ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Ρένα Παπαδάκη στο elpis calling…

Η Ρένα Παπαδάκη στο elpis calling

Ο λόγος της ουσιαστικός, γλυκός, ποιητικός κάποιες φορές.
Η ευγενική της παρουσία ταιριάζει απόλυτα με όσα πρεσβεύει τόσα χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας και με όσα αγαπά.

Αφοσιωμένη στην καλή δουλειά, ξέρει πώς να ξεχωρίζει τις στιγμές μέσα στους θορύβους των περιττών, να οραματίζεται στα δύσκολα και να βρίσκει την δύναμη να δημιουργεί από την αρχή, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Με την τηλεοπτική εκπομπή της δίνει βήμα σε ανθρώπους των τεχνών, του πολιτισμού και της επιστήμης και σε μας αφορμές να σκεφτούμε, να μάθουμε και να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον.

Στην παρέα του elpis calling η Ρένα Παπαδάκη που με την καλή της διάθεση μοιράζεται λόγια, εικόνες και αισιόδοξες σκέψεις, γιατί μόνον έτσι η ζωή έχει ενδιαφέρον…

Η Ρένα Παπαδάκη στο elpis calling

Τόπος καταγωγής, μνήμες από το παρελθόν.

Τα λόγια του Μανόλη Αναγνωστάκη στο τραγούδι «Δρόμοι παλιοί», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με ταξιδεύουν κατευθείαν στο αγαπημένο Ρέθυμνο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Μουσική, σινεμά, συναυλίες, ταξίδια, παρέες, ατέλειωτες συζητήσεις, αναζητήσεις και όνειρα ομόρφυναν την εποχή της πρώτης νιότης, τα γεμάτα χρόνια των σπουδών που ακολούθησαν, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο.

Αντέχουν στον χρόνο οι φιλίες;

Ναι, ευτυχώς, οι πραγματικές φιλίες αντέχουν. Πιστεύω πολύ στη φιλία και ανήκω στους τυχερούς. Οι φίλοι μου έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μου.  

Η ζωή μας είναι όλο ανατροπές. Ξεχωρίζετε κάποια τυχαία μα σημαντικά γεγονότα;

Η μεγαλύτερη ανατροπή στην επαγγελματική μου ζωή ήταν το αιφνιδιαστικό «μαύρο» στην ΕΡΤ, μετά από δυόμιση δεκαετίες καθημερινής ραδιοφωνικής παρουσίας. Σε προσωπικό επίπεδο, οι απώλειες αγαπημένων ανθρώπων. Έχω ζήσει όμως και ευχάριστες ανατροπές, τυχαία γεγονότα που μου άνοιξαν νέους δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, μια ανατροπή οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό, που είναι συνήθως, χρήσιμος.

Είστε κοντά σ’ αυτά που ονειρευτήκατε;

Αισθάνομαι ευγνώμων για όλα όσα μου έχει δώσει η ζωή ως τώρα. Εκτιμώ αυτά που έχω αλλά ποτέ δεν εφησυχάζω. Είμαι άνθρωπος ανήσυχος και προσπαθώ με επιμονή να πετύχω τους επόμενους στόχους. Τα όνειρα δεν σταματούν. Εξάλλου, αυτά μας κρατούν ζωντανούς και δημιουργικούς.

Εμπειρία και χρόνος πηγαίνουν μαζί. Είναι τελικά σύμμαχοι μας;

Από εμάς εξαρτάται που θα αφιερώσουμε το χρόνο μας, ώστε να περνάει τελικά προς όφελος των εμπειριών μας. Αρκεί να ξεκαθαρίσουμε τι θεωρούμε σημαντικό και να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει στη ζωή μας.

Ισορροπεί η καθημερινότητα με τις ανάγκες της προσωπικής ζωής; Υπάρχει τρόπος και διάθεση να κάνετε όσα αγαπάτε;    

Είναι αναγκαίο για μένα να βρίσκω τον τρόπο να απολαμβάνω όλα εκείνα που μου δίνουν χαρά και με γεμίζουν. Ένα καλό βιβλίο, μια ωραία ταινία, ένα ταξίδι, μια συνάντηση με αγαπημένους ανθρώπους ή ακόμα και μια βόλτα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, μπορεί να έχουν πολύ θετική επίδραση στη διάθεσή μου. Με ισορροπούν και ταυτόχρονα με κάνουν πιο παραγωγική.

Τι πυροδοτεί την αγάπη για όσα κάνετε; Τι οδηγεί στην έμπνευση της κάθε στιγμής;   

Η χαρά της δημιουργίας! Kι αυτή η μαγική σχέση που αναπτύσσεται με τους τηλεθεατές ή τους ακροατές κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής, η αίσθηση πως γίνονται συμμέτοχοι σε έναν αληθινό και γόνιμο διάλογο που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις, θα διευρύνει τη σκέψη και θα προκαλέσει συναισθήματα που δεν προϋπήρχαν ή ήταν ασχημάτιστα.

Η Ρένα Παπαδάκη στο elpis calling

Ζούμε εποχές παγκόσμιας αναστάτωσης και ανασφάλειας. Σε τι βαθμό επηρεάζουν την ζωή και τις επιλογές σας;

Τον φόβο, που ενδεχομένως όλοι έχουμε αισθανθεί σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και να τον νικήσουμε με όπλα μας τη δημιουργικότητα, την προσφορά, την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτό το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας  προσπαθώ να αναδείξω στις τηλεοπτικές μου εκπομπές, όπου έχω την τύχη να συναντώ κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης, πρόσωπα που διακρίνονται για το έργο τους και που με το λόγο, την πορεία και τη «στάση ζωής» τους, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και μας θυμίζουν πως υπάρχουν και άλλα πράγματα από τα οποία μπορούμε να κρατηθούμε, όπως η γνώση, η ομορφιά, ο πολιτισμός στη ζωή μας.

Το μέλλον δεν προβλέπεται, μα πάντα υπάρχουν σχέδια. Ελπίζετε ακόμα;

Σας απαντώ με τα λόγια του Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ: “Είναι ακριβώς η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που κάνει τη    ζωή να έχει ενδιαφέρον.”

Μια ευχή για τους αναγνώστες του elpis calling…

Όσες φορές κι αν πέσουν άλλες τόσες να βρουν την δύναμη να ξανασηκωθούν!

……………………….

Οι φωτογραφίες ανήκουν στο προσωπικό αρχείο της Ρένας Παπαδάκη

Πρόσφατα

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’...

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι εκείνους, όσους και άλλους, στιγμές, πληγές κι απειλές, αρρώστιες, μοναξιές, αμφιβολίες, φόβους.Πέτα μακριά και άσε...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιώνείμαστε μες στο δικό μας κόσμο.Η πιο όμορφη θάλασσαείναι αυτή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading