Ζω εδώ…

0

Μιας και μεγάλη συζήτηση άνοιξε για το diversity, έχω να κάνω ένα statement, πως σάμπως και να μην χρησιμοποιείται στην πράξη σωστά, ούτε αυτό, μήτε και το inclusion! Γιατί, καλά να ψάχνουμε στα λεξικά και να κρατάμε τη μετάφραση της λέξης, αλλά στην ουσία να μην έχουμε ιδέα από την έννοια αυτής! Κι όχι μόνο να μην έχουμε ιδέα, αλλά να μη θέλουμε να την κάνουμε βίωμα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να φανατιζόμαστε ως ξιπασμένοι ξερόλες, αρχηγοί της βεβαιότητας, υπαρχηγοί της γενικότητας και σημαιοφόροι της σχολής «κατηγορώ!» …

Εμ έτσι, μήτε το diversity θα βρει απάγκιο, μήτε το inclusion θα γίνει πράξη! Γιατί το να δεχτείς την ποικιλία, να διαφοροποιείσαι, να συνυπολογίζεις τον άλλο και να τον αποδέχεσαι ουσιαστικά, θέλει ένα βασικό εκτός από γνώση αγγλικής και μερικών αναγνωσμάτων, συνήθως πρωτοκόλλων και καταστατικών, διακηρύξεων και ομαδοποιήσεων..

Θέλει αυτό το τόσο απλό μα και δυσκολότερο όλων, την αγάπη, που σκ@τά στα μούτρα μας αν τη διαθέτουμε ούτε για τον εαυτό μας, όχι για τον καθένα, δε μας πήρε δα ο πόνος για τον ξένο τον καημό!

Κι έτσι θα απομείνουμε στην πλάση τούτη, ως κατηραμένοι όφιδες που μια ζωή θα δαγκώνουμε την ουρά μας, θα τη δαγκώνουμε και θα τη μασουλάμε μέχρι να φτάσουμε στο λαρύγγι μας! Και θα είμαστε εις τους αιώνας των αιώνων χωρισμένοι και εις το πυρ το εξώτερον θα κάνουμε συμπόσια με τα κομμάτια μας ο γεις τ’ αλλού!

Οπότε, πριν φαγωθούμε μεταξύ μας αδέρφια χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι, δωδεκαθεϊστές, βουδιστές, αγνωστικιστές, ινδουιστές, στέιτ ξεστρέιτ, εργαζόμενοι άνεργοι, πλούσιοι φτωχοί, ας ομονοήσουμε σε ένα, ότι είμαστε άσχετοι και ανέτοιμοι να δεχτούμε οτιδήποτε δεν πάει με τα νερά μας, γιατί έτσι μας αρέσει, να κυλιόμαστε στους μεγατόνους της ημιμάθειας που λατρεύουμε και στο πιπίλισμα λέξεων και θεωριών που μας είπαν ότι με αυτές θα είμαστε πολύ ουάου, ιν και μαστ!

Θα ζήσουμε πολλά από δω και πέρα, ευχή θα κάνω να μη μας τσακίσουν ολότελα και χάσουμε εμάς! Πολλές σήμερα οι τραγωδίες. Με το καλημέρα μετράμε απώλειες. Οι λαοί ποτέ δε θέλουν, οι εκλεγμένοι αποφασίζουν, τις περισσότερες φορές λάθος. Τρανή απόδειξη η συμπεριφορά των Ρώσων στην πρόσφατη επιστράτευση και η απάντηση των νέων που ζουν με όνειρα να στήσουν ζωή και καριέρα, που θέλουν να εξελιχθούν σε πολιτισμένο περιβάλλον κι όχι μέσα στην κόλαση του πολέμου. Λιποταξία το λένε τα λεξικά, ελευθερία το ονομάζει η ψυχή!

Είμαστε σε έναν πόλεμο που έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα!

Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ζούσε η γενιά μου τα γεγονότα που πληθαίνουν παγκόσμια, ότι θα άκουγα ευθείες απειλές για πυρηνικό πόλεμο και στο ραδιόφωνο αναλύσεις τύπου δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει μια εμπλοκή στο πεδίο με τους Τούρκους, (το μάθαμε και τούτο!) και συζητήσεις με θέμα “εγώ το παιδί μου δεν το στέλνω να σκοτωθεί για τα συμφέροντα”.. Η κοινωνία βρωμάει, τι πρωτότυπο θα μου πεις και με το δίκιο σου, αλλά να, ώρες ώρες συνειδητοποιώ τη μαυρίλα του κόσμου και ξαφνιάζομαι. Άλλα άκουγα μεγαλώνοντας, άλλα μου έλεγαν κι άλλα ζω! Είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά να μεγαλώνουν στα πούπουλα και να τους παραλαμβάνει τελικά η ζωή από το χεράκι και να τους δείχνει τα δόντια της με τον χειρότερο τρόπο!  

Ο πόλεμος έχει πολλά πρόσωπα στο έτος 2022, ένα από αυτά είναι να είσαι εργαζόμενος, συνταξιούχος και να στέκεσαι δυο ώρες κοιτάζοντας στα ράφια τί σε συμφέρει να αγοράσεις και να γυρνάς σε πέντε σούπερ μάρκετ να βρεις το φθηνότερο! Να μην έχεις προλάβει να σταθείς στα πόδια σου από μια δεκαετή οικονομική κρίση και να σε χτυπάνε αλύπητα μέχρι να λυγίσεις! Πόλεμος είναι να καταχωνιάζεις τις ανάγκες σου και να κάνεις ότι δεν υπάρχουν! Ναι, τελικά μπορεί να ήταν όλα στη φαντασία μας. Πόλεμος είναι κι όταν αδειάζουν τα καταστήματα από ισοθερμικές φανέλες για να βγει κι αυτός ο χειμώνας! Στρώστε μια κουβέρτα στο κρεβάτι και πάνω της κοιμηθείτε, ήταν μια πρόταση πολιτικού μας, σωστά, γιατί όχι; Κάτι ήξεραν οι παππούδες μας! Ο εσωτερικός πόλεμος πληγώνει ακόμα περισσότερο! Ειδικά όταν οι πόρτες εντός κλείνουν με κρότο και κάθεσαι σε μια γωνιά στο σκοτεινό δωμάτιο μέχρι να φας τα κομμάτια σου..

Χωρίς πολλά λόγια, βαρέθηκα που “πρέπει” να ζούμε με ένα χαμόγελο πλατύ, κατά προτίμηση κατάλευκο, να προωθούμε μόνο το ωραίο, σα να μην τρέχει τίποτα. Όχι! Τρέχει κάτι και είναι πολύ σοβαρό! Δεν είναι ωραία όσα συμβαίνουν. Δεν είναι ωραία όσα ζούμε! Είναι τραγωδία! Δεν αξίζει πάντα να απομονώνεται το καλό και να το κάνουμε χρυσό, όταν δίπλα μας γίνεται της κακομοίρας, όταν εκλεγμένοι φασίστες κάνουν κουμάντο, όταν δεν αλλάζει τίποτα παγκόσμια, ούτε καν στη γειτονιά μας. Τις λέξεις πρέπει να τις χρησιμοποιούμε όπως έχουν. Να λέμε και φασίστες, να λέμε και ναζί και Ερντογάν και Πούτιν και πυρηνικό όλεθρο και για αδικίες πρέπει να μιλάμε με καθαρές λέξεις και για τους φόνους που γίνονται δίπλα μας και πεθαίνουν ολόκληρες κοινωνίες.

Μελαγχολία έχουν οι μέρες! Ξεκάθαρα. Και πίκρα. Και αγωνία. Και φόβο. Και αδικία. Και κατάντια. Όμως η ζωή κυλά με τα δύσκολα και τα εύκολα, με τις ισορροπίες σε τεντωμένο σκοινί και την ομορφιά και την ελπίδα κάπου ανάμεσα, δε γίνεται αλλιώς.

Ό,τι κι αν συμβεί ο μόνος δρόμος είναι το μπροστά! Πάντα το μπροστά!

“Στο μπαλκόνι βγες ανοίγω κάτω οι ζωές μας πιάτο”…

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε;

Αν ναι, περιηγηθείτε ελεύθερα στη σελίδα μας και ανακαλύψτε περισσότερες δημοσιεύσεις.
Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε κοινά βιώματα και εμπειρίες, να ανταλλάσσουμε απόψεις, γι’ αυτό με χαρά θα διαβάσουμε το σχόλιό σας!

Πείτε μας τη γνώμη σας και κοινοποιήστε ελεύθερα το άρθρο που μίλησε στην ψυχή σας!

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα και συνεντεύξεις


Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/elpiscalling

Κάντε εγγραφή στο You tube https://www.youtube.com/channel/UCma6lqG8MN0Bc1o9INMj73A

Ακολουθείστε μας στο Instagram https://www.instagram.com/elpiscalling/

Και στο Twitter https://twitter.com/elpiscall

Ευχαριστώ για την παρουσία σας!

Φωτογραφία τίτλου

by Mohamed Nohassi on Unsplash

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ