ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Ελούντα, παραλία Κολοκύθας, Χιώνα…

Ελούντα, παραλία Κολοκύθας, Χιώνα ένας τόπος ιδιαίτερος

Οι εξορμήσεις και οι βόλτες του χειμώνα σε έναν τόπο που γεμίζει τουρίστες μόλις πιάσει η άνοιξη, είναι η καλύτερη επιλογή για να δεις ήσυχα και ν’ απολαύσεις ουσιαστικά όσα ο τόπος έχει να δώσει, να χαρείς το τοπίο σε κάθε στροφή, ν’ αξιολογήσεις το κάθε σημάδι στο δρόμο.

Πανόραμα περιοχής Ελούντας από την Κολοκύθα… (φωτ: Στέφανος Πατεράκης)

Όσο και να προσπαθούμε με τεχνολογικά μέσα και φακούς να αποδώσουμε την ομορφιά ενός τόπου, δε γίνεται κι αυτό είναι δεδομένο. Μπορεί να πλησιάζει στο πραγματικό η κάθε εικόνα, μα δεν είναι!

Μόνο 3 χιλιόμετρα από την Ελούντα και φτάνεις στην Κολοκύθα

Προορισμός η παραλία του Αγίου Λουκά, περισσότερο γνωστή ως Κολοκύθα, στην Ελούντα. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ελούντα βρίσκεται στην Κρήτη, στο νομό Λασιθίου, στην επαρχία Μιραμπέλου και είναι γνωστή όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές και την Σπιναλόγκα στην Πλάκα, μα και για τις πανάκριβες ξενοδοχειακές της μονάδες, που από τότε που έγιναν, χάσαμε κάθε πρόσβαση στις όμορφες θάλασσές ΜΑΣ! Το αντιπαρέρχομαι καθώς άκρη με το σύστημα και τα παραθυράκια των νόμων δεν βγάζεις και συνεχίζω να απολαμβάνω όσα βλέπω! Τουλάχιστον, το να βλέπουμε ακόμα κανείς δεν μας το έχει περιορίσει, αν και το μέλλον θα δείξει!

Ο δρόμος είναι και για αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο. Όμως αν το επιτρέπει η κατάστασή σας πηγαίνετε με τα πόδια, θα ευχαριστηθεί το μάτι και η ψυχή σας!

Κατεβαίνοντας κακοτράχαλα λοφάκια, αντικρύζεις κομμάτι κομμάτι την περιοχή…
Πέτρες, ουρανός, βυθός παίζουν με τα χρώματα!

Η απόμερη παραλία με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά που λόγω νέφωσης δεν διακρίνονται, βρίσκεται δίπλα σε παλιούς ελαιώνες. Δυστυχώς, στους επισκέπτες μένει ένα αρκετά μικρό μέρος για να χαρούν το μπάνιο τους, καθώς κόβεται από τοιχίο που χωρίζει τη θάλασσα από ιδιόκτητη περιοχή. Καμιά εντύπωση δε θα μου κάνει, αν κάποια στιγμή ξεφυτρώσει εκεί ένα ξενοδοχείο!

Η μικρή παραλία στα γκρι, δεν θυμίζει την καλοκαιρινή της εικόνα…
Και το τοιχίο εκεί να περιορίζει την ήδη μικρή παραλία…
Στο σημείο του μπλε κάδου είναι κιόσκι για water sports!… ακριβώς μετά είναι οι βλακείες που θα σας δείξω…
Δεν θέλω να δείχνω μόνο τα ωραία, η ομορφιά του φυσικού τοπίου εξαφανίζεται με αυτά τα εκτρώματα, που μοιάζουν με ψησταριές.

Κατά τα λοιπά, η περιοχή αξίζει την επίσκεψή σας, σίγουρα δεν θα φύγει κανείς ζημιωμένος, τουλάχιστον τις εποχές ή τις ώρες που δεν υπάρχει πολύς κόσμος ή 4Χ4 να φτάνουν μέχρι εκεί που μπορούν, γιατί μπορούν!

Η εκκλησία του Αγίου Φωκά διακρίνεται δίπλα από το νησάκι της Κολοκύθας…

Η εξερεύνηση στην περιοχή έχει κι άλλα. Έχει μια διπλανή παραλία με ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 5-6ου αιώνα, κομμάτια από μάρμαρο, άμβωνα, πύλες… τα ψηφιδωτά δάπεδα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μα μη με ρωτήσετε γιατί δεν τα φτιάχνουν, ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για όλους, δεν έχω απάντηση. Πολλά είναι αυτά που δεν μπορώ να καταλάβω, τόσος πλούτος παρατημένος είναι αδιανόητο γιατί μένει ακόμα ανεκμετάλλευτος!

Η επιστροφή στην Ελούντα…
Τόση ομορφιά Δεκέμβρη μήνα, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου!…

Ο ουρανός είχε κέφια! Το φως άλλαζε συνεχώς και τα σύννεφα ζωγράφιζαν, παίζοντας με τον ήλιο και τον αέρα.

Στη θέση “Κανάλι” της Ελούντας σώζονται τρεις ανεμόμυλοι με κάτοψη σε σχήμα κύκλου, ανήκουν δηλαδή στον τύπο “στρογγυλός” ή “ξετροχάρης” […] Η αρχική στέγη του μύλου έχει αντικατασταθεί με κατασκευή από λαμαρίνα όπως έγινε στους περισσότερους μύλους αυτού του τύπου. Η μεταλλική στέγη, με κατάλληλο μηχανισμό μπορεί να γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Η θύρα εισόδου στον μύλο έιναι ξύλινη, καρφωτή. (Χ. Τζομπανάκη, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος)

Στην περιοχή λοιπόν αυτή υπάρχει η παραλία Χιώνα, γνωστή και ως Πόρος, (εκεί υπάρχει και μια χαρουπαποθήκη) που με την χερσόνησο της Σπιναλόγκας κι ένα όμορφο γεφύρι, ενώνονται οι αλυκές με τον δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Λουκά και την παραλία της Κολοκύθας.

Λατρεύω τα σύννεφα όταν παίζουν με τον ουρανό!
Οι αλυκές…

Στην περιοχή των Αλυκών στη θέση Πόρος, γύρω από τη λωρίδα στεριάς που ενώνει την Ελούντα με την χερσόνησο Κολοκύθα, βρίσκονταν η αρχαία πόλη Ολούς ή Ολούντα, που βυθίστηκε στη θάλασσα και τα ερείπιά της διακρίνονται όταν τα νερά είναι ακύμαντα.

Έχει τόσες ομορφιές η περιοχή και ο φακός κατέγραψε τόσο υλικό που δεν μπορώ να το δείξω όλο σε μία ανάρτηση.

Μα όση ιστορία κι αν έχει ο κάθε τόπος, αυτό που έχει σημασία στην κάθε βόλτα, είναι να κοιτά κανείς με τα μάτια της ψυχής, ν’ αφήνει χώρο να χαρεί το κάθε τι, ν’ αγαπήσει το διαφορετικό, ν’ αφεθεί αλλιώς, να περπατήσει, να κοιτάξει με λαχτάρα, να μυρίσει, ν’ ακούσει τα πουλιά, να νιώσει την αλμύρα και τον αέρα, όπως έκαναν κι εκείνοι που πάτησαν στα ίδια χώματα χιλιάδες χρόνια πριν!

Κι αυτό είναι πλούτος, αυτό είναι ένας μικρός θησαυρός που προστίθεται στους άλλους που έχουμε κρυμμένους στο σεντούκι της καρδιάς!

Πρόσφατα

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’...

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι εκείνους, όσους και άλλους, στιγμές, πληγές κι απειλές, αρρώστιες, μοναξιές, αμφιβολίες, φόβους.Πέτα μακριά και άσε...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιώνείμαστε μες στο δικό μας κόσμο.Η πιο όμορφη θάλασσαείναι αυτή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading