ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα…

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα και ίσως και για γερά πορτοφόλια! Αγώνας συνεχής για την πολυπόθητη είσοδο σε κάποια σχολή!

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η ευτυχία είναι αυτό…

Η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει

Μα ας μάθουμε πρώτα να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, όσο καλή, όσο δύσκολη κι αν είναι.

Μάθε να επιθυμείς και να θες, μού είπαν, αν προσδοκάς να ξελασπώσεις για τα επόμενα χρονάκια. Μάθε το κι αυτό, σε καλό θα σου βγει.

Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα… Αλβέρτος Αϊνστάιν

Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας σήμερα και πόσο μου τη δίνουν αυτές οι μέρες και πόσο κάθε φορά επάνω τους πέφτω! Κι αν είναι τόσο βασικό αυτό που λέει ο Αλβέρτος, την έβαψα, μα αν δεν υπήρχαν κι αυτές ποιός ξέρει κι αν θα θυμόμασταν ποτέ να κάνουμε τις σχετικές αναθεωρήσεις! Γιατί, μια αναθεώρηση είναι η ζωή, αλλαγές και επαναπροσδιορισμοί!

Ευτυχία στιγμής, ζωής, του τώρα επιθυμία και του μέλλοντος… Ναι, μ’ αρέσει και σαν λέξη η ευτυχία. Λέω να την κρατήσω. Να αφοσιωθώ θέλω αποκλειστικά σ’ αυτό το σκοπό, να έχω πείσμα και αδιόρθωτη πίστη σε κάθε τι που βιώνω ως δικό μου μόνο κομμάτι ευτυχίας. Αν θες μπορούμε να το μοιραστούμε, δεν έχω πρόβλημα.

Θέλω μόνο να φτάσει ακέραιη στον προορισμό της η άριστη εικόνα μου και όσο γίνεται ατσαλάκωτη. Η καλή εικόνα και η πλέον φροντισμένη, αυτή που ντύθηκε τα καλά της, ξέρεις τώρα, αυτή του ενθουσιασμού και της πεποίθησης ότι όλα θα γίνουν σωστά και θα είμαι ευχαριστημένη, για να μην έχω βάρος ότι εγκατέλειψα νωρίς.

Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου… Πυθαγόρας

Οι λέξεις είναι το παιχνίδι, το κλειδί, οι έννοιες και οι ρυθμοί που περιπλέκουν τα νοήματα και αφήνουν απορίες να πετούν από δω κι από κει. Αν μιλάμε καθαρά, αν ζητάμε αυτό που θέλουμε, έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στην ευτυχία. Δεν μπορώ να ξέρω τι θέλεις, δεν μπορείς να μαντέψεις τι έχω ανάγκη. Ας μιλήσουμε. Επιτέλους, ας μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας!

Ευτυχία για τον καθένα είναι κάτι άλλο. Ένα κομμάτι ψωμί με τυρί, ένα σπίτι, μια φιλία, η ειρήνη, μια σταθερή εργασία, ένα ψυγείο με τα βασικά, υγεία, ένα τσιγάρο, γυμναστική, το καλό φαγητό, δυο λουλούδια, ένα κρασί, οικογένεια, ταξίδια, ένα ωραίο ρούχο, καινούριο αυτοκίνητο, μια βόλτα στη θάλασσα, η κορυφή του Έβερεστ, καθαρό νερό, η βροχή, μια λιακάδα, η δροσιά, μια πασχαλίτσα, ένα κομμάτι ουρανός, ένα καλό βιβλίο, δημιουργία, μια καλή πράξη, ένα φιλί, ένα ωραίο χτένισμα, ένας καφές, ένα πτυχίο, ο καλός γάμος, το καλό διαζύγιο, το αγαπημένο γλυκό, ένας καλός ύπνος, ένα δωράκι, μια αγκαλιά…

Οτιδήποτε μπορεί να είναι ευτυχία για τον καθένα, ανάλογα με τις ανάγκες του και την ζωή του. Άλλα θέλει ο πεινασμένος, άλλα ο χορτάτος. Άλλα ο ελεύθερος, άλλα ο φυλακισμένος. Άλλα αυτός που έχει και άλλα αυτός που δεν έχει.

Όλοι προσπαθούμε να αγγίξουμε την ευτυχία, όπως κι αν αυτή ερμηνεύεται από ανάγκες, ιδεολογίες, πιστεύω… Υπάρχει κανείς που δεν θέλει να είναι ευτυχισμένος, έστω και για μια στιγμή;

Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και στις ελπίδες. Γεώργιος Δροσίνης

Νιώθω ήδη ένοχη, γι αυτό που πέρασε και δεν είδα, για ό,τι ειπώθηκε και δεν άκουσα ή δεν θυμάμαι, για τα λόγια που δεν είπα καθαρά, για τις μασημένες αλήθειες, για την ευκαιρία που πέταξε… Για τον χρόνο που πέρασε, για τα όνειρα που λοξοδρόμησαν, για τα σχέδια που μπήκαν στην άκρη, για όλα τα μισά, για τα ταξίδια που δεν έγιναν… Προσπαθώ να καλλωπίσω την επιθυμία για ζωή καθημερινά και σου λέω αλήθεια, δεν τα καταφέρνω πάντα. Και δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό να πράξω, πάρα μόνο κάποιες ελάχιστες φορές που θεωρώ πως είμαι σίγουρη. Αλλά η μαύρη η ψυχή μου δεν με αφήνει να το χαρώ και με πάει ξανά πίσω.

Η λέξη “ευτυχία” θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη. Κάρλ Γιουνγκ

Δεν θέλω να βοηθήσεις, δεν ζητώ κάτι που δεν μπορείς να προσφέρεις με την καρδιά σου, μόνο ζητώ αλήθεια κι ας πονάει κι ας μην είναι αυτό που θα χαϊδέψει τα αυτιά μου. Με έχεις δει να κλαίω και να γελάω, με έχεις δει άρρωστη με πυρετό και πόνους, με έχεις δει να τρώγομαι με τα ρούχα μου. Αν μου κρατάς το χέρι που και που, ίσως αρχίσω να στοιβάζω τις στιγμές της ευτυχίας μου. Θα βρω εγώ τη δύναμη να ανταποδώσω, θα δεις. Μόνο μη φοβηθείς πριν από μένα και χάσεις το βήμα. Αν εσύ έχεις βρει τις στιγμές σου, δώσε μου χρόνο να σε προλάβω. Να γεμίσουμε μαζί εκείνο το κουτί, ξέρεις…

Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες. Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια. Νίκος Καζαντζάκης

Για μια προσωπική ελευθερία μαχόμαστε καθημερινά, κλαίμε κρυφά, γελάμε κρυφά, περιπλέκουμε τη ζωή μας με ευθύνες κι επιδιώξεις, τρέφουμε ελπίδες μέχρι κάποιος να βρεθεί να μας προσγειώσει γιατί η ζωή λέει είναι δύσκολη, ας μην χαρούμε ακριβώς, ας ξεκινήσουμε με το περίπου, ίσως έτσι προλάβουμε το κακό. Μη γελάς με την καρδιά σου, χτύπα ξύλο καλού κακού, κουνήσου από την θέση σου, φτύσε τον κόρφο σου, κάνε δυο στροφές, δεν ξέρεις ποτέ! Ο φόβος τελικά φυλάει τα έρμα; Ε, λοιπόν όχι. Θέλω να ξυπνώ και να λέω, ότι πρέπει να αντέξω και σήμερα γιατί αξίζει τον κόπο. Γιατί δεν είναι μάταιο. Αφού ζω, όλα αξίζουν!

Η ευτυχία σε έξυπνους ανθρώπους είναι το πιο σπάνιο πράγμα που ξέρω. Έρνεστ Χεμινγουέι

Κι απέναντι στην ευτυχία βάζουμε αντικείμενα. Αντικειμενικά καθιερωμένα πλέον ως απαραίτητα δεδομένα. Αναγκαία. Καταντήσαμε ρακοσυλλέκτες πολυτελείας, που στοιβάζουμε με μεγάλη χαρά πράγματα, πραγματάκια, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, διακοσμητικά, συλλογές.Μαζεύουμε, μαζεύουμε για να γεμίσει εκείνο το κενό, μα αυτό δεν γεμίζει έτσι.

Βραδιάζει κι επιστρέφεις σπίτι πτώμα στην κούραση, ρίχνεις μια ματιά βιαστικά στα μηνύματα, τρως ό,τι ξέμεινε στο τάπερ που άφησε η μάνα σου στο ψυγείο ή τρως ό,τι ξέμεινε από το πακέτο που χθες παρήγγειλες.

Κάνεις μπάνιο, χαζεύεις το τελευταίο δελτίο ειδήσεων κι αν προλάβεις, βουτάς στο κρεβάτι για ύπνο, έτοιμο από το πρωί με το αποτύπωμα του σώματος στο στρώμα, διαφορετικά ξεροσταλιάζεις στον καναπέ και σηκώνεσαι κατά τις τρεις τα ξημερώματα. Το πρωί αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος…

Πραγματική ευτυχία είναι όταν το πρωί με όρεξη πας στη δουλειά σου, και το βράδυ με όρεξη πας στο σπίτι σου. Ναζίμ Χικμέτ

Εαρινή ισημερία σήμερα και υποχρεούμαστε όλοι να ευτυχίσουμε και να ευθυμήσουμε, γιατί βγαίνουμε από τα σκοτάδια του χειμώνα, γιατί η φύση όλη ξυπνά, οι μέρες μεγαλώνουν επίσημα.

Ας ευτυχίσουμε λοιπόν για την τιμή της Άνοιξης! Ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει! Τι άλλη επιλογή έχουμε;

… Μα κάτι ζωντανούς μας κρατά
κι είναι μόνο ένα βήμα,ένα βήμα πιο πέρα
που ο αέρας της πόλης αλλάζει ξανά
τα χιόνια λιώνουν γιορτάζει η μέρα…

Photo by Sasha Freemind on Unsplash

Πρόσφατα

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση...Τί είναι το έμφραγμα...

Δημιουργός Δακρύων – Erin Doom, εκδόσεις Ψυχογιός

Δημιουργός Δακρύων – Erin Doom, εκδόσεις ΨυχογιόςΔημιουργός Δακρύων –...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα…

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα και ίσως και για γερά πορτοφόλια! Αγώνας συνεχής για την πολυπόθητη είσοδο σε κάποια σχολή!

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Η στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της.

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως…

Στις απογοητεύσεις του κόσμου να ανοίγουμε μονοπάτι προς το Φως...Στις απογοητεύσεις του κόσμου που πόλεμος και καταστροφή και πείνα και βάσανα και τώρα πια...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και άσκηση...Τί είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου;... Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να οριστεί ως μια ίσχαιμη νέκρωση ενός τμήματος...

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλημέρααα, καλή άνοιξη!! όμορφο κείμενο, ταυτίστηκα σε ορισμένα σημεία!!
    μακάρι να καταφέρνουμε να ευτυχούμε και να διατηρούμε χαρούμενη και δυνατή την ψυχή μας!
    (πόσο δύσκολο αυτό που λέει ο Αινστάιν)
    Καλή δύναμη!! 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading