ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Οι Πασχαλιές των παιδικών μου χρόνων…

Οι Πασχαλιές των παιδικών μου χρόνων

ήταν πάντα ζεστές! Οι Μεγάλες Παρασκευές ήταν πάντα με νοτιά και λίγη συννεφιά. Το λινό φορεματάκι και η λεπτή βαμβακερή ζακέτα, τα καινούρια ανοιξιάτικα μπλε ηλεκτρίκ λουστρίνια έγιναν γλυκιά ανάμνηση. Τα φορούσα και η ζωή ήταν τόσο όμορφη! Γεμάτη μυρωδιές, γεμάτη ομορφιές, γεμάτη έθιμα που τα τηρούσαμε από αγάπη και σεβασμό και όχι από ξερή υποχρέωση.

Σα να ήταν πιο ζεστά όλα τότε. Σαν οι άνθρωποι να ήταν αλλιώς. Μα άλλα τα παιδικά μάτια, ίσως και να είναι εκείνη η εντύπωση που έμεινε στην παιδική ψυχή, που όλα ήταν καινούρια και πρωτόγνωρα και έγραψαν αλλιώς στη μνήμη.

© Ελπίδα Πατεράκη για το ElpisCalling

Μεθυστικά τ’ αρώματα των λουλουδιών, των λεμονανθών, της κολόνιας και του μύρου.. φωτεινές οι διαδρομές του Επιτάφιου στους άλλοτε σκοτεινούς δρόμους, το μαζί ευλογούνταν και η πορεία προς την Αγάπη ήταν κοινή. Απαλά, γλυκά, τρυφερά. Και απλά, πολύ απλά διασταυρώνονταν όλων οι ζωές εκεί που το Φως γλύκαινε την κάθε πίκρα.

Μεγαλώνοντας, κράτησα βαθιά στην καρδιά και στην ψυχή όσα αγάπησα και πίστεψα, όσα έμαθα, όσα ένιωσα. Όσα έμειναν και από γνώση και έθιμο έγιναν πίστη. Όσα τρυφερά με συνοδεύουν κάθε χρόνο τις μέρες όλης της Σαρακοστής μέχρι την κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας. Να βρω μια γωνιά στην εκκλησία, ένα σημείο που να μπορώ να συγκεντρωθώ και να μιλήσω για όλα σ’ Αυτόν που ήδη τα ξέρει. Να τα ξαναπώ και να τ’ αφήσω εκεί, όλα τα βάρη, τις έγνοιες και τα λάθη, τους κόμπους και τις αστοχίες. Μέχρι τη μεγάλη στιγμή της Ανάστασης!

Τα Λαζαράκια… © Ελπίδα Πατεράκη για το ElpisCalling

Κι έτσι έμαθα να χωρίζω τα χρόνια σε Πασχαλιές, Καθόδους κι Αναστάσεις. Για να γεμίζουν οι μέρες και οι στιγμές Ελπίδα, Φως κι Αγάπη, για να παίρνω φυλακτό ύμνους και καλορίζικα, λαδάκι και μελισσοκέρι του Σταυρού, λέξεις με δύναμη, προσευχές και λόγια ύψιστης ποίησης.

Άλλη μια χρονιά που λάβαμε δώρο Ζωής, άλλη μια χρονιά παρηγοριάς και γλυκιάς παραμυθίας στον πόνο για τις μεγάλες μας απώλειες, για τις μεγάλες απώλειες του κόσμου, για όσους χάθηκαν πρόωρα, για όσα χάσαμε.

Άλλη μια χρονιά που θα αξιωθούμε να δώσουμε το φιλί της Αγάπης, που θα φωνάξουμε στο ναό το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς επί μνήματος

Χρόνια πολλά ελπίζοντες και μη!

Χρόνια πολλά σε όλον τον κόσμο!

© Ελπίδα Πατεράκη για το ElpisCalling

Πρόσφατα

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’...

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι εκείνους, όσους και άλλους, στιγμές, πληγές κι απειλές, αρρώστιες, μοναξιές, αμφιβολίες, φόβους.Πέτα μακριά και άσε...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιώνείμαστε μες στο δικό μας κόσμο.Η πιο όμορφη θάλασσαείναι αυτή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading