αιθέρες και να συναντά πολιτισμούς, ιστορίες, να νιώθει, να αγκαλιάζει τον κόσμο όλο και να τον κάνει να συναισθανθεί, όσα έχουν ίσως χαθεί ή ματαιωθεί στο σύγχρονο αλλά όχι συγχρονισμένο μέσα μας κόσμο.

Είναι χαρά μεγάλη και τιμή να έχουμε στην παρέα μας την Αθηνά Χιώτη, ερμηνεύτρια πολλών ειδών μουσικής με την αγγελική φωνή, που ενώνει τον κόσμο μέσα από τους ήχους και τα λόγια, μα κυρίως την αγάπη.

  • Τόπος καταγωγής, μνήμες από τα παιδικά χρόνια.

Κατάγομαι από την Κρήτη και την Εύβοια, αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Από μικρό παιδί αναζητούσα την ελευθερία και την βαθύτερη έκφραση, αλλά και το πηγαίο, δυνατό κι αληθινό συναίσθημα, το ταξίδι της ψυχής και τους ανοιχτούς ορίζοντες.

Θυμάμαι τον εαυτό μου σαν παιδί, να βυθίζομαι σε όμορφους εσωτερικούς κόσμους κάθε φορά που τραγουδούσα, ενώ αναπολώ τα βράδια που η γιαγιά μου η Αθηνά, μας αφηγούνταν τα δικά της παραμύθια (αχ αυτά τα παραμύθια που ποτέ δεν τέλειωναν κι όλο συνεχίζονταν το επόμενο και το μεθεπόμενο βράδυ…).

Θα μου μείνουν αξέχαστα ακόμη τα καλοκαίρια που μεγάλωνα μέσα στη φύση και δίπλα στα ζώα της μικροσκοπικής φάρμας που είχε φτιάξει ο παππούς και η γιαγιά μου. Μερικά από τα μεγαλύτερα διδάγματα που πήρα στη ζωή μου, τα έμαθα τότε. Να σέβεσαι κάθε ζωντανό οργανισμό και κάθε καρπό του ή παράγωγό του και να του μιλάς γλυκά, σαν να είναι ο πιο αγαπημένος σου φίλος. Τότε κι εκείνο θα αντιληφθεί την αγάπη σου και θα σου το ανταποδώσει.

  • Θεωρείτε ότι ο χρόνος είναι φίλος και σύμμαχος;

Υπάρχει μια εσωτερική πάλη μέσα στην ψυχή μου σχετικά με αυτό το θέμα. Από τη μια μεριά είναι οι σαρκικοί μου φόβοι περί της τρωτότητάς μας και του πεπερασμένου του βίου μας. Από την άλλη μεριά στέκονται σαν αντίβαρο μέσα μου η γνώση πως ο χρόνος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα νοητικό κατασκεύασμα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει χρόνος.

Πάνω από όλα όμως, αντλώ ελπίδα από Εκείνον, τον Άναρχο και Ατελεύτητο, που βρίσκεται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε χρονική έννοια. Είναι Εκείνος που μου δίνει την ακλόνητη πεποίθηση πως ακόμη κι όταν φύγω από αυτό που ορίζουμε βιολογικά και ιατρικά ζωή, θα μεταβώ και πάλι στη ζωή, μόνο που αυτή τη φορά, εκείνη θα έχει πνευματική διάσταση και χαρακτήρα αιώνιο. 

Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα έλεγα πως ο χρόνος είναι σύμμαχος, αν τον αξιοποιήσουμε με ώριμες αποφάσεις και επιλογές. 

  • Η ζωή έχει ανατροπές. Ξεχωρίζετε περιστατικά και ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο σας και έγιναν οι σημαντικοί «άλλοι»;

Αισθάνομαι αρκετά ευλογημένη να έχω κοντά μου αρκετά αγαπημένα πρόσωπα και φίλους με τα οποία συμπορεύομαι εδώ και χρόνια. Η ζωή πράγματι είναι γεμάτη ανατροπές κι αυτές ακριβώς οι ανατροπές σφυρηλατούν τις σχέσεις και είτε τις κάνουν δυνατότερες, είτε τις αποδυναμώνουν πλήρως.

Ωστόσο, ακόμη κι αν κάποια σχέση τελειώσει και κάνει τον κύκλο της, αυτό δεν με απογοητεύει, γιατί πολύ απλά η ίδια η ζωή με έχει διδάξει πως κάθε φορά που φεύγει ένας άνθρωπος από τη ζωή σου, αυτό συμβαίνει για να γίνουμε εμείς ωριμότεροι και να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες δυνάμεις μέσα μας ή γιατί κάποιος άλλος σημαντικότερος άνθρωπος πρόκειται να μπει στη ζωή μας. 

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling, Φωτογραφία Χρήστος Παλαμίδης
  • Είστε κοντά σε όσα ονειρευτήκατε;

Αισθάνομαι ότι έχω προχωρήσει πολύ παραπέρα από όσα έχω ονειρευτεί. Κάποτε πίστευα πως η φαντασία μου ξεπερνάει και το καλύτερο σενάριο ζωής, ωστόσο αποδείχτηκε το αντίθετο. Ο Θεός και η ζωή είναι ο μεγαλύτερος και πιο πολυμήχανος σκηνοθέτης που υπήρξε και θα υπάρξει ποτέ, που καταφέρνει και με κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση και ανυπομονησία για την επόμενη “σκηνή” της ζωής μου. 

  • Αν δεν υπήρχε αυτό που σας χαρακτηρίζει τώρα επαγγελματικά, με τι άλλο άραγε θα είχατε ασχοληθεί;

Νομίζω, πως αν δεν υπήρχε το τραγούδι στη ζωή μου, θα είχα γίνει σίγουρα χορεύτρια, ενδεχομένως και ηθοποιός. Ο σύγχρονος και πειραματικός χορός είναι ένα πεδίο το οποίο θα ήθελα πολύ να εξερευνήσω, ενώ η τέχνη της υποκριτικής είναι επίσης μια μορφή τέχνης την οποία θα ήθελα να γνωρίσω.

  • Ζούμε δυστυχώς σε εποχές παγκόσμιας αναστάτωσης και ανασφάλειας. Επηρεάζουν τη ζωή και τις επιλογές σας; Ελπίζετε ακόμα;

Ω ναι! Ελπίζω ακόμη. Μέσα στους ζοφερούς καιρούς μας, πάντα έχω κατά νου, τεχνικές και μηχανισμούς που με βοηθούν σε δύσκολες ή απαιτητικές καταστάσεις. Στην εποχή μας είναι απαραίτητο κανείς να αναπτύξει μια φιλοσοφία ζωής και ένα ισχυρό πνευματικό καταφύγιο στο οποίο να μπορεί να προστρέχει όταν το χρειάζεται.

Η προσευχή, η πνευματική ζωή, η επαφή με τη φύση, η αποχή από την πολυκοσμία και τα πρότυπα και τα μηνύματα του δυτικού πολιτισμού, με βοηθούν να ξαναγεμίζω με δύναμη και αισιοδοξία κάθε φορά που πρέπει να πάρω προσωπικές και καλλιτεχνικές αποφάσεις.

Παρόλη λοιπόν την παγκόσμια ανασφάλεια που υπάρχει, συνεχίζω να ονειρεύομαι και να δημιουργώ. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως η δημιουργία είναι το αντίδοτο του θανάτου, γι’ αυτό και πολυάριθμοι καλλιτέχνες μεγαλούργησαν σε καιρούς στερήσεων ή φτώχειας.    

  •  Μια ευχή για τους αναγνώστες του elpis calling…

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες σας να έχουν πάντα Φως και Δύναμη στη ζωή τους.

Πρόσφατα

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων...

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση...Τί είναι το έμφραγμα...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Κ.Π.Καβάφης, Φωνές

Κ.Π.Καβάφης, ΦωνέςΙδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναιγια μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·κάποτε μες στην σκέψη...

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως...Στις απογοητεύσεις του κόσμου που πόλεμος και καταστροφή και πείνα και βάσανα και τώρα πια...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading