Η δική μου σαρδέλα μόνο μοναχή δεν είναι, έχει μαζί αφράτο πουρέ και αυτό το χορταράκι του καλοκαιριού που αγαπώ. Εκφράσεις τύπου “έφαγε κουτόχορτο”, “μην είσαι βλήτο” μπορεί να θεωρηθούν και βρισιές, ωστόσο ταιριάζουν γάντι στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα.
Προσοχή με τα βλήτα!
Τα βλήτα, που λες, δεν αναθερμαίνονται διότι αν τα ζεστάνεις ενώ τα έχεις ήδη βράσει, δε σου εγγυώμαι ότι δε θα έχεις ανεπιθύμητες ενέργειες που μοιάζουν με αυτές τις δηλητηρίασης. Έτσι τα καταναλώνουμε είτε απευθείας όταν βράσουν, είτε κρύα από το ψυγείο με λεμόνι, λάδι ή ξύδι όποιος επιθυμεί. Οι εκδοχές πολλές. Άλλοι βάζουν και σκόρδο, άλλοι τα κάνουν τσιγαριστά. Εμένα μου αρέσουν πάντα με λεμόνι, δεν αγαπώ ξύδι, κρύα, με αφράτο αλάτι από πάνω, μιας και ποτέ δεν ρίχνω αλάτι σε χόρτα που βράζουν.
Πώς ψήνω τη σαρδέλα!
Τη σαρδέλα την ψήνω σε ελαιόλαδο με ρίγανη, λεμόνι, σκόρδο και αλάτι και η φράση “σαρδέλες έφαγες” δεν αφορά την φρέσκια για τη λύσσα, αλλά την παστή.
Η απλότητα συνεχίζεται στο πιάτο με πουρέ δύο υλικών. Πατάτα και ελαιόλαδο. Βράζουν, πολτοποιούνται, λαδώνονται, αλατίζονται και έτοιμος! Το μυστικό στο «αφράτος», είναι που κρατάω λίγο από το νερό που έβρασαν οι πατάτες και τις πολτοποιώ μέσα σε αυτό. Μην κάνετε πουρέ σε μίξερ, τον κάνει λάστιχο. Αν δεν έχετε εργαλείο ή εξάρτημα, την ίδια δουλειά κάνει το πιρούνι σε καυτή πατάτα.
Και τώρα αναμένουμε να δούμε ποιοι βουλευτές θα πάρουν την καυτή πατάτα των Υπουργείων και τι θα κάνουν για τα δύσκολα ζητήματα των ημερών.
Παροιμίες οι σοφές!
Η παροιμία «ή οκτώ λογιώ φαγί ή σαρδέλα μοναχή», αναφέρεται σε καταστάσεις που υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες επιλογές, σαν αυτή που ζήσαμε στις πρόσφατες εκλογές πχ. με το να μπαίνει ξανά στην Ελληνική Βουλή, από το πουθενά, κάθε λογής κουμάσι.
Ξέρεις τι εστί κουμάσι; Ψαξ’ το στο λεξικό! Καλού κακού, όταν πηγαίνεις για ψήφο, μην καταναλώνεις βλήτα. Το ζουμί τους λέγεται ότι έχει ουσίες που μειώνουν την αντίληψη. Για αυτό του βγάλανε και το όνομα του συμπαθητικού μου χόρτου! Με τα βλήτα που τρώγονται εντάξει, ξέρουμε τι να κάνουμε.
Με τα άλλα που δεν τρώγονται με τίποτα, μου λέτε τί θα κάνουμε; Ααα και που ‘σαι, το χρέος μας δεν τελειώνει στην ψήφο. Η Δημοκρατία ασκείται καθημερινά. Ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτός των τριακοσίων, που συνθέτουν τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτών που ακόμα δεν έκατσαν καλά καλά στα έδρανα και άρχισαν τα οφθαλμός αντί οφθαλμού και τα “κάνε πιο κει σε παρακαλώ μου κρύβεις τον ήλιο!”