ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

«Θα μείνω εδώ», Μάρκο Μπαλτσάνο, Εκδόσεις Πατάκη

«Θα μείνω εδώ», Μάρκο Μπαλτσάνο, Εκδόσεις Πατάκη

Ολόκληρο το βιβλίο αποτελεί αφήγηση -ή και εξιστόρηση αν θέλετε- από την ηρωίδα του, την Τρίνα, μια γυναίκα που γεννήθηκε στην περιοχή του Τιρόλο, στα νότια της Αυστρίας και στα βόρεια της Ιταλίας. Αυτήν  την ευρύτερη γερμανόφωνη περιοχή του Τιρόλο είναι που η Ιταλία προσπάθησε να εξιταλίσει, την εποχή της ανόδου του φασισμού στα χρόνια του Μουσολίνι.

Η Τρίνα ούσα δασκάλα γερμανικών –μια γλώσσα απαγορευμένη από το φασισμό του Μουσολίνι-, είναι παντρεμένη με τον Έριχ και έχουν δύο παιδιά. Πρόκειται για μία αγροτική και κτηνοτροφική οικογένεια –όπως οι περισσότερες της περιοχής, που διέρχεται τις δοκιμασίες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αλλά κυρίως τη μεγαλύτερη απώλεια για την Τρίνα, δηλαδή την εκούσια και κρυφή φυγή της μικρής της κόρης από την περιοχή για τη Γερμανία.

Ακριβώς αυτή η απουσία/φυγή της Μαρίκα, πυροδοτεί την αφήγηση ολόκληρου του βιβλίου δια στόματος της Τρίνα – και έμμεσα δια στόματος του συγγραφέα Μάρκο Μπαλτσάνο-, καλύπτοντας χρονικά μία τριακονταετία, ήτοι από το 1920 έως το 1950.

Δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερα για την υπόθεση του βιβλίου, γιατί ο σκοπός είναι να το γνωρίσετε εσείς διαβάζοντάς το. Αυτό που έχω μόνο να τονίσω, ως αναγνώστης του, είναι ότι στις 274 σελίδες του κρύβεται ένα αριστούργημα, που έγκειται σε ένα κυρίως πράγμα: στην απλότητά του.

«Θα μείνω εδώ», Μάρκο Μπαλτσάνο, Εκδόσεις Πατάκη © Βασίλης Κασσάρας για το ElpisCalling

Πρόκειται δηλαδή για ένα βιβλίο γραμμένο σε απλή γλώσσα και με τρόπο απέριττο και που ακριβώς αυτό το ιδιαίτερα λιτό και επίπεδο ύφος του, είναι που το κάνει μεγαλειώδες!

Θεωρώ ότι χρειάζεται απίστευτη τεχνική και τέχνη για να αποδώσεις τα μεγαλύτερα νοήματα, τα πιο σύνθετα συναισθήματα και την χαώδη παγκόσμια πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής και των συνεπειών της, με ένα τόσο αφαιρετικό στυλ γραφής και λόγο.

Απλά προσκυνώ σε, Μπαλτσάνο!

Ένα βιβλίο γεμάτο ασπρόμαυρο –κατ’ εμέ- χρώμα, που θέτει στο κέντρο του τον απλό και ανίσχυρο απέναντι στα θηριώδη κέντρα εξουσίας άνθρωπο, που όμως συντηρεί την εσωτερική του δύναμη μεγάλη και συνεχώς φλέγουσα, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί ή/και να ελιχθεί για να επιβιώσει, σηκώνοντας το δικό του ανάστημα και τη δική του κραυγή παρουσίας, απέναντι στο μεγάλο δίλημμα του «να μείνω ή να φύγω» αλλά κυρίως του «να υποταχθώ ή να παλέψω».

Ο Μάρκο Μπαλτσάνο γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1978, όπου ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει εμφανισθεί στον εκδοτικό κόσμο με ποιήματα, δοκίμια και τρία βραβευμένα μυθιστορήματα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο με τον τίτλο «Θα μείνω εδώ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2018 στην Ιταλία, όπως είναι φυσικό όπου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μπαίνοντας στη βραχεία λίστα του βραβείου Strega, ενώ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε σε αντίστοιχα πολλές χώρες.

Το «Θα μείνω εδώ» είναι ένα υπέροχο βιβλίο, που αν δεν το έχεις διαβάσει μέχρι τώρα, σε προτρέπω να το κάνεις και διαβάζοντάς το να εκτιμήσεις τον τρόπο γραφής του, που σπανίζει τόσο πολύ ώστε θα πρέπει να εκτιμηθεί στο έπακρο, το δίχως άλλο!

Πρόσφατα

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια...

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες…

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες...Ήρθαν πάλι αυτές οι...

Μια μυρωδάτη μουσταλευριά, όνειρο!

Μια μυρωδάτη μουσταλευριά, όνειρο!Όταν θα πάω κυρά μου στο...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Η Φουρνή μου, το χωριό μου…

Η Φουρνή μου, το χωριό μουΧρειάζονται πολλές ώρες και...

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτη…

Τα ουράνια τόξα μας, σκέτη οφθαλμαπάτηΤο πιο όμορφο θέαμα...

Θέλω τα απλά, τα όμορφα…

Δεν θέλω κόκκινους ουρανούς.Θέλω να είναι γαλανοί, λευκοί, έστω...

Το πέταγμα μιας σκέψης…

Κι όλο φεύγω και πετώΊπταμαι σαν χαρταετός που τον κινεί ο...

Να μην περνούν απαρατήρητες οι χαρές…

Λίγη περισσότερη χαρά στη ζωή να προσθέσουμε για το μικρό, το φαινομενικά μικρό που όμως έχει δύναμη τεράστια, για ένα λουλούδι, για μια αγκαλιά αληθινή και όχι διαδικτυακή, για μια κουβέντα με φίλο, για μια βόλτα λίγων λεπτών στο διάλλειμα της μέρας.
Βασίλης Κασσάρας
Βασίλης Κασσάρας
Ο Βασίλης Κασσάρας γεννήθηκε το 1974. Μεγάλωσε στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ζει στην Αθήνα και ελπίζει κάποτε να μετακομίσει μόνιμα στο νησί των Κυθήρων, όπου περνά τα καλοκαίρια του, εξασκώντας τα δύο πράγματα που από παιδί αγαπούσε: να κάνει όνειρα πλάθοντας δικούς του κόσμους και να τους ενσαρκώνει με τη μεταφορά τους στο χαρτί. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τα βιβλία «Μοίρες» (εκδόσεις Πηγή) και «Μάμουσα, η φωνή της σιωπής» (εκδόσεις ΕΞΗ). Για ποιήματά του έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Σπούδασε δημοσιογραφία και σεναριογραφία. Αναζητά χρόνο, ώστε να φροντίσει περισσότερο το «παιδί μέσα του» και για να διαβάζει -ως φανατικός αναγνώστης- περισσότερα βιβλία…

“Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα

"Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού σε διασκευή Κατερίνας ΔημόκαΑς μην ξεχνάμε πως και τα παιδιά διαβάζουν!Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού, διασκευασμένη από την εξαίρετη συγγραφέα...

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling…

Η Jerolyn -Elizabeth- Morrison στο elpis calling...Είναι αρκετά χρόνια που παρακολουθώ την καλεσμένη μας να εργάζεται στην Κρήτη, να κάνει μαθήματα και να δημιουργεί...

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες…

Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες...Ήρθαν πάλι αυτές οι παράξενες μέρες, αυτός ο παράξενος Σεπτέμβρης που άλλοι ξεκινούν σχέδια και πλάνα, άλλοι κλείνουν κύκλους...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ