ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα…

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα και ίσως και για γερά πορτοφόλια! Αγώνας συνεχής για την πολυπόθητη είσοδο σε κάποια σχολή!

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Μνήμη, μνημόνιο, μνημόσυνο, μνημείο…

Να θυμόμουν ήθελα, όσα εγώ θα επέλεγα να θυμάμαι, ευχάριστα, λαμπρά, συγκλονιστικά. Μόνο εξαιρετικά χαρούμενες στιγμές. Να ξεχάσω λέξεις που πρώτη φορά άκουσα και δεν μου άρεσαν, να ξεχάσω τους τριακόσιους να μαλώνουν στα έδρανα αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια. Να εξαφανιστούν ξαφνικά οι σκηνές φρίκης και οι συνάνθρωποι που έπιασαν πάτο σε μια μέρα. Να μην βλέπω κόσμο να μονολογεί στο δρόμο με σκυμμένο κεφάλι, αφηρημένο κόσμο που δεν βλέπει άλλο από αριθμούς, που δεν ακούει άλλο από ανακοινώσεις και προαναγγελίες ενός κακού που δεν έχει τέλος.

Για την ώρα τα μνημόνια που δεν σκίστηκαν και τα μεσοπρόθεσμα και οι χρεωκοπημένες ιδέες, μού φόρτωσαν μεγάλη αγωνία. Έμαθα να κλείνω από την αρχή την χρεοκοπία σε όλους τους χρόνους, την πάω και την φέρνω, την αγγίζω και δεν την αγγίζω πάντως πλησιάζω, κι η χώρα να μην χρεοκοπήσει εγώ ήδη έχω, ακυρώνω πλάνα και σχέδια, σταματώ καθετί και περιμένω. Και μετά το μετανιώνω και αρχίζω πάλι τα πλάνα και καταστρώνω άλλα σχέδια ακόμα πιο σπουδαία, δεν θα με ακυρώσετε εσείς ρε άχρηστοι!

x

Ψυχοσωματικά μπερδέματα φωνάζει το καημένο το κορμί και παρακαλεί συνεχώς για φροντίδα, τάσεις και ενστάσεις και εντάσεις σαφώς και γενικώς. Αιτίες πολλές από το παρελθόν, αιτίες του παρόντος πληθωρικές σαν και τον ψυχισμό μου, νόμιζα λέει ότι έλυσα τα προβλήματα, αλλά στην ουσία τα κουκούλωνα. Μα πως να αντιμετωπίσω τους λογαριασμούς; Πως να φανερώσω τα άπλυτα; Που να αφήσω το βάσανο;

Τίποτα δεν έλυσα, ούτε θυμό λέει έβγαλα. Ναι, το πιο πιθανό είναι να μην θύμωσα. Αλλά να βγάλω τον θυμό και πού να τον πάω; Θα τον αφήσω κάπου εδώ έξω, κάποιος θα τον μαζέψει, να τον πετάξει να πάει στα τσακίδια! Να φύγει από τη μέση. Όπως γίνεται στην εικονική φορολογία σε ένα εικονικό εισόδημα, αφού σου λέει ο νομοθέτης, για να έχεις εικονικό σπίτι και αυτοκίνητο, πάει να πει πως διαθέτεις το εικονικό εισόδημα που εγώ κρίνω, τώρα να τα βάλει κανείς με το παράλογο είναι κομμάτι δύσκολο, χαζομάρες θα λέμε τώρα;

v

Θέλω να ξημερώσει μέρα ήσυχη. Χωρίς φασαρίες και αγωνίες. Θέλω όλα να πηγαίνουν στρωτά. Ρολόι. Θέλω χαμόγελα. Και τραγούδια. Και ο κόσμος να κάνει σχέδια, όπως παλιά. Θέλω μέσα από ένα κομμάτι γκρεμισμένου τοίχου να δω παράθυρο στην ελπίδα. Να δω το ξέφωτο και να σκάσω στα γέλια που άδικα αγωνιούσα τόσα χρόνια. Θέλω να αντέχω να ακούω μικρά λόγια και αληθινά. Γιατί έτσι θα είναι οι πολιτικοί μας όταν ξημερώσει η μέρα. Σωστοί, ηθικοί, ακριβείς, πρακτικοί, αληθινοί. Ίσοι με όλους. Έτσι θέλω να δω την αυριανή μέρα.

Με ηρεμία στον κόσμο και ασφάλεια, με όμορφα σχέδια για το παρόν και το μέλλον, να δω θέλω μια κατεύθυνση ανοιχτή και φωτεινή. Να μην υπάρχει φρένο σε κάθε ιδέα. Να μην υπάρχει ένα περίμενε που αναβοσβήνει συνεχώς και λέει ως εδώ, κίνδυνος, μην προχωρείς! Να μην λέω άστο για αργότερα, κάτσε να δεις πως θα πάει, θα ψηφιστούν άλλα μέτρα, θα γίνουν εκλογές, θα δημοψηφιστούμε αναμεταξύ μας και ό,που βγάλει, έτσι κι αλλιώς μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε. Να μην μονολογούμε ότι δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν προχωρά εδώ τίποτα, δεν έρχεται η προκοπή και η ανάπτυξη.

Δώσε μου αισιοδοξία Θεέ μου και μάθε με να πετώ, να βλέπω από ψηλά τη ζωή και να την κοροϊδεύω. Να πετώ σαν αετός. Σαν το αγρίμι να ζω, σαν μικρό ζωντανό του δάσους που δεν έχει πολλά ανάγκη. Να πάψω να παίρνω στα σοβαρά τούτη την μικρή μπάλα, που για ένα μυστήριο λόγο γυροφέρνει στον ουρανό στρουφίζοντας γύρω από τον εαυτό της.

c

Να επιλέγω θέλω. Να μπορώ να επιλέγω και να προγραμματίζω όσα μπορώ. Μη φανταστείς σπουδαία πράγματα, ίσα να βγει ο μήνας. Αλλά μου είπαν αυτοί οι τύποι οι κοστουμαρισμένοι που μαζεύονται και τα λένε που και που και βάζουν υπογραφές, να μην το κάνω, δεν με παίρνει η ιστορία, να περιμένω να αλλάξουν τα δεδομένα τα οποία μπορεί και να μην αλλάξουν ποτέ, γιατί φταίω εγώ που έφαγα το κατιτίς μου μαζί με τους άλλους. Η ιστορία δεν τελειώνει. Ο φαύλος κύκλος δουλεύει σαν την δίνη και ρουφά αδιακρίτως, όλοι στον ίδιο πάτο καταλήγουν.

Μα μετά αντιδρώ. Και χτυπώ πόρτες σαν τους έφηβους. Δεν υποκύπτω. Επιμένω και θέλω να επιθυμώ και να διαλέγω. Να επιλέγω θέλω!

« Σπάνια νὰ ψωνίσω. Γιατὶ ἐκεῖ σοῦ λένε διάλεξε. Εἶναι εὐκολία αὐτὴ ἢ πρόβλημα; Διαλέγεις καὶ μετὰ πῶς τὸ σηκώνεις τὸ βάρος τὸ ἀσήκωτο ποὺ ἔχει ἡ ἐκλογή σου.

Ἐνῷ ἐκεῖνο τὸ ἔτυχε τί πούπουλο. Στὴν ἀρχή. Γιατὶ μετὰ σὲ γονατίζουν οἱ συνέπειες. Ἀσήκωτες κι αὐτές. Κατὰ βάθος εἶναι σὰν νὰ διάλεξες.

Τὸ πολὺ ν᾿ ἀγοράσω λίγο χῶμα. Ὄχι γιὰ λουλούδια. Γιὰ ἐξοικείωση. Ἐκεῖ δὲν ἔχει διάλεξε. Ἐκεῖ μὲ κλειστὰ τὰ μάτια. [Κική Δημουλά Σαν να διάλεξες, απόσπασμά]

b

Κάνω πως δεν ξέρω για να μην φουντώσουν μάχες και πόλεμοι, έχθρες και ενοχές. Ξέρω, και τα δήθεν και τους δήθεν, ξέρω κι αυτούς που μέτρησαν την ζωή μου με αριθμούς, πόσο κοστίζω σε μισθό και ΙΚΑ, ξέρω πολλά και για τους άλλους που δεν ήθελαν να δώσουν, ξέρω και για κείνους που υποσχέθηκαν με το αζημίωτο γιατί ήταν κλίκα είπαν, ξέρω και για κείνους που σήκωσαν μύτη γιατί πήραν ψηλά τον αμανέ… ξέρω σου λέω, ξέρω, αλλά κάνω ότι ξεχνώ.

Μετρώ. Στην αριθμητική όσοι κερδίζουν αποτελούν εξαίρεση. Μέτρημα και χάσιμο στο ζύγι, μα κάποιοι κλέβουν, τώρα το ακούς πρώτη φορά; Στο τυλίγω πρώτα, μετά το ζυγίζω και κατόπιν αφαιρώ τα περιττά. Όλοι μετρούν συνεχώς. Μα στο αποτέλεσμα ποτέ δεν φτάνουν. Και ξαναρχίζουν το μέτρημα σαν τον Σίσυφο, ανέβα κατέβα με τον βράχο και δώστου πάλι από την αρχή!

Οι μικροί μετρούν για να μάθουν να μετρούν, δεν γνωρίζουν την δύναμη των αριθμών, ένα δύο δέκα εντεκαδύο δωδεκαδύο, πενήντα φτου και βγαίνω! Οι μαθητές μετρούν αριθμούς για να περάσουν τάξεις και μέρες που θα τους κάνουν μεγαλύτερους πιο γρήγορα. Οι γονείς μετρούν λεφτά, τα έσοδα τα έξοδα, πέφτουν σε λάθη, ξανά από την αρχή το μέτρημα, κάτι δεν κάνουμε σωστά, δεν βγαίνει, φωνάζει ο λογιστής. Κόψε παιδί μου την τυρόπιτα, δεν έχουμε λεφτά! Οι παππούδες μετρούν την σύνταξη και τι περισσεύει για τα παιδιά και τα εγγόνια και τι για τα φάρμακα, δεν περισσεύει σου λέω.

Μετά μετρούν τις μέρες, πόση ζωή ακόμα και έπειτα σταματούν, δεν μετρούν τίποτα, ό,ποτε γίνει κι αυτό ας γίνει.

n

Πέφτω να κοιμηθώ, μη με ενοχλήσει κανείς, όποιος με ζητήσει πες πως έγινα σαπουνόφουσκα κι έσκασα ξαφνικά, ούτε κατάλαβες πως.

Ελπίδα Π.

Ευχαριστώ τον Στέφανο Πατεράκη για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Πρόσφατα

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα,...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία....

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώρο

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώροΣυγχώρεση είναι η εκούσια...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα…

Πανελλήνιες εξετάσεις για γερά νεύρα και ίσως και για γερά πορτοφόλια! Αγώνας συνεχής για την πολυπόθητη είσοδο σε κάποια σχολή!

Δεν είσαι μόνος! Σού έχω νέα…

Λοιπόν, έχω νέα να σου πω, φτιάξε καφέ! Δε γιορτάζουν...

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της ως απάνω στα κεραμίδια του μικρού μας σπιτιού, γύριζε προς το μέρος του βορρά, άφηνε...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν ΠλωΣτη διαδρομή της ζωής μας άλλοτε χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας, ξοδεμένα εδώ...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία. Τυχαία Ελλάδα.Πάντως Κυριακή,τότε που δέεσαι στον χρόνο να ειρηνέψει.Στα παγκάκια, μισοί να κάθονται, μισοί ανεβασμένοι.Αλβανοί.Τώρα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading