ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Σα να μην έφυγαν ποτέ…

Μαγείρεψα μπάμιες σήμερα. Αυτές που σιχαίνονται ορισμένοι κι αυτές που πριν λίγους μήνες δε θα τολμούσα ούτε να μυρίσω, όχι να φάω. Τις έψηνα και ερχόταν εικόνες στο μυαλό μου, σαν φωτογραφίες περνούσαν οι στιγμές η μια εικόνα πίσω από την άλλη.

Πάντα μαγειρεύω τις μικρές, σαν κι αυτές που μάζευαν στο χωριό της μάνας μου και το απόγευμα γινόταν η αυλή ένα βουνό από μπάμιες. Γύρω γύρω καθόντουσαν με το ψαλίδι ή το μαχαίρι και καθάριζαν η γιαγιά Ελπίδα, η θεία Τάτου, η Μαρίκα, σαν τύχαινε να είμαστε και μείς εκεί για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και παρατηρούσα με προσήλωση την τελετουργία, άκουγα τα λόγια, λέξεις και φράσεις στα ποντιακά, κάποιες φορές ακατανόητες, κάποτε καταλάβαινα τα πειράγματα της θείας και των ξαδέρφων μου, και κει στον κήπο, στη μια πλευρά οι τριανταφυλλιές, στην άλλη τα κηπευτικά, στο κέντρο οι μπάμιες και οι μυρωδιές τους, το τσουβάλιασμα και η βόλτα με τον ξάδερφο ως το διπλανό χωριό στο συνεταιρισμό, το κλείσιμο του καφενείου και τον παππού να έρχεται με το αργό περπάτημά του, έμειναν βαθιά χαραγμένες μέσα μου.

Μέρες κούρασης γι’ αυτούς που έπρεπε να κάνουν τη δύσκολη δουλειά, μα μέρες χαράς και ξεγνοιασιάς για μένα.

Κι έτσι, αυτό το ιουλιάτικο απόγευμα, με ζέστη κι ένα αεράκι περίεργο από μακριά, θυμήθηκα τ’ αποθαμέντς κι έκανα το δικό μου μνημόσυνο, το δικό μου μνημοκέρε κι ας μην είναι τα Φώτα. Τους σκέφτηκα και φωτίστηκε η ψυχή μου. Όμορφες στιγμές. Όμορφα χρόνια. Όμορφοι άνθρωποι που μου λείπουν.

Πρόσφατα

Έφη Φωτεινού, Οδός Σχεδίας

Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, υπάρχει ένα αόρατο κόκκινο...

Μαγνητισμένοι από τα social…

Μαγνητισμένοι από τα social...Στις μέρες που δεν συμμετείχα στα...

Ηλίας Κεφάλας – Άνθη του φθινοπώρου

Ηλίας Κεφάλας - Άνθη του φθινοπώρουΜέσα στη νύχτα μου...

Βρεττάκος Νικηφόρος – Ο δρόμος και η αιωνιότητα

Βρεττάκος Νικηφόρος - Ο δρόμος και η αιωνιότηταΜετάξι και...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Γόρδιοι δεσμοί η ζωή μας…

Η πλειοψηφία έχει ένα γνήσιο ταλέντο, έχει αυτό που...

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis calling…

Η Αθηνά Χιώτη στο elpis callingΔεν είναι μόνο τα...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Έφη Φωτεινού, Οδός Σχεδίας

Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, υπάρχει ένα αόρατο κόκκινο νήμα που ξεκινά από την καρδιά, περνά στην άκρη του δακτύλου και συνεχίζει με την...

Μαγνητισμένοι από τα social…

Μαγνητισμένοι από τα social...Στις μέρες που δεν συμμετείχα στα social, σαν μαγνητισμένη κάποιες φορές, σίγουρα αφηρημένη άλλες και πιθανότατα ολίγον εθισμένη, παρακολουθούσα κάποια -κυρίως-...

Ηλίας Κεφάλας – Άνθη του φθινοπώρου

Ηλίας Κεφάλας - Άνθη του φθινοπώρουΜέσα στη νύχτα μου γλιστρούν σιωπέςΜαύρες βροχές με ταξιδεύουν στις μακρινές φαιόχρωμες πεδιάδεςΟι άνεμοι με οδηγούν στις ρίζες των...

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μάζευα κι εγώ με τον πατέρα μου μπάμιες και πολλά κηπευτικά. Μετά πηγαίναμε στις λαϊκές και πουλούσε. Μου άρεσαν πολύ τα λουλούδια τους έχουν κίτρινους υπέροχους μεγάλους ανθούς.
    Κάθε μυρωδιά κηπικού μου τον θυμίζει. Να είμαστε καλά να έχουμε τις αναμνήσεις των ανθρώπων μας στην καρδιά μας.
    Φιλιά πολλά Ελπίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading