ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η ρουτίνα της καθημερινότητας και η αναγκαιότητά της

Ήρθε ο καιρός να την αξιολογήσουμε, να την εκτιμήσουμε, να ευχαριστήσουμε που μπορούμε να κάνουμε τα απλά, τα βαρετά, τα ίδια και τα ίδια τα καθημερινά. Όσοι μπορούμε να την έχουμε και να τη ζούμε, ας ησυχάσουμε και ας την απολαύσουμε όπως της αξίζει. Γιατί της αξίζει!

Η ρουτίνα της καθημερινότητας και η αναγκαιότητά της… Είναι παράξενο μα και εντυπωσιακό πως μια απλή καθημερινή ανάρτηση μίλησε τόσο πολύ στην καρδιά μας και υπήρξε αλληλεπίδραση σημαντική που δεν σας κρύβω την ευχαριστήθηκα.

Αφορμή ήταν μια φωτογραφία με τον καφέ τον πρωινό και τα σκυλάκια μου να κοιτούν με προσήλωση λες και είχαν να φάνε χρόνια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα! Και ποιο είναι το θέμα τελικά; Ότι κατάφερα, μετά από μια ίωση, να σηκωθώ από το κρεβάτι και να ετοιμάσω ένα μικρό ελληνικό καφεδάκι που τόσο μού έλειψε και να καθίσω για λίγο στο τραπέζι της κουζίνας, απολαμβάνοντας την ημέρα. Αυτό το μικρό, το τόσο λίγο μα τόσο σπουδαίο τελικά, όχι ως μια συνήθεια αλλά ως ανάγκη!

Τα καθημερινά, τα απλά, τα συνηθισμένα, αυτή η ευλογημένη ρουτίνα που πολλές φορές βαριόμαστε, βρίζουμε, αγνοούμε και άλλα πολλά, είναι τόσο μα τόσο σπουδαία και σημαντική υπόθεση!

Γιατί, ούτε είμαστε πάντα σε θέση να την έχουμε και να τη χαιρόμαστε, όπως την απλή καθημερινή ετοιμασία του πρωινού για παράδειγμα, ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που έχει άλλη ρουτίνα, δύσκολη, σε καθημερινή βάση για πολλά χρόνια και καθόλου ευχάριστη.

Να σκεφτούμε ότι δίπλα μας, φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, δεν είναι σε θέση να έχουν μια μέρα καλή, μια μέρα ήσυχη και συνηθισμένη. Που το μικρό, το ελάχιστο μπορεί να είναι μεγάλος αγώνας γι’ αυτούς και σε κάποιες περιπτώσεις απραγματοποίητος, όπως το να φτιάξουν καφέ, να στύψουν ένα πορτοκάλι, να ετοιμάσουν μια φέτα ψωμί, να κάνουν δηλαδή απλά πράγματα, μα τόσο βασικά. Να γευτούν μια καθημερινότητα που σε εμάς φαίνεται βαρετή, όμως γι’ αυτούς θα ήταν μια μέρα θαυμάσια!

Κι όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται πιο ευδιάκριτο ότι δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες, που η καθημερινότητα θα είναι λιγάκι πιο δύσκολη, που οι απλές κινήσεις δε θα είναι τόσο απλές, που η ρουτίνα κι αυτή θα βγαίνει με δυσκολία. Μα είναι ευλογημένη αυτή η ρουτίνα τελικά!

Ήρθε ο καιρός να την αξιολογήσουμε, να την εκτιμήσουμε, να ευχαριστήσουμε που μπορούμε να κάνουμε τα απλά, τα βαρετά, τα ίδια και τα ίδια τα καθημερινά. Όσοι μπορούμε να την έχουμε και να τη ζούμε, ας ησυχάσουμε και ας την απολαύσουμε όπως της αξίζει. Γιατί της αξίζει! Να είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να τη ζούμε ως μια απλή, καθημερινή, βαρετή ρουτίνα, με τις καθιερωμένες καθημερινές υποχρεώσεις και συνήθειες. Ας την έχουμε, γιατί όσο την έχουμε, σημαίνει ότι κάτι πάει καλά κι ας φαίνεται στάσιμο και απλοϊκό και ανούσιο όσο το ζούμε!

Απαντώ σε μια φίλη ότι «όλοι μουρμουρίζουμε κι όλοι έχουμε ένα μοναδικό ταλέντο… να ξεχνάμε τα καλά που έχουμε! Κάνω προσπάθεια για να τα θυμάμαι και να ευχαριστώ το Θεό για όσα έχω κι όταν δεν είμαι άρρωστη! Αγαπώ όμως τελευταία πάρα πολύ τα σίγουρα, μικρά και καθημερινά… με ησυχάζουν!»

Αυτό εύχομαι σε όλους. Να βρούμε την υγεία μέσα σε όσα μπορούμε να κάνουμε κι ας φαίνονται μικρά, ταπεινά και συνηθισμένα.

Πρόσφατα

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’...

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι εκείνους, όσους και άλλους, στιγμές, πληγές κι απειλές, αρρώστιες, μοναξιές, αμφιβολίες, φόβους.Πέτα μακριά και άσε...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιώνείμαστε μες στο δικό μας κόσμο.Η πιο όμορφη θάλασσαείναι αυτή...

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading