Είμαστε ίδιοι σε όσα μας κάνουν ανθρώπους!…

0

Δεν πάει καιρός που ήρθα για μια ακόμη φορά σε διαφωνία με γνωστό, ο οποίος αδυνατούσε να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, ακόμα κι αν διαφέρουμε σε εθνικότητα, πίστη, τρόπο ζωής, συμπεριφορά κλπ. Μου έκανε τόση εντύπωση!

Τί εννοείς, τον ρώτησα.. Πιστεύεις δηλαδή ότι οι άνθρωποι μιας οποιασδήποτε φυλής του κόσμου δεν είναι ίδιοι με σένα, δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια συναισθήματα, τα ίδια ένστικτα, τους ίδιους πόνους, τα παιδάκια δεν παίζουν με τα ίδια πράγματα, δε γελάνε το ίδιο, δεν κλαίνε το ίδιο; Πήρα σαν απάντηση το όχι. Σχεδόν τρόμαξα. Και συγχωρέστε με, αλλά μόνο μια εξήγηση μπορώ να δώσω σε αυτή την απάντηση και δε θα το σχολιάσω περισσότερο!

Πόσο περισσότερο όμως να αναπτύξω το θέμα της ομοιότητας! Το θεωρώ τουλάχιστον παράλογο να αναλύσω κάτι που είναι αυτονόητο. Απ’ όλα τα σώματα θα βγει αίμα αν χτυπήσουν, όλες οι μανάδες πονούν το ίδιο για τον χαμό των παιδιών τους, την ίδια ανάγκη για νερό και τροφή έχουμε όλοι, δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω τέτοιες τοποθετήσεις, ακόμα κι αν έχω να κάνω με άνθρωπο που έχει εντελώς κακιά ψυχή ή μια πολύ σοβαρή διαταραχή που δεν του επιτρέπεται να κατανοήσει ούτε τα βασικά.

Όμως είμαστε ίδιοι! “Είμαστε πολύ περισσότερο ίδιοι από όσο είμαστε διαφορετικοί” έλεγε και η Μάγια Αγγέλου και πώς να το αρνηθεί κανείς αυτό; Είναι μια διαπίστωση που δε θα έπρεπε να είναι διαπίστωση, δε θα έπρεπε καν να συζητάμε για αυτό το θέμα στις μέρες μας. Ναι, είμαστε περισσότερο ίδιοι απ’ ό,τι διαφορετικοί. Είμαστε ίδιοι στον πόνο, ίδιοι στην αρρώστια και στο θάνατο, ίδιοι στη χαρά και στις ανάγκες. Και γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε το χατίρι σε όσους εκμεταλλεύονται την προώθηση της διαφορετικότητας δεν μπορώ να καταλάβω, σίγουρα όμως μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη και να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε!

Αυτά είχα να πω στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί, δεν είναι δα και κάτι καινούριο, δεν είναι ανακάλυψη, είναι η ζωή και η αλήθεια της, ακόμα κι αν υπάρχουν “άνθρωποι” ανάμεσά μας που δεν εννοούν να το καταλάβουν!

Κι ας κλείσω με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη που γράφει, “ο Θεός είναι αγάπη και δεν υπάρχει κανένας φόβος στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο”. Ας αγαπήσουμε λοιπόν χωρίς φόβο με όλο μας το είναι, με όλη την ψυχή μας και δε θα βγούμε ζημιωμένοι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Τα φιλιά μου φίλοι απανταχού!

Μουσική: Peter Perio “The mixed”

Photo by Hasan Almasi on Unsplash

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ