Να βελτιώνομαι, σκεπτόμενος…

0

Βιβλία αυτοβελτίωσης, ποπ ψυχολογίας, προβληματισμών, κανόνων ευτυχίας, επιτυχίας, καλού γάμου, ανέλιξης, οικονομικών απολαβών, φοβιών, αδυνατίσματος.

Βιβλία γιατί μπορεί να είσαι δυστυχής, ανικανοποίητος, αποτυχημένος, αδύνατος, χοντρός, απλά κακόκεφος ή βαριά άρρωστος.

Αντίλογοι πλούσιοι όλων αυτών σε μορφή βίντεο ή βιβλίου και πώς να μην ασχολείσαι και να μην φορτώνεις το μυαλό σου με γνώσεις περιττές και to do και όλα όσα ξαφνικά μπήκαν στη ζωή μας σε μορφή ένα, δύο, τρία, λες και η ζωή δεν είναι ποικιλόμορφη, λες και δεν έχουμε χίλιες επιλογές.

Όλα αυτά που το πολύ δυνατό αμερικάνικο μάρκετινγκ τα έστειλε και στο χωριό μας και ξαφνικά όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε μόδα, διατροφή, άσκηση.

Ακόμα και στα χρώματα έβαλαν το χεράκι τους οι άτιμοι και τα παστέλ αποθεώθηκαν και τα ωραία τα χρώματα της φύσης μπήκαν τιμωρία.

Κι αν δεν κατάφεραν να σε πείσουν ως τώρα, την έχεις πολύ άσχημα γιατί αρνείσαι να γίνεις σαν αυτό που προτείνουν και θα πρέπει αναγκαστικά να γίνεις, αλλιώς θα μπεις στην λίστα να γίνεις, γιατί αν δεν γίνεις θα πρέπει να γίνουν άλλες συνεδρίες που δεν έγινες η ωραιότερη εκδοχή του εαυτού σου στο υπέροχο σύμπαν και πάει λέγοντας.

Κι αυτά είναι τα του νέου σύγχρονου κόσμου που αφορούν από μουσική και στυλ μέχρι είδος άσκησης, διατροφής, χαλάρωσης, καθαρισμού ντουλάπας, ανάμματος κεριού, χρώματος καφετιέρας και η λίστα είναι τεράστια, τόσο τεράστια που έχει χωρέσει σχεδόν τα πάντα.

Και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι κάνουμε σα να τα ακούμε και να τα βλέπουμε πρώτη φορά στη ζωή μας, όλα είναι τόσο πρωτόγνωρα, λες και πριν ήμασταν μαστουρωμένοι και μέσα στην αποχαύνωσή μας ξεχάσαμε ποιοι είμαστε και που πάμε.

Δεν είναι κακό να θέλει κάποιος να αλλάξει οτιδήποτε στη ζωή του. Αντιθέτως, είναι πολύ, μα πολύ καλό.

Δεν είναι κακό να θέλει να τροποποιήσει, να βελτιώσει, να ρυθμίσει, να ισορροπήσει με τον τρόπο που θέλει και βολεύεται. Αυτό κι αν είναι εξαιρετικό!

Αυτό που δεν είναι καλό, είναι να προσπαθεί να τα κάνει όλα αυτά από μόδα, από μια ανάγκη που πρέπει να δημοσιοποιηθεί καλά και ντε και να δημιουργήσει κύκλο άλλων ενοχικών, που σπεύδουν να ακολουθήσουν χωρίς βάση, κυρίως όταν υπάρχει κοινό που ακολουθεί φανατικά στο ίνσταγκραμ και στα λοιπά μέσα δικτύωσης.

Σου δείχνω, σου αρέσει, άρα πάω καλά, άρα υπάρχω μέσα από αυτό που βλέπεις. Αλλάζω, ή τουλάχιστον έτσι σου δείχνω, άρα εξελίσσομαι, και ας πλακώνω τα πατατάκια στον καναπέ σε ανύποπτη στιγμή και που δεν θα δεις ποτέ φυσικά στις λουσάτες αναρτήσεις μου.

Συνειδητοποίησα σχετικά πρόσφατα πόσο σημαντική είναι η υπαρξιακή μας βάση, που στηρίζεται η φιλοσοφία της ζωής μας και πως μας δίνει ώθηση.

Επίσης, έμαθα να ξεχωρίζω, (καλά, αυτό το ήξερα από πριν), ποιοι είναι οι δήθεν στην αγορά και ποιοι οι αυθεντικοί, ότι η μαντεία και οι επικλήσεις στους αγγέλους, σε κάθε λογής σκιές, σκεπτομορφές και άλλα στοιχεία στοιχειά, δεν έχουν καμία σχέση με κάθε μορφής ψυχολογία.

Έμαθα επίσης πως οι ενεργοποιήσεις ελαίων, λιβανιών και κοσμημάτων, κι όσα σου λένε ότι είναι βασισμένα σε νευροεπιστήμες τάχα μου έχουν επιστημονική βάση, όπως και πολλά από όσα μας πασάρουν ως λύσεις στα αμέτρητα προβλήματά μας δεν έχουν καμία βάση, όχι επιστημονική, ούτε καν λογική.

Και γιατί τα λέω όλα αυτά.

Γιατί απλούστατα το κακό έχει παραγίνει. Όχι με σένα που ακολουθείς τυφλά και πιστά όσα σου προσφέρουν, αλλά γιατί έχει γεμίσει ο κόσμος τσαρλατάνους. Βέβαια αυτοί κάνουν την δουλειά τους, εσύ γιατί ακολουθείς;

Δική σου υπόθεση. Το θέμα είναι να ξέρεις πού πιστεύεις, σε τί πιστεύεις, ποιοι είναι οι ισχυροί δεσμοί στην ζωή σου, ποιους αγαπάς πολύ, πόσο σημαντικοί είναι οι άλλοι για σένα, ποιες σκέψεις σε ανακουφίζουν, με ποια μουσική ηρεμείς, τι σου κρατά το ενδιαφέρον, πόσο σε αγαπάς… και σε άλλα πολλά αν βρεις απαντήσεις, καλό θα είναι!

Θα ξέρεις τις βάσεις σου, θα μάθεις τι σε κρατά δυνατό, τι σε βοηθά στην κάθε μέρα, πόσες αντοχές έχεις και γιατί.

Και φυσικά αρκετά ακόμα χρειάζεται να επιτρέπουμε στους άλλους να γνωρίζουν για μας, για να έχουμε μια όμορφη συνύπαρξη, για να μπορούν να ξέρουν χωρίς να μαντεύουν, για να μπορούμε όλοι μαζί να ζούμε αρμονικά!

Ελπίδα Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ