ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Μη μου τους κύκλους τάραττε

Μη μου τους κύκλους τάραττε, αν και αρκετές οφείλουμε να είναι οι φορές, που πρέπει να ταράζονται και να σπάνε οι κύκλοι και να δημιουργούνται νέες συνθήκες και γνώσεις και θέσεις, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που έχουμε ανάγκη. Πάντα υπάρχει τρόπος και σχεδόν πάντα υπάρχει λύση, αρκεί να θέλουμε να δούμε καθαρά, να βγούμε από τα κουτάκια που έχουμε μπει και να αρχίσουμε ν' αναπνέουμε φρέσκο αέρα μιας οξυγονούχας ζωής, με αλλαγές που θα έχουν όφελος σε προσωπικό μα και κοινωνικό επίπεδο.

Μη μου τους κύκλους τάραττε! Το να θέλει κάποιος να ανακαλύψει την προσωπικότητα του δεν έχει ηλικία, δεν έχει επάγγελμα, ιδιότητα, φύλο, φυλή. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν έχει σωστή ή λάθος ώρα, ούτε εποχή. Αφορά τους πάντες. Χρειάζεται να μπεις με όλη σου την καρδιά, την ψυχή, το μυαλό σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Να θέλει κανείς ειλικρινά να ανακαλύψει, να ψάξει πολύ, να σκεφτεί βαθειά, να αντικρύσει φαντάσματα, να μιλήσει με τις σκιές, τις δικές του ή των άλλων που έχουν τακτοποιηθεί και νοικοκυρευτεί μέσα του, θέλει και κόπο και χρόνο και απόφαση.

Με αφορμή τους ωραίους κύκλους μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, είδα άτομα κάθε ηλικίας να γεμίζουν μια τεράστια αίθουσα και να ακούν με προσοχή τον εισηγητή, για θέματα που αφορούν την αυτογνωσία. Αυτοί που ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν οι άντρες, μα αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ανάλυσης, αλλά και χωρίς να γενικεύω, αυτές που είναι πιο πρόθυμες να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τον εαυτό τους και τη σχέση τους με τους άλλους, είναι οι γυναίκες.

Ο κόσμος φαίνεται πόσο αγαπά τα θέματα αυτά και αναζητά με κάθε τρόπο να βρει την αρχή του, να κοιτάξει τον εαυτό του μέσα από την πορσωπική διαδρομή του, να μελετήσει τα στοιχεία του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, για τον εαυτό του, τη σχέση με τους άλλους, τη σχέση με τα παιδιά και την κοινωνία.

Πάντα υπάρχει τρόπος και σχεδόν πάντα υπάρχει λύση, αρκεί να θέλουμε να δούμε καθαρά, να βγούμε από τα κουτάκια που έχουμε μπει και να αρχίσουμε ν’ αναπνέουμε φρέσκο αέρα μιας οξυγονούχας ζωής, με αλλαγές που θα έχουν όφελος σε προσωπικό μα και κοινωνικό επίπεδο.

Πόρτες για να ανοίξουμε υπάρχουν. Κρίση έχουμε, πιστεύω, για να καταλάβουμε τι μας βολεύει και τι όχι, τι μας εξυπηρετεί και τι πρέπει να μπει στην άκρη, οπότε, τα υπόλοιπα είναι θέμα απόφασης.

Κι όπως έλεγε ο Θερβάντες διά στόματος του αγαπημένου μου ήρωα Δον Κιχώτη «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τρέλα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος από το να απελπιστεί»… Είναι κρίμα να περνούν τα χρόνια και να μην συμπαθείς αυτό που είσαι, να μην το αγαπάς. Κι επειδή φεύγει ο καιρός και πάει, ας φροντίσουμε να γίνουμε συμπαθείς τουλάχιστον σ’ εμάς, το συντομότερο.

Πληροφορίες για το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο https://alpedu.eu/to-anoixto-laiko-panepistimio/

Πρόσφατα

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’...

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ...Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι...

Πέτα πουλάκι μακριά!

Πέτα πουλάκι μακριά!Πέτα πουλάκι, πέταξε μακριά από αυτούς κι εκείνους, όσους και άλλους, στιγμές, πληγές κι απειλές, αρρώστιες, μοναξιές, αμφιβολίες, φόβους.Πέτα μακριά και άσε...

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα

Ναζίμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσαΘα γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιώνείμαστε μες στο δικό μας κόσμο.Η πιο όμορφη θάλασσαείναι αυτή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading