ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Ο αστάθμητος παράγοντας και το τυχαίο στη ζωή

Ο αστάθμητος παράγοντας και το τυχαίο... Το άγνωστο που δεν μπορεί να κατανοηθεί, ούτε να προβλεφθεί! Ερμηνεύεται κατά βούληση, άλλοτε ως τύχη καλή κι άλλοτε ως κακή. Είναι τελικά ζαριά η ζωή;

Ο αστάθμητος παράγοντας και το τυχαίο στη ζωή

Ο αστάθμητος παράγοντας και το τυχαίο στη ζωή… Ξεκίνησα να γράφω για τον αστάθμητο παράγοντα και προσπαθούσα να κατανοήσω ξανά τον Αριστοτέλη, λες και δεν έφταναν όλα τ’ άλλα τέτοια μέρα. Ο Αριστοτέλης είχε ταξινομήσει τα γεγονότα της ζωής μας σε βέβαια, πιθανά και απίθανα. Αυτά που νομοτελειακά θα συμβούν, τα μη προβλέψιμα και τα τυχαία. Αυτό ήταν για το οποίο ήθελα να γράψω, ο αστάθμητος παράγοντας και πόσο επηρεάζει, όσα νομίζουμε οι αφελείς ότι ελέγχουμε ή μπορούμε να ελέγξουμε! Αλλά τί τα θες τα φιλοσοφικά τέτοιες ώρες; Πέρασαν εκείνες οι εποχές που με το λύχνο και το μαγκάλι οι άνθρωποι προσπαθούσαν ν’ αποκτήσουν γνώσεις, για να πάνε τη ζωή τους δυο βήματα παρακάτω.

Ο Δημόκριτος πάλι έλεγε, πως οι άνθρωποι επινόησαν τη θεά της τύχης για να καλύψουν τη δική τους έλλειψη θέλησης. Ενδιαφέρον, μπορεί και να ισχύει. Η τύχη από την άλλη ήταν αναγκαία για τον Θουκυδίδη, γιατί χωρίς αυτήν ακόμα και οι τολμηροί χάνουν. Σίγουρα για όλους, το άγνωστο που δεν μπορεί να κατανοηθεί, ούτε να προβλεφθεί φυσικά, ερμηνευόταν ως τύχη καλή ή κακή. Όλοι οι φιλόσοφοι είχαν κάτι να πουν για την τύχη. Όλοι οι φιλόσοφοι και μεις, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην αξιολογεί τη σημαντικότητα του τυχαίου, της στιγμής, του τυχερού και όλα όσα συνοδεύουν αυτό που δεν περνά από το χέρι μας ή καλύτερα, που δεν είναι του χεριού μας! Σαν τα ζάρια ένα πράγμα! Πας για εξάρες και σου ‘ρχονται ντόρτια!

Σήμερα λοιπόν, μια σειρά τυχαίων συμβάντων που συνόδευαν έναν λυσσασμένο αέρα, μαζί και μια πολύωρη διακοπή ρεύματος στάθηκαν ικανά να εκτινάξουν το νευρικό μου σύστημα. Αντικειμενικά μιλώντας πέρασαν πολλά από το μυαλό μου. Έκανα σκέψεις δύσκολες, κακές, η μανία του καιρού και η ανησυχία των σκυλιών με την ένταση των φαινομένων, μού έφεραν μεγάλη ταραχή και δεν μπόρεσα να στοιχίσω με τάξη και ακρίβεια όσα ήταν σχεδιασμένα στο μυαλό μου να γίνουν, ή όσα υπήρχε η πρόθεση να μπουν σε σειρά. Κι αυτό ήταν αρκετό. Συν κάτι άλλα. Πιο σημαντικά ίσως. Οι συνεχόμενες διακοπές ρεύματος, τα καιρικά φαινόμενα και κάτι δικά μου, με θύμωσαν πολύ. Τί κάνουμε χωρίς ρεύμα; Τίποτα. Ποια είναι η πρώτη κίνηση όταν έρθει το ρεύμα; Να φορτίσουν κινητά και υπολογιστές και οι φορητοί φορτιστές για να είμαστε σίγουροι! Τραγικό; Μπα! Υπάρχουν πάντα και χειρότερα.

Αλλά εκεί φτάσαμε. Φτάσαμε βασικά εκεί που μας έσπρωξε η εποχή. Ακολουθούμε την εποχή και πάμε με το κύμα, γιατί αν προσπαθείς να πας κόντρα κουράζεσαι και πνίγεσαι μέσα στο χάος που πιθανά δημιούργησες από μόνος σου, οπότε, πλέεις κι ό,που βγεις! Μέσα σ’ όλα ξέχασα όσα είχα στο μυαλό μου για την ανάρτηση. Βρήκα όμως μια μικρή λίστα σωτηρίας, χειρόγραφη, που με ξελασπώνει κάθε φορά.

Τί γράφει; Δεν μπορώ να σου πω. Τα δικά μου. Που είναι όμως σίγουρα, που δεν εξαφανίζονται με μια διακοπή ρεύματος και που με κάνουν να θυμάμαι όσα χρειάζομαι.

Πρόσφατα

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’...

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι εκείνους, όσους και άλλους, στιγμές, πληγές κι απειλές, αρρώστιες, μοναξιές, αμφιβολίες, φόβους.Πέτα μακριά και άσε...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιώνείμαστε μες στο δικό μας κόσμο.Η πιο όμορφη θάλασσαείναι αυτή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading