ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα…

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα και ίσως και για γερά πορτοφόλια! Αγώνας συνεχής για την πολυπόθητη είσοδο σε κάποια σχολή!

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Του Μάη του γλυκού…

Γλυκό σερμπέτι αλλά πιο ελαφρύ από τα άλλα σερμπέτια της χαράς και του καημού που τα τρως και χαίρεσαι ή τα τρως και κλαις! Με τι άλλο πάει κάτω η πίκρα, η κούραση, ο προβληματισμός; Το θέλει το γλυκό του η ζωή παιδιά! Και γλυκό θέλει και παρέα και τις στιγμές μοναξιάς χρειάζεται για να φορτίσει μπαταρίες και τρέλλα και ησυχία, όσα μπορεί ο καθένας να αντέξει!

Χρειάζονται όλα προκειμένου να σπάσουμε τα δεσμά με τα δεσμά, του μυαλού, της κοινωνίας, του καθωσπρεπισμού, των ανούσιων τύπων, της μπάλας που σέρνουμε στο πόδι, τις χειροπέδες που κλείδωσαν σε μια σκάλα, αυτά, εκείνα και τα άλλα.

Σεκέρ παρέ και πάμε παρακάτω με τα πολλά και τα λίγα, με όσα μπορεί ο καθένας. Με ένα σεκέρ παρέ πάμε να υποδεχθούμε τον Μάη, να ολοκληρώσει η άνοιξη το πανηγύρι της και να προσθέσουμε κι άλλα χρώματα κι άλλα άνθη στη ζωή μας και τη δύσκολη καθημερινότητα. Κι ένας άνθρωπος μόνος, μια ψυχή κατάμονη στη γη αυτή, στις πόλεις και στις γειτονιές που δεν πηγαίνει ο νους μας, με ένα γλυκό μπορεί να αλλάξει η προοπτική του, έστω για δευτερόλεπτα και να φανταστεί όσα θέλει και αγαπά, κι ας κρατήσει αυτό λίγο, κι ας κλάψει μ’ αναφηλιτά τρώγοντας την τελευταία μπουκιά από το γλυκό.

20170429_125731-1.jpg
Είδα στον ύπνο μου, πως μίκρυνες. Πως έγινες ένα τριαντάφυλλο κόκκινο. Φρέσκο, σαν άκοπο. Σ’ είχα στο χέρι μου, τάχα, και πήγαινα, πήγαινα – Πέρασα κι άφησα
δεξιά τον Ταΰγετο. Στάθηκα μόνο, τον κοίταξα λίγο, ξαναπήρα τον δρόμο μου κι’ όλο πήγαινα, πήγαινα –
Πού να σε βάλω; Όλη η γής είναι στήθος μου. (Ν. Βρεττάκος)

Μάης και λουλούδια, Μάης και αγώνες, Μάης της Αλώσεως, Μάης που συνδυάζει χαρά και λύπη. Η πρωτομαγιά που δεν είναι αργία αλλά απεργία, συνδεδεμένη με τα τρία οχτάρια και τους αγώνες των εργαζομένων στο Σικάγο το 1886 για 8 ώρες εργασία, 8 ψυχαγωγία και 8 ώρες ύπνο! Πόσο μακριά και πόσο κοντά είμαστε ακόμα με το 1886! Πενήντα χρόνια μετά στην Θεσσαλονίκη οι καπνεργάτες θα έδιναν τον δικό τους αγώνα και ο Ρίτσος θα έγραφε τον «Επιτάφιο»: «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω…» Και μόνο εγώ βλέπω τον τροχό να γυρίζει προς τα πίσω;

Καλομηνάς στα ποντιακά και όχι άδικα, ο τρίτος γιος της άνοιξης αντιστοιχεί με τον αρχαίο μήνα Θαργηλιώνα και τον γιόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Λένε ότι δεν κάνει να παντρευτεί κανείς Μάιο εκτός κι αν είναι γάιδαρος ή βασιλιάς. Όποιος ενωθεί με τα δεσμά του γάμου μπορεί να μην στεριώσει, γιατί ο μήνας αυτός είναι άρρηκτα δεμένος με ανεξέλεγκτες δράσεις βλαπτικών ενεργειών που σχετίζονται με τον θάνατο.  Εγώ το τόλμησα και δεν ανήκω σε καμία κατηγορία, ελπίζω. Αλλά έχω κι ένα φόβο.

Λένε ότι δεν κάνει να φυτεύουμε, το έχω καταρρίψει και αυτό, δεν είδα διαφορά στα φυτεμένα μαγιάτικα! Στις γνωστές δοξασίες αναφέρεται ότι καμιά κοπέλα δεν πρέπει να ξεκινήσει καινούργιο κέντημα, πλεκτό ή υφαντό γιατί δεν θα το χρησιμοποιήσει σε χαρές αλλά σε λύπες, τσεκαρισμένο κι αυτό, δεν ίσχύει. Στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με το στεφάνι που συμβολίζει την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό. Φτιάχνεται σε κύκλο γιατί θεωρείται απόλυτο και τέλειο σχήμα. Ο κύκλος προστατεύει από κακόβουλες δυνάμεις. 

IMG_20170422_112904.jpg

Το στεφάνι έπρεπε να έχει συγκεκριμένα λουλούδια. Πάντως η γιαγιά μου που κρέμαγε στην πόρτα της μερικές μαργαρίτες και ό,τι άλλο έβρισκε δεν είδε διαφορά στη ζωή της.. Ένα κλαδί ελιάς δηλώνει την αγάπη, συμβολίζει την οικογένεια και την φιλία. Ένα κλαδί με αγκάθια προστατεύει από το κακό κάθε σπίτι. Το σκόρδο, σύμβολο αποτροπής και προστασίας από το κακό μάτι. Το καρπισμένο στάχυ συμβολίζει την καρποφορία της γης. Τα λουλούδια της εξοχής συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης και την απομάκρυνση των πνευμάτων.

Κάθε τόπος έχει και τα δικά του έθιμα για την κατασκευή του. Πόσες και πόσες ακόμα δοξασίες που είναι αδύνατο να αναφέρω σε μια ανάρτηση. Ωραία έθιμα, ιδιαίτερα, μοναδικά. Πέρασαν και έμειναν σε τόσες γενιές, άντεξαν πολέμους και καταστροφές και μεταναστεύσεις και φτώχιες. Και έφτασαν ως εμάς ακέραια, λίγο ξεχασμένα, λίγο παραποιημένα, λίγο προσαρμοσμένα, λίγο απ’ όλα.

Έθιμα και τραγούδια γλυκά σαν την άνοιξη, σαν την μυρωδιά των ανθισμένων ρόδων, σαν την διαπεραστική ομορφιά των ασπάλαθων, των σπάρτων, της μέντας και του δυόσμου, της ρίγανης που κρέμεται να ξεραθεί.

Είναι μεγάλη ευτυχία και ευλογία που ζούμε σε μια χώρα «ανθισμένη». Όσο κι αν μας θέλουν μαραμένους, αποκαμωμένους, χαμένους στην ταραχή και τη «βία» της ανάγκης και της καθημερινότητας, η άνοιξη είναι εδώ και ο έλληνας την τιμά όπως μπορεί. Και αυτό γινόταν και θα γίνεται, όσο θα υπάρχει άνοιξη!

Μην σταματήσετε να ελπίζετε στα λουλούδια που ανθίζουν, στις γειτονιές που μοσχοβολούν, στον Απρίλη που σβήνει και στον Μάη που μπροστάρης ανοίγει τον δρόμο στα καλοκαίρια μας. Γιατί η Ελλάδα μοσχοβολά όλα αυτά για τα οποία κάποιοι αγωνίζονται να μας πείσουν ότι χάσαμε. Όσο θα τα αγαπάμε δεν έχουμε χάσει τίποτα!

Καλό μήνα!

Ε.Π

(Πηγή εθίμων: Ε. Μπετεινάκη, Ο Μάης κρύβει μυστικά)

Πρόσφατα

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα…

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα και ίσως και για γερά πορτοφόλια! Αγώνας συνεχής για την πολυπόθητη είσοδο σε κάποια σχολή!

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των γιορτών, βρέθηκα ξανά πίσω στο χωριό μου παρέα με συγγενείς και φίλους με τους οποίους...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι διαχείριση συναισθημάτων σημαίνει, πως δεν θα νιώθουν ποτέ...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει το σπίτι του όπως το όριζε η τάξη των εορτών. Οι γυναίκες ξαναμπήκαν στον αγώνα...

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό μήνα Ελπιδάκι. Καλό Μάη. Τον Μάη των αγώνων, των λουλουδιων,των δοξασιών….Τον Μάη των ερωτων.
    Με ένα σεκέρ παρέ στο χέρι να γλυκαθεί το πικραμένο στόμα….σαν φιλί ένα πράμα!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading