ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Δεν έγραψα καλά στις Πανελλήνιες …

Δεν έγραψα καλά στις ΠανελλήνιεςΜε την αγωνία να προλάβω...

Εκεί πάνω ακόμα τα σύννεφα χορεύουν!…

Να θυμηθώ σήμερα να ζωγραφίσω χρώματα. Από αυτά τα...

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπες Και συ εγώ Κι όταν μιλήσουν...

Όταν ανθίζει ο κόσμος…

Όταν ανθίζει ο κόσμος

Οι μέρες που πέρασαν ήταν λίγο δύσκολες, λίγο πιεσμένες, λίγο στενάχωρες. Αλλά η ζωή είναι ακόμα ζωή για όσους θέλουν. Και μερικά εικοσιτετράωρα τώρα, μετρώ σκουντήματα του ήλιου, σπρωξιές στη θάλασσα, πήγαινε να δεις μου ψιθυρίζει στην αρχή, άνοιξε τα μάτια σου, μύρισε ζωή, πάρε ανάσες. Στο τέλος μού βάζει τις φωνές. Κι εγώ πάω, πηγαίνω στη θάλασσα και βλέπω, μυρίζω, αισθάνομαι.

Τι ωραία που μπορώ να τα κάνω όλα αυτά και να τα νιώθω!

Η τερατώδης του πελάγους δυνατότητα, η κίνηση του πλάτους, φθάνει στα πόδια σου αφρός, ψευτοεραστής στα πρώτα βότσαλα.
Τους σκάει ένα φιλί και ξεμεθάει… (Κική Δημουλά Γη των απουσιών)

Μετά παίρνω σβάρνα τα φυτώρια. Είδα λίγο ήλιο και δεν κρατιέμαι. Σαν τα μικρά παιδιά θέλω να βγω να παίξω, να καταγίνω με χώματα και λουλούδια κι ομορφιές. Η εποχή είναι τώρα για τους ερασιτέχνες κηπουρούς γεμάτη δουλειές και περιποιήσεις στα κουρασμένα φυτά μας, που φάνηκαν τόσο δυνατά και άντεξαν τον βαρύ χειμώνα. Μαζί με τα δύσκολα της καθαριότητας και του συμμαζέματος, τα ωραία διαλείμματα είναι οι φυτεύσεις και οι μεταφυτεύσεις και οι βολβοί και οι σπόροι, κι όσα με λαχτάρα ξεπηδούν μέσα από τα χόρτα και ψάχνουν ουρανό, όσα ξύπνησαν από τον χειμωνιάτικο ύπνο τους και αναζητούν τη χαρά.

«Στον κήπο μού γελούσανε τα ρόδα, οι μενεξέδες κάτου από πέπλους μού έστελναν δροσοχαιρετισμούς. Και πέρασα. Οι αμύριστοι στοχαστικοί πανσέδες με κοίταζαν, ασάλευτοι. Και στάθηκα σ’ αυτούς.» (Κωστής Παλαμάς)

Λίγο πολύ μοιάζουμε με τα φυτά. Και στη γέννηση και στον κύκλο της ζωής. Και στη φροντίδα και στην αναζωογόνηση και στο λίγο σκάλισμα μα και στην ενίσχυση. Δεν ανθίζει έτσι εύκολα ο άνθρωπος, ούτε το λουλούδι. Θέλει το κατιτίς του, θέλει την αγκαλιά και το χάδι, θέλει τη μουσική του και μια καλή κουβέντα… πόσο όμορφο είσαι λουλούδι μου! Μα κι αν παρόλη τη φροντίδα έρθει ένα κακό ζουζούνι και αρρωστήσει το λουλούδι μας, τότε, πρέπει να δώσουμε περισσότερη αγάπη, μέχρι που να ολοκληρώσει τον κύκλο του το κακό και να βγει νικητής ο ασθενής ή να εγκαταλείψει.

Όλο βιολέτες στόλισα ένα μικρό πανέρι και το ΄δωσα σ΄ένα μικρό πουλάκι να στο φέρει.
Μα το πουλάκι το ΄ριξε στης θάλασσας τα βάθη
Χάθηκαν οι βιολέτες μου και το πανέρι εχάθη… (Ναπολέων Λαπαθιώτης)

Στο σύντομο πέρασμα από τη ζωή που μας δόθηκε τελικά, γιατί να ζούμε με όλα τα άσχημα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι φυσιολογικά; Δεν είναι… καμιά δυστυχία στον κόσμο αυτό δεν είναι για μας, δεν πρέπει να είναι για μας. Αλλά έχουμε χωριστεί στους ανθρώπους που σπέρνουν την δυστυχία και στους ανθρώπους που την θερίζουν. Δεν θέλω να θερίσω βάσανα. Δεν αξίζει σε κανέναν μια άσχημη ζωή. Τα λουλούδια από μόνα τους δεν είναι η ομορφιά της ζωής; Η αγάπη, η ειρήνη προσωποποιημένη είναι τα άνθη, η φύση όλη. Φύτεψε φέτος κι εσύ ένα λουλούδι, ένα δέντρο, στην αυλή ή στο μπαλκόνι, ακόμα και στο μικρό δωματιάκι σου, βάλε ένα μικρό φυτό εσωτερικού χώρου και θα δεις χαρά που θα κάνει κι αυτό κι εσύ!

Αλλά αυτή η ζεστασιά που μου έλειψε τόσο τον χειμώνα, μου φέρνει διλήμματα.. να κάνω όλα αυτά που έχω να κάνω ή να πάω βόλτα ή μήπως να σταθώ ακίνητη να με κάψει η λιακάδα, να με τσουρουφλίσει η ακτίνα της και να ρουφήξω όση βιταμίνη D γίνεται… η ανάγκη να ανθίσουν όλα γύρω είναι μεγαλύτερη! Οπότε, ανεβάζω μανίκια και ξεκινώ.

Και μαζί με τα χόρτα που βγάζω, τραβώ από τη ρίζα του ένα κακό δόντι που με πονά και δε μ’ αφήνει να ησυχάσω. Και μαζί με το σκάλισμα ανοίγω τους πόρους μου να ρουφήξουν οξυγόνο. Και σε κάθε πότισμα ρίχνω λίγο νερό στο πρόσωπο και φωνάζω «ξύπνα», αυτό εδώ είναι ζωή, αυτή η στιγμή! Κι αν βιάζομαι λιγάκι τι πειράζει; Ο Μάρτης είναι γδάρτης, ξέρω, εκεί που τρως παγωτό τη μια στιγμή ξαφνικά ρίχνει χιόνι, αλλά δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Θα φυτέψω κι ό,τι γίνει!

Θέλω ν’ ανθίσει ο κόσμος!

Θέλω να γεμίσει δέντρα και χρώματα. Η κηπουρική λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και αγχολυτικά άλλωστε, οπότε, σας προτρέπω να ασχοληθείτε και εσείς, μόνο χαρά θα νιώσετε και ικανοποίηση.

Κάθε χρόνο καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα ζωής, εξαφανίζονται μικρές και μεγάλες ανάσες, δώρα οξυγόνου και υγείας. Η καταστροφή των τροπικών δασών αναλογεί περίπου στο 15 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Αμαζονίου καλύπτει μόνο το 5 τοις εκατό της χερσαίας έκτασης του πλανήτη, απορροφά και αποθηκεύει το 10 τοις εκατό του ατμοσφαιρικού άνθρακα. Με κάθε δέντρο που καίγεται ή κόβεται στον Αμαζόνιο, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα η ποσότητα του άνθρακα που κανονικά το δέντρο θα απορροφούσε και αποθήκευε. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η αποψίλωση του δάσους με τον ίδιο ρυθμό, αναμένεται να απελευθερωθούν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα τα επόμενα χρόνια.(Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/ )

Photo by Benjamin Combs on Unsplash

Πρόσφατα

Η νόσος Αλτσχάιμερ και τα συμπτώματά της

Η νόσος Αλτσχάιμερ και τα συμπτώματά τηςΟι επιστήμονες λένε...

Γιάννης Ρίτσος – Σχήμα της απουσίας

Γιάννης Ρίτσος - Σχήμα της απουσίαςΠοτέ δε φεύγουν τα...

Γαριδομακαρονάδα η αγαπημένη!

Γαριδομακαρονάδα η αγαπημένη!Κάπου ανάμεσα σε δεκάχρονο, οκτάχρονο και προνηπιάκι,...

Οι άντρες περνούν μαμά!

Οι άντρες περνούν μαμά!Τον άκουγε από το δωμάτιο, που...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Δεν έγραψα καλά στις Πανελλήνιες …

Δεν έγραψα καλά στις ΠανελλήνιεςΜε την αγωνία να προλάβω...

Εκεί πάνω ακόμα τα σύννεφα χορεύουν!…

Να θυμηθώ σήμερα να ζωγραφίσω χρώματα. Από αυτά τα...

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπες Και συ εγώ Κι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα δειλινά, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία. Είμαι η Ελπίδα και ζητώ ακρόαση!

Η νόσος Αλτσχάιμερ και τα συμπτώματά της

Η νόσος Αλτσχάιμερ και τα συμπτώματά τηςΟι επιστήμονες λένε πως η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα. Στις μέρες μας παρατηρείται μια...

Γιάννης Ρίτσος – Σχήμα της απουσίας

Γιάννης Ρίτσος - Σχήμα της απουσίαςΠοτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ' τα σπίτια τους,τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τουςτην ώρα που...

Γαριδομακαρονάδα η αγαπημένη!

Γαριδομακαρονάδα η αγαπημένη!Κάπου ανάμεσα σε δεκάχρονο, οκτάχρονο και προνηπιάκι, δουλειές, αναδουλειές και κόντρα δουλειές -γιατί είπαμε τα οικιακά δεν αμείβονται;- θυμάμαι που και που...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ