ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Υακίνθεια, πολιτιστικά δρώμενα στα 1260 μέτρα

Υακίνθεια 2019 και σπεύσατε δίχως δεύτερη σκέψη! Γιατί; Γιατί είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη πολιτιστική εκδήλωση του καλοκαιριού στην Κρήτη! Γιατί φιλοξενεί σπουδαίους ανθρώπους στον Ψηλορείτη, γιατί γεμίζεις εικόνες, λόγια, μουσικές κάτω από τα αστέρια, στο θόλο του ουρανού των Ανωγείων, γιατί ζεσταίνει τις καρδιές το κεράκι του Αγ. Υάκινθου, γιατί γίνεσαι ένα με το νησί!

«Άτιμη καρδιά… δίχως να ρωτήσεις δίνεις τα κλειδιά»

Τα δίνεις και σημαδεύεις τόπους και αφήνεις πετραδάκια και κλωστές εδώ και κει για να σε γυρίσουν και να σε φτάσουν μια ώρα αρχύτερα όπου αγαπάς.

Αυτό έγινε και φέτος. Επέστρεψαν τα Υακίνθεια στ’ Ανώγεια, στο μικρό, μοναδικά υπέροχο πέτρινο θεατράκι του Αγ. Υάκινθου και η σπουδαία αυτή πολιτιστική διοργάνωση θέλουμε να μείνει.

Η ανεξήγητη λαχτάρα γι’ αυτό που πρόκειται να δεις ξεκινά από το δρόμο, στα χαμηλά ακόμα υψόμετρα λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο και μετά το Γάζι Μαλεβιζίου.

Σε κάθε στροφή συναντάς μια άλλη Κρήτη. Σε κάθε στροφή η ίδια Κρήτη, η γνωστή και αγαπημένη μας, με τα χαράκια, τις απότομες στροφές, τα κακοτράχαλα σημεία της, με τα όρη αριστερά, το κρητικό πέλαγος δεξιά να απλώνεται καθαρό μπλε, σαν και τον ουρανό της.

Η Κρήτη που εμφανίζει την αλήθεια του ορεινού όπως είναι, ατόφια, απάτητη, ξερή, μοναδική. Στροφές και ξανά στροφές και ανηφοριά που δεν την λες και εύκολη.

Μαγεύει όμως ο ουρανός του δειλινού, μαγεύουν οι ήχοι της φύσης, τα χωριά στη σειρά, η ζωή χωρίς φτιασίδια.

Οι στροφές σε πάνε Τύλισσο, Γωνιές, Σίσαρχα και Ανώγεια και πριν μπούμε στο χωριό των Ανωγείων ανεβαίνουμε αριστερά το βουνό του Ψηλορείτη περίπου 11 χιλιόμετρα. Τα κουδούνια των προβάτων σε καλωσορίζουν. Οι ανεξάρτητες κατσίκες σου ρίχνουν κλεφτή ματιά και ο δρόμος σε οδηγεί στον Άγιο Υάκινθο.

Η δροσιά αρχίζει να γίνεται αισθητή στα 1260 μέτρα. Η φύση γεμάτη μυρωδιές. Πατάς χώματα με ιστορία και φτάνεις στο χώρο του θεάτρου. Όλα ξαφνικά ηρεμούν. Κόσμος πολύς και ήσυχος.

Μια στάση για ένα κεράκι στον Άγιο της Αγάπης, τον Υάκινθο.

Το εκκλησάκι του μοιάζει με μιτάτο και είναι ίσως ο πιο φιλόξενος χώρος που έχω επισκεφθεί. Τραπέζια στολισμένα με λογιώ λογιώ καλούδια. Πρίνοι και σφένδαμοι και πέτρα. Και άνθρωποι υπέροχοι. Και σπουδαίοι εθελοντές.

Ο κόσμος αρχίζει να γεμίζει τον όμορφο χώρο. Οι θέσεις στο πέτρινο θεατράκι αρκετές μα κάποιες φορές δεν φτάνουν. Ο κόσμος αγαπά τα Υακίνθεια και ανεβαίνει στο βουνό χωρίς δεύτερη σκέψη, κούραση, κρύο ή χιλιόμετρα.

Ο ιδιαίτερος τρόπος του Λουδοβίκου των Ανωγείων να διηγείται ιστορίες και να σε ηρεμεί, η υπέροχη φωνή του σε καθηλώνουν.

«Ο έρωτας της δημιουργίας είναι παλιότερος από το παρελθόν, πιο μοντέρνος από το σήμερα και πιο σύγχρονος από το αύριο» μας είπε ο εξαιρετικός καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Σταμπολίδης με τον υπέροχο λόγο του για τον τιμώμενο της βραδιάς.

Η ιταλίδα γλύπτρια Laura Zizzi φιλοτεχνεί καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων την προτομή του αείμνηστου Μιχ. Σταυρακάκη. Αγαπημένοι καλλιτέχνες μοιράζονται την τέχνη τους μαζί μας κάτω από τ’ αστέρια, σε ένα ονειρεμένο σκηνικό!

Όλοι εξαιρετικοί, ήχος και φωτισμός, όλα δοσμένα με μεράκι και φροντίδα. Ναι, αυτή ίσως είναι η πιο ταιριαστή λέξη. Φροντίδα και αγάπη έχει όλο αυτό που δεν γίνεται να σε αφήσει ασυγκίνητο ή αδιάφορα να το προσπεράσεις.

Στην αυλή του Αγίου Υάκινθου δεν χωρούν κακίες. Μόνο αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, για όσα είμαστε τυχεροί να νιώθουμε και να βλέπουμε.

Τα Υακίνθεια του 2019 είναι αφιερωμένα στον μεγάλο ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη, ιδρυτή και χρηματοδότη του Γυμνασίου Ανωγείων.

Τριήμερος ο εορτασμός στα Υακίνθεια λοιπόν, 26/27/28 Ιουλίου και σπεύσατε! Δείτε το πρόγραμμα εδώ http://www.yakinthia.gr/

Μικρές οδηγίες για να περάσετε καλά:

 • Εφοδιαστείτε χοντρά ρούχα κι όταν λέω χοντρά εννοώ μέχρι και μπουφάν χειμωνιάτικο ή αν είστε διακοπές και δεν έχετε προνοήσει για μπουφάν στην Κρήτη μήνα Ιούλιο, τότε πάρτε ό,τι έχετε μαζί σας! Τουτέστιν πετσέτες, παρεό, αντιανεμικά, οτιδήποτε! Κάνει κρύο χωρίς υπερβολή κι όταν κάθεσαι κρυώνεις περισσότερο.
 • Για όσους έχετε επιλογές, φορέστε αθλητικά παπούτσια, κάλτσες και τα συναφή. Συν τοις άλλοις θα περπατήσετε από το πάρκινγκ ως το θέατρο, παρόλο που υπάρχει μικρό βανάκι να μεταφέρει τον κόσμο.
 • Κρατάτε πάντα κάποιο έξτρα ρούχο, θα χρειαστεί σε σας ή στον διπλανό σας!
 • Μην ενδώσετε να βάλουν τα παιδιά σορτς, τιράντες και φορεματάκια, θα φύγετε μια ώρα αρχύτερα και δεν κάνει! Καλού κακού έχετε μαζί κι ένα τυροπιτάκι που λέει ο λόγος…
 • Αν έχετε πρόβλημα με μέση, πλάτη, κόκκυγα, εφοδιαστείτε με μαξιλαράκι, η πέτρα δεν είναι άνετη και οι ώρες είναι πολλές!
 • Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, ο κόσμος συρρέει συνεχώς, οπότε μην είστε ιδιαίτερα αυστηροί, αν το ξέρετε δε θα νευριάσετε!
 • Θα συναναστραφείτε ανθρώπους που έχουν έρθει από την άκρη του κόσμου, οπότε να είστε ευγενικοί. Θα σας θυμούνται μια ζωή από ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα!
 • Να κάνετε ησυχία! Είναι υποχρέωση και τιμή στην εκδήλωση και στους καλλιτέχνες, ξεχάστε όσα ξέρετε!
 • Μη γελάτε κάθε φορά με την προφορά του «λάμβδα» των Ανωγειανών, έτσι μιλούν οι άνθρωποι, τί να κάνουμε τώρα;
 • Κι αφού λοιπόν φτάσατε ως εδώ με περισσή χάρη, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε! Θα φύγετε πιο πλούσιοι, πιο γεμάτοι, πιο δυνατοί για τον χειμώνα που έρχεται!
 • Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και του χρόνου πάλι στον Άγιο Υάκινθο!

Φωτογραφίες: Ελπίδα Πατεράκη και https://paterakisphotography.weebly.com/

Πρόσφατα

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των γιορτών, βρέθηκα ξανά πίσω στο χωριό μου παρέα με συγγενείς και φίλους με τους οποίους...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι διαχείριση συναισθημάτων σημαίνει, πως δεν θα νιώθουν ποτέ...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει το σπίτι του όπως το όριζε η τάξη των εορτών. Οι γυναίκες ξαναμπήκαν στον αγώνα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading