Ποιός αντικαπνιστικός νόμος;…

0

Με τους καπνιστές δεν με χωρίζει τίποτα, εκτός από την σιχαμερή τους συνήθεια να καπνίζουν σε κλειστό χώρο και σε ώρα φαγητού. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με απαγορεύσεις και πρόστιμα, αλλά με ευγένεια και σεβασμό στην ώρα και στην παρέα.

Δεν με ενδιαφέρει φίλε μου να το κόψεις. Σκασίλα μου. Τώρα πια όλοι ξέρουν τις βλάβες που προκαλεί, ακόμα και συ.

Δεν με νοιάζει που είσαι θαμπός. Που έχουν κιτρινίσει όλα πάνω σου, που δεν μυρίζεις όμορφα, που φιλάς και κάνω πίσω.

Δεν με ενδιαφέρει να σε πείσω. Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Συνέχισε την εθιστική και αυτοκαταστροφική σου συνήθεια.

Δεν με ενδιαφέρει να μάθω για ποιους λόγους το κάνεις. Κάνε το. Δική σου υπόθεση. Κάπνιζε πολύ, κάπνιζε συνέχεια, χωρίς σταματημό, πρόβλημά σου. Ή κάπνιζε λίγο, που και που, για κάποια ένταση που θες να ησυχάσεις, κάνε το, δε με αφορά.

Δεν με νοιάζει αν βήχεις, αν είσαι ΧΑΠίτης, αν έπαθες έμφραγμα, ούτε αν είσαι υγιής, πραγματικά δεν με απασχολεί. Ούτε η ηλικία σου με απασχολεί.

Αυτό που με νοιάζει όμως και μάλιστα πολύ είναι η επιθυμία ΜΟΥ να θέλω να ζω σε καθαρό κλειστό χώρο, σε μια χώρα που σέβεται και του άλλου τις ανάγκες, ανεξάρτητα με το αν θες κατά βάθος εσύ να τις σεβαστείς.

Δεν με ενδιαφέρει αν είσαι υπουργός ή στο μεροκάματο και στα ενδιάμεσα της εργασίας θες να κάνεις το τσιγαράκι σου να χαλαρώσεις. Δεν είμαι τόσο καλός και ανεκτικός άνθρωπος.

Δε με νοιάζει αδερφέ γιατί βρέθηκες με την παρέα σου να φάτε και να πιείτε και θες να επισφραγίσεις την απόλυτη χαρά με ένα τσιγαράκι. Σκασίλα μου.

Δεν έχω όρεξη να μαλώνω και να κατεβάζω μούτρα και να καταπίνω τα νεύρα μου, επειδή εσύ φυσάς τον καπνό σε ευθεία γραμμή πάνω μου την ώρα που τρώω.

Δεν έχω όρεξη να βγαίνω για βόλτα ή επίσκεψη και να επιστρέφω βάζοντας όλα τα ρούχα για πλύσιμο και τον εαυτό μου επίσης και κατεπειγόντως στην μπανιέρα, μέσα στην μαύρη νύχτα για να κοιμηθώ ήσυχα, επειδή πολύ απλά, ανεξάρτητα από αυτά που εισέπνευσα βρώμισαν όλα επάνω μου.

Δεν με νοιάζει να σου κάνω καταγγελία μαγαζάτορα και να πληρώσεις, αυτό είναι το τελευταίο που θα σκεφτώ, έτσι κι αλλιώς, μόλις πληρώσεις τα ίδια θα ξανακάνεις, γιατί από σένα ξεκινούν όλα. Εσύ καπνίζεις μέσα στο μαγαζί σου γιατί απλά μπορείς, γιατί απλά έτσι σου γουστάρει, γιατί εσύ κάνεις κουμάντο!

Μπορώ όμως να μην ξανάρθω και να το πω σε όοοοοοοοολους τους φίλους μου που ήθελαν να έρθουν. Έτσι ξεπερνάμε και το πρόστιμο!

Κουράστηκα να ασχολούμαι. Και θα στο πω το παράπονό μου. Και δεν με νοιάζει αν παρεξηγηθείς. Βαρέθηκα την βρωμερή σου συνήθεια. Και σένα μαζί, γιατί δεν κατανοείς ότι αυτό που κάνεις όχι μόνο με ενοχλεί αλλά με βλάπτει, σε βαρέθηκα γιατί είσαι παρτάκιας!

Πολλοί έχουν μιλήσει για τον σεβασμό. Δεν θα είμαι η πρώτη και προφανώς ούτε η τελευταία. Γι αυτό λοιπόν θα χρησιμοποιήσω τα λόγια άλλων για να πω όσο καλύτερα μπορώ αυτό που θέλω.

«Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων» είπε ο Μαντέλα και τι σοφό αλήθεια!

Δεν υπήρξα ποτέ καπνίστρια, μα πάντα κάπνιζα. Κάπνιζα τους καπνούς στα μαγαζιά, στους χώρους επιβίβασης, στα ιατρεία, στα διαλείμματα, στα ταξί, στα σαλόνια και ό,που αλλού πάει ο νους σας! Σίγουρα μαζί μου καπνιζόσασταν και σεις!
Έχω καπνίσει πολλά τσιγάρα. Από παιδί. Σε αυτοκίνητα και οικογενειακές μαζώξεις, σε σπίτια μικρά και σπίτια μεγάλα, με κλειστά παράθυρα, σε οικογενειακές ταβέρνες την ιερή ώρα του φαγητού.

Δεν ισχύει κανένας αντικαπνιστικός νόμος και δεν θα ισχύσει για όσο ο έλληνας θα είναι ελληναράς, για όσο ο άνθρωπος θα είναι ασεβής, για όσο ο άνθρωπος θα είναι απαίδευτος.

Λένε πως όλοι είναι καπνιστές που κυκλοφορούν στις ταβέρνες και στις καφετέριες. Ναι, μάλλον. Αλλά ξέρετε γιατί; Γιατί οι μη καπνιστές έπαψαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους!

Όσα πρόστιμα και να έρθουν δεν θα αλλάξει αυτή η γελοιότητα. Και δεν υπάρχουν πολλές και σύνθετες εξηγήσεις, παρά μόνον ότι δεν υπάρχει σεβασμός, ούτε θέληση να πάρουμε ανάσα!!!

Υ.Γ Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξακολουθεί να παραμένει η συμπεριφορά των ελληναράδων σε χώρες ξένες, των οποίων οι πολίτες σέβονται και τους νόμους και τους συνανθρώπους τους.

Ελπίδα Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ