ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

«Θα μείνω εδώ», Μάρκο Μπαλτσάνο, Εκδόσεις Πατάκη

«Θα μείνω εδώ», Μάρκο Μπαλτσάνο, Εκδόσεις Πατάκη

Ολόκληρο το βιβλίο αποτελεί αφήγηση -ή και εξιστόρηση αν θέλετε- από την ηρωίδα του, την Τρίνα, μια γυναίκα που γεννήθηκε στην περιοχή του Τιρόλο, στα νότια της Αυστρίας και στα βόρεια της Ιταλίας. Αυτήν  την ευρύτερη γερμανόφωνη περιοχή του Τιρόλο είναι που η Ιταλία προσπάθησε να εξιταλίσει, την εποχή της ανόδου του φασισμού στα χρόνια του Μουσολίνι.

Η Τρίνα ούσα δασκάλα γερμανικών –μια γλώσσα απαγορευμένη από το φασισμό του Μουσολίνι-, είναι παντρεμένη με τον Έριχ και έχουν δύο παιδιά. Πρόκειται για μία αγροτική και κτηνοτροφική οικογένεια –όπως οι περισσότερες της περιοχής, που διέρχεται τις δοκιμασίες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αλλά κυρίως τη μεγαλύτερη απώλεια για την Τρίνα, δηλαδή την εκούσια και κρυφή φυγή της μικρής της κόρης από την περιοχή για τη Γερμανία.

Ακριβώς αυτή η απουσία/φυγή της Μαρίκα, πυροδοτεί την αφήγηση ολόκληρου του βιβλίου δια στόματος της Τρίνα – και έμμεσα δια στόματος του συγγραφέα Μάρκο Μπαλτσάνο-, καλύπτοντας χρονικά μία τριακονταετία, ήτοι από το 1920 έως το 1950.

Δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερα για την υπόθεση του βιβλίου, γιατί ο σκοπός είναι να το γνωρίσετε εσείς διαβάζοντάς το. Αυτό που έχω μόνο να τονίσω, ως αναγνώστης του, είναι ότι στις 274 σελίδες του κρύβεται ένα αριστούργημα, που έγκειται σε ένα κυρίως πράγμα: στην απλότητά του.

«Θα μείνω εδώ», Μάρκο Μπαλτσάνο, Εκδόσεις Πατάκη © Βασίλης Κασσάρας για το ElpisCalling

Πρόκειται δηλαδή για ένα βιβλίο γραμμένο σε απλή γλώσσα και με τρόπο απέριττο και που ακριβώς αυτό το ιδιαίτερα λιτό και επίπεδο ύφος του, είναι που το κάνει μεγαλειώδες!

Θεωρώ ότι χρειάζεται απίστευτη τεχνική και τέχνη για να αποδώσεις τα μεγαλύτερα νοήματα, τα πιο σύνθετα συναισθήματα και την χαώδη παγκόσμια πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής και των συνεπειών της, με ένα τόσο αφαιρετικό στυλ γραφής και λόγο.

Απλά προσκυνώ σε, Μπαλτσάνο!

Ένα βιβλίο γεμάτο ασπρόμαυρο –κατ’ εμέ- χρώμα, που θέτει στο κέντρο του τον απλό και ανίσχυρο απέναντι στα θηριώδη κέντρα εξουσίας άνθρωπο, που όμως συντηρεί την εσωτερική του δύναμη μεγάλη και συνεχώς φλέγουσα, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί ή/και να ελιχθεί για να επιβιώσει, σηκώνοντας το δικό του ανάστημα και τη δική του κραυγή παρουσίας, απέναντι στο μεγάλο δίλημμα του «να μείνω ή να φύγω» αλλά κυρίως του «να υποταχθώ ή να παλέψω».

Ο Μάρκο Μπαλτσάνο γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1978, όπου ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει εμφανισθεί στον εκδοτικό κόσμο με ποιήματα, δοκίμια και τρία βραβευμένα μυθιστορήματα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο με τον τίτλο «Θα μείνω εδώ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2018 στην Ιταλία, όπως είναι φυσικό όπου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μπαίνοντας στη βραχεία λίστα του βραβείου Strega, ενώ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε σε αντίστοιχα πολλές χώρες.

Το «Θα μείνω εδώ» είναι ένα υπέροχο βιβλίο, που αν δεν το έχεις διαβάσει μέχρι τώρα, σε προτρέπω να το κάνεις και διαβάζοντάς το να εκτιμήσεις τον τρόπο γραφής του, που σπανίζει τόσο πολύ ώστε θα πρέπει να εκτιμηθεί στο έπακρο, το δίχως άλλο!

Πρόσφατα

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Βασίλης Κασσάρας
Βασίλης Κασσάρας
Ο Βασίλης Κασσάρας γεννήθηκε το 1974. Μεγάλωσε στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ζει στην Αθήνα και ελπίζει κάποτε να μετακομίσει μόνιμα στο νησί των Κυθήρων, όπου περνά τα καλοκαίρια του, εξασκώντας τα δύο πράγματα που από παιδί αγαπούσε: να κάνει όνειρα πλάθοντας δικούς του κόσμους και να τους ενσαρκώνει με τη μεταφορά τους στο χαρτί. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τα βιβλία «Μοίρες» (εκδόσεις Πηγή) και «Μάμουσα, η φωνή της σιωπής» (εκδόσεις ΕΞΗ). Για ποιήματά του έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Σπούδασε δημοσιογραφία και σεναριογραφία. Αναζητά χρόνο, ώστε να φροντίσει περισσότερο το «παιδί μέσα του» και για να διαβάζει -ως φανατικός αναγνώστης- περισσότερα βιβλία…

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των γιορτών, βρέθηκα ξανά πίσω στο χωριό μου παρέα με συγγενείς και φίλους με τους οποίους...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι διαχείριση συναισθημάτων σημαίνει, πως δεν θα νιώθουν ποτέ...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει το σπίτι του όπως το όριζε η τάξη των εορτών. Οι γυναίκες ξαναμπήκαν στον αγώνα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading