ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Άννα Λαζοπούλου στο elpis calling…

Η Άννα Λαζοπούλου στο elpis calling…

Ένα από τα θετικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η γνωριμία με ανθρώπους δημιουργικούς, θετικούς, προσηλωμένους σε στόχους, ταλαντούχους, ευγενικούς και φωτεινούς. Ανθρώπους που διδάσκονται από το παρελθόν και με γνώση και αγάπη ζουν το παρόν και ελπίζουν στο καλό μέλλον. Είναι τα στοιχεία αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες εξέλιξης και προόδου, που δε σε κρατούν καθηλωμένο σε στείρες απόψεις, είναι τα στοιχεία αυτά που θα έπρεπε να καλλιεργηθούν στον κόσμο και τις κοινωνίες στις μέρες μας, ειδικά όταν συνοδεύονται και από αφοπλιστικό χαμόγελο!

Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκεται στην παρέα του elpis calling μια εξαιρετική προσωπικότητα του εμπορίου, της δημιουργίας και της τέχνης η κ. Άννα Λαζοπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Annie», δημιουργός των πρωτότυπων κεντημένων τσαντών Monzouzou και έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

…………………………………………………………………………………………………………

Μια αγγλική παροιμία λέει ότι «το αίμα θα αποκαλύψει», δηλαδή η καταγωγή θα εξηγήσει και τη συμπεριφορά. Τελικά πέφτει το μήλο κάτω από τη μηλιά; Είναι το εμπόριο κληρονομικό χάρισμα από τον πατέρα; Πώς ξεκινά η ιστορία με την επιχειρηματικότητα;

Σίγουρα η κληρονομικότητα είναι πολύ σημαντική, εγώ είχα παππούδες και πατέρα εμπόρους αλλά ο καθένας σε διαφορετική επιχειρηματική δραστηριότητα και σε διαφορετικές εποχές. Εκείνο που μετράει είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα τα οποία κληρονομείς και είναι και τα πιο σημαντικά γιατί οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο άνθρωπος όχι.

Η δίκη μου ιστορία με την επιχειρηματικότητα ξεκίνησε από την επιχείρηση του πατέρα μου ο οποίος ασχολήθηκε με χονδρικό εμπόριο φίλτρων. Εγώ μπαίνω στην επιχείρηση σε μικρή σχετικά ηλικία μετά τις σπουδές στην Ιταλία. Ξεκίνησα από το να φτιάχνω καταλόγους και αργότερα αφού, ας πούμε ότι κατάλαβα κάτι, να φέρω σιγά σιγά καινούργιες ιδέες οι οποίες βέβαια με έφεραν πολλές φορές σε σύγκρουση με τον μπαμπά.

Μετά άρχισα να ψάχνω δικούς μου τρόπους να εξελίξω την επιχείρηση την οποία και ανέλαβα εξ ολοκλήρου όταν ο μπαμπάς συνταξιοδοτήθηκε. Βέβαια η στήριξη ήταν πάντα μαζί μου όπως και η απεριόριστη βοήθεια του συζύγου ο οποίος άντεχε όλες τις αντιξοότητες της εποχής .


«Κάθε τέλος μια αρχή και κάθε κρίση μια ευκαιρία για κάθαρση», γράφετε στο τέλος της εισαγωγής σας στο βιβλίο «Annie, ένα αληθινό παραμύθι για την επιχειρηματικότητα». Τετράγωνη λογική ή ρομαντισμό θέλει το εμπόριο;

Μιλώντας πάντα προσωπικά και σίγουρα όχι θεωρητικά, η τετράγωνη λογική δεν φτάνει γιατί έχει όρια και ο ρομαντισμός εύκολα μπορεί  να σε αποπροσανατολίσει, άρα και τα δυο είναι απαραίτητα.

Η Άννα Λαζοπούλου στο elpis calling…

Είναι πάντα λύση η Αγάπη; Μπορεί αυτή να ρυθμίσει αρμονικά όσα φαίνονται βουνό, να ηρεμίσει τα άγχη και να γίνει συνδετικός κρίκος όσων μπορούμε κι όσων πρέπει, ακόμα και σε τόσο ανταγωνιστικό χώρο όπως είναι αυτός του εμπορίου;

Δεν συνδυάζεται η αγάπη με τον ανταγωνισμό. Χρειάζεται εμπειρία για να μπορέσεις να τα συνδυάσεις και σίγουρα χρειάζεται να έχεις ανέβει πολλά βουνά για να  αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και να δεις την αγάπη.

Αλλά πιστεύω πως είναι η μόνη λύση σε όλα τα υποτιθέμενα προβλήματα επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης, που είναι καθημερινότητα στο εμπόριο.


Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει από νωρίς τις λάθος φωνές που μπλοκάρουν τις αποφάσεις μας και να μην τις εμπιστεύεται; Είναι θέμα εμπειρίας; Διαίσθησης;

Οι μόνες φωνές που έχουν σημασία είναι αυτές της καρδιάς σου. Όλες οι άλλες έχουν υπόβαθρο την ζήλεια, αλλά και την αδυναμία ενός να εκτελέσει το δικό του έργο και σίγουρα τη μη δυνατότητα να καταλάβει το μεγαλείο της χαράς. 

κ. Λαζοπούλου, είναι έμφυτη κλίση το εμπόριο; Δεν μπορούν όλοι να γίνουν καλοί και σωστοί έμποροι; Τί πρέπει να διακρίνει κάποιον που θέλει τώρα να ασχοληθεί με το χώρο;

Προσωπικά μάλλον είχα έμφυτη και κληρονομική κλίση. Δεν ξέρω εάν τα κατάφερα όσο ένας που δεν είχε την κλίση αλλά ήταν συστηματικός, οργανωτικός και δούλευε πάρα πολύ. Ο κάθε ένας μας είναι προικισμένος με χαρίσματα. Όταν τα αναγνωρίσει και τα κατανοήσει, αλλά δει πως έχει και αδυναμίες τότε έρχεται η επιτυχία, η οποία σίγουρα δεν έχει να κάνει με τζίρους αλλά με την εσωτερική ηρεμία. 

Η γνώση φαίνεται ότι μας γλιτώνει από «σφαλιάρες» όπως αναφέρετε στο βιβλίο αλλά και από μπελάδες. Πόσο εύκολο είναι μια γυναίκα να επιβιώσει από «συναδελφικές» σφαλιάρες και τρικλοποδιές ανδρών; Είχατε διαφορετική αντιμετώπιση στο χώρο εργασίας σας, που θεωρείται ως άλλο ένα στερεότυπο, ανδροκρατούμενος χώρος;

Πάρα πολλές φορές είχα τέτοιου είδους αμφισβητήσεις. Αλλά είπαμε, ξεκίνησα από μια οικογένεια όπου σεβόταν ο πατέρας την σύζυγο, τις κόρες και όλες τις γυναίκες κι εγώ είχα μια τεράστια ευλογία να έχω έναν σύζυγο ο όποιος και με σεβάστηκε, με βοήθησε ακόμη και εάν ζήλεψε εγώ δεν το ένοιωσα. Ήταν και είναι πάντα δίπλα μου, όπως κι εγώ γι αυτόν βέβαια, (η αγάπη που λέγαμε).

Οπότε όλα αυτά τα ανόητα που οι αδύναμοι κάνουν τα παρέβλεπα, αν και άκουγα και ένοιωθα πολλά και ακόμη τα ακούω, αλλά όχι μόνο από άντρες.

Όλοι είμαστε ίσοι, απλά όχι ίδιοι. Τα δε περί ισότητας είναι θέματα λυμένα στο κεφάλι μου από τότε που πήγαινα σχολείο και έχουν ξεπεραστεί. Κάποιοι προσπαθούν ακόμη να τα φέρουν στην επικαιρότητα, αλλά με λίγη προσπάθεια θα τα ξεπερνάμε. Η γνώση δε, απαραίτητη σε όλα.


Δραστηριοποιείστε σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Πώς τα προλαβαίνετε όλα; Βρίσκετε ισορροπίες σε μια δύσκολη καθημερινότητα;

Λέω πολλά Όχι. Έτσι προλαβαίνω, όσο και αν μοιάζουν λάθος τα όχι μου, επιμένω στον προσωπικό χρόνο, στην εσωτερική αναζήτηση και στην απόλαυση που σου δίνει αυτή. Αλλά να είστε σίγουρη πως μαθαίνω ακόμη πολλά και για εμένα αλλά και για τους γύρω μου.

Σπουδές, απρόοπτα, εμπειρίες, γνώση και εργασία, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ζωγραφιές, γράψιμο, κλωστές και πολλά άλλα! Είναι μέσα στην τρέλα των εποχών το κέντημα θεραπευτικό; Πώς ξεκινήσατε την τόσο δημιουργική ενασχόληση με το κέντημα και κατά προέκταση με τη δημιουργία των ξεχωριστών τσαντών της monzouzou;

Το κέντημα είναι σίγουρα θεραπευτικό, γιατί εξωτερικεύεις κρυμμένη ενέργεια και απολαμβάνεις το αποτέλεσμα. Βέβαια εάν είναι εμπορικός ο στόχος, όπως ο δικός μου, είναι λίγο πιο δύσκολο γιατί έχεις να κάνεις με ανταγωνιστές, οι οποίοι αγνοούν δυστυχώς τους βασικούς κανόνες του εμπορίου. Ας πούμε τι σημαίνει κόστος, κέρδος, φορολόγηση έμμεσα και άμεσα, στοκ, πίστωση και πόσα άλλα. Ανθρώπους που δεν σέβονται την δουλειά σου, αλλά ούτε και την δουλειά τους την ίδια γι αυτό βλέπουμε αντιγραφείς παντού.

.. Οι ζωγραφιές έχουν να κάνουν με το παιδί που ο καθένας έχει μέσα του, τα ανταλλακτικά είναι η κληρονομιά μου. Όλα τα άλλα είναι στο πρόγραμμα για κάθε άνθρωπο που ζει.

Αλλά ας μη μας χαλάσω την χαρά της δημιουργίας και ας μείνω στο ότι το κέντημα είναι μια υπέροχη διέξοδος και ας τα γράψω αυτά σε ένα ακόμη βιβλίο!

Ελπίζετε ακόμα;

Εννοείται.

Μια ευχή για τους αναγνώστες του elpis calling

Να μην σταματάνε σε δυσκολίες ανθρώπινες, έρχονται μόνο για να γίνουμε καλύτεροι.

Να σέβονται το παρελθόν, να απολαμβάνουν το παρόν και να ονειρεύονται το μέλλον. 

Να μην ξεχνάνε πως δεν είναι Θεοί και πως ανά πάσα στιγμή θα κριθούν και να σέβονται τον συνάνθρωπο και την δουλειά του.


Πρόσφατα

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα,...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία....

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώρο

Συγχώρεση σημαίνει, κάνω μέσα μου χώροΣυγχώρεση είναι η εκούσια...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη, π. Μιχαήλ Πατεράκης

Η τριανταφυλλιά μας η εκατοντάφυλλη άπλωνε τα κλαδιά της ως απάνω στα κεραμίδια του μικρού μας σπιτιού, γύριζε προς το μέρος του βορρά, άφηνε...

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν Πλω

Το Θαύμα, ένα μυθιστόρημα μετανοίας του π. Χριστόδουλου Μπίθα, εκδόσεις Εν ΠλωΣτη διαδρομή της ζωής μας άλλοτε χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας, ξοδεμένα εδώ...

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσας

Παντελής Μπουκάλας, Στην ξενιτιά της γλώσσαςΤυχαία ώρα. Τυχαία πλατεία. Τυχαία Ελλάδα.Πάντως Κυριακή,τότε που δέεσαι στον χρόνο να ειρηνέψει.Στα παγκάκια, μισοί να κάθονται, μισοί ανεβασμένοι.Αλβανοί.Τώρα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading