ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Σαν άδεια βάρκα στο λιμάνι του κόσμου…

Κατεβαίνω στο λιμανάκι, χαζεύω τη δεκεμβριάτικη ηρεμίατα σύννεφα του...

Μικρές σκέψεις, μεγάλα όνειρα!

Μικρές σκέψεις, μεγάλα όνειρα!Καιρό γυρόφερνε η ιδέα στο μυαλό...

Το VSCO είναι το νέο Instagram των φωτογράφων

Ο Joel και ο Co-Founder Greg συνδύασαν το πάθος τους για την φωτογραφία, τον σχεδιασμό και την τεχνολογία και έφτιαξαν το VSCO – μια εταιρεία για δημιουργούς, φτιαγμένη από δημιουργούς.

Για τους καινούργιους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφους, το VSCO είναι μια ισχυρή εφαρμογή για επεξεργασία φωτογραφιών, και μια εξαιρετική εναλλακτική του Instagram. Για τους παλιούς, η εταιρεία ήταν κάποτε γνώριμη για τα Adobe Lightroom presets που δημιουργούσε και παρείχε, τα οποία έκαναν την διαδικασία της επεξεργασίας υπόθεση δευτερολέπτων.

Αλλιώς γνωστό και ως VSCO Cam, το VSCO είναι μια mobile εφαρμογή για Android και iOS συσκευές, και μια απ’ τις μεγαλύτερες κοινότητες ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρέχει μια ποικιλία από μοναδικά και υψηλής ποιότητας φίλτρα και εφέ τα οποία μπορείς να εισάγεις στις φωτογραφίες ή τα βίντεο σου, ενώ παρέχει και μια γκάμα από διαφορετικά εργαλεία για να επεξεργάζεσαι ακόμα “βαθύτερα” το περιεχόμενο σου.

Για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, το VSCO είναι η καλύτερη εναλλακτική του Instagram. Αν και δεν πρόκειται για μια εφαρμογή που θα αντικαθιστούσε ποτέ το Instagram, πρόκειται όντως για μια εξαιρετική εναλλακτική που έρχεται για να κλέψει τις καρδιές των μινιμαλιστικών και να κερδίσει την αγάπη όσων αναζητούν μια εύκολη λύση για να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους.

Η ιστορία του VSCO

Joel Flory
Joel Flory | © VSCO

Η ιστορία του VSCO μας πηγαίνει πίσω στο 2011, όταν ιδρύθηκε από τους Joel Flory και Greg Lutze στην Καλιφόρνια. Αρχικά, η εταιρεία ξεκίνησε παρέχοντας τα δικά της μοναδικά presets για το Adobe Lightroom, τα οποία επέτρεπαν σε αρχάριους και επαγγελματίες φωτογράφους να βελτιώσουν τις φωτογραφίες τους. Κάθε preset μπορούσε να διαμορφωθεί με διαφορετικούς τρόπους και ανάλογα με το θέμα κάθε φωτογραφίας, και αυτό ήταν κάτι που κέρδισε γρήγορα την αναγνώριση μεταξύ των επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων.

Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία επέκτεινε τις υπηρεσίες της και κυκλοφόρησε την πρώτη της mobile εφαρμογή, το VSCO Cam, αφαιρώντας για πάντα τα presets που παρείχε για το Adobe Lightroom λίγο καιρό αργότερα. Η εφαρμογή κέρδισε γρήγορα εκατομμύρια χρήστες και κυρίως ανθρώπους που λατρεύουν την φωτογραφία και την αισθητική του VSCO.

Το VSCO είναι ένα δημιουργικό κανάλι. Δημιουργούμε δημιουργικά εργαλεία, χώρους και συνδέσεις που οδηγούνται από την αυτο-έκφραση. Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους να ερωτευτούν τη δική τους δημιουργικότητα.

VSCO

Ο Joel και ο Greg συνδύασαν το πάθος τους για την φωτογραφία, τον σχεδιασμό και την τεχνολογία και έφτιαξαν το VSCO – μια εταιρεία για δημιουργούς, φτιαγμένη από δημιουργούς. Πριν από την ίδρυση της εταιρείας, ο Joel ήταν φωτογράφος γάμων και commercial φωτογράφος, ο οποίος γυρνούσε όλο τον κόσμο.

Greg Lutze
Greg Lutze | © VSCO

Σε αντίθεση με άλλες ανταγωνιστικές εφαρμογές, το VSCO όχι μόνο διατηρούσε έναν μινιμαλιστικό σχεδιασμό που αρκετοί λάτρεψαν, αλλά δεν πρόβαλε και διαφημίσεις στους χρήστες του – και μέχρι και σήμερα, διατηρεί την ίδια στρατηγική. Αντίθετα, οι χρήστες έχουν στην κατοχή τους ορισμένα διαθέσιμα φίλτρα, εφέ και εργαλεία επεξεργασίας, ενώ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και τις δυνατότητες θα πρέπει να αποκτήσουν το συνδρομητικό πακέτο της εταιρείας.

Ο τρόπος λειτουργίας του VSCO

Το VSCO προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές λειτουργίες και εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την ποιότητα των φωτογραφιών που είτε έχουν τραβηχτεί από ένα smartphone, είτε από μια κάμερα. Όπως και παρόμοιες άλλες εφαρμογές όπως το Instagram, έτσι και το VSCO λειτουργεί ως ένα κοινωνικό δίκτυο, αλλά εστιάζει κυρίως σε όσους δίνουν έμφαση στη καλλιτεχνική πλευρά της φωτογραφίας.

Η εφαρμογή παρέχει μια ποικιλία από διαφορετικά φίλτρα, εφέ και εργαλεία τα οποία μπορείς να χρησιμοποιείς για να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες και τα βίντεο σου. Παρόλα αυτά, μόλις μερικά από αυτά παρέχονται στη δωρεάν έκδοση, ενώ για να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλα θα πρέπει να αποκτήσεις το συνδρομητικό πακέτο του VSCO.

Όπως και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και online κοινότητες, έτσι και στο VSCO έχεις την δυνατότητα να ακολουθείς άλλους χρήστες και να σε ακολουθούν. Μπορείς να μορφοποιήσεις το προφίλ σου με μια φωτογραφία και μια περιγραφή, ενώ η αισθητική του VSCO θα διατηρεί τα πάντα μινιμαλιστικά. Έχεις φυσικά την δυνατότητα να αναδημοσιεύεις φωτογραφίες άλλων χρηστών και να κάνεις like στο περιεχόμενο που δημοσιεύουν.

Η επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο

Ανοίγοντας την εφαρμογή θα βρεθείς στην ενότητα “Studio“. Αυτό είναι το “σπίτι” των φωτογραφιών που θα επιλέγεις να εισάγεις στο VSCO και στη συνέχεια να τις επεξεργάζεσαι. Κάνε κλικ στο στρογγυλό εικονίδιο “+” για να ξεκινήσεις να επιλέγεις και να εισάγεις τις φωτογραφίες που θέλεις να επεξεργαστείς. Μόλις είσαι έτοιμος/η, απλά κάνε κλικ πάνω σε μια φωτογραφία και αμέσως μετά κλικ πάνω στην επιλογή “Edit” για να ξεκινήσεις να την επεξεργάζεσαι.

VSCO Επεξεργασία Φωτογραφιών
VSCO | Επεξεργασία Φωτογραφιών

Μόλις ανέβουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που επέλεξες, απλά κάνε κλικ πάνω σε μια φωτογραφία και επέλεξε να την επεξεργαστείς. Μόλις σε μεταφέρει στην καρτέλα με τα εργαλεία, από εκεί θα έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις νέα presets (φίλτρα / εφέ), να κόψεις την φωτογραφία, να κάνεις βασικές αλλαγές στα χρώματα και τις σκιές, να διορθώσεις το χρώμα του δέρματος, να προσθέσεις θόρυβο και πολλά ακόμα.

Μόλις ολοκληρώσεις την επεξεργασία μιας φωτογραφίας, θα έχεις την δυνατότητα είτε να την αποθηκεύσεις και να την ανεβάσεις στο VSCO προφίλ σου είτε απλά να την εξάγεις στην συσκευή σου. Εάν επιλέξεις να την ανεβάσεις, τότε η φωτογραφία θα είναι άμεσα διαθέσιμη στο προφίλ σου και δημόσια προς όλους, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Instagram, το Facebook και κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο.

Fun fact: Σε αντίθεση με το Instagram, το VSCO δεν συμπιέζει τις φωτογραφίες και έτσι δεν χάνουν την αρχική τους ποιότητα.

Το VSCO υποστηρίζει επίσης και τις RAW φωτογραφίες, οπότε αν τραβάς με μια DSLR, Mirrorless ή ακόμα και ένα smartphone που υποστηρίζει αυτή τη μορφή φωτογραφιών, δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα προχωρώντας με την επεξεργασία τους. Επιπλέον, η εφαρμογή δεν συμπιέζει τις φωτογραφίες, με αποτέλεσμα οι χρήστες να τις εξάγουν στην αρχική τους ποιότητα.

Το Feed και το Discover

VSCO Feed
VSCO | Ενότητα: Feed

Όπως και στο Instagram, έτσι και στο VSCO κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να ακολουθεί άλλους χρήστες (follow). Σε αντίθεση με το Instagram, οι followers στο VSCO είναι λιγότερο σημαντικοί σε αντίθεση με τις ώρες που σου γλιτώνει επεξεργάζοντας φωτογραφίες μέσω προγραμμάτων όπως το Lightroom (όχι πως είναι καλύτερο, ωστόσο).

Στην αρχική σελίδα, αλλιώς και Feed, θα βλέπεις όλες τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες που έχεις ακολουθήσει, καθώς επίσης και μερικές top φωτογραφίες από παγκόσμια κλίμακα.

Όλα τα καλά όμως ξεκινάνε από το Discover. Η συγκεκριμένη καρτέλα δεν παρέχει μόνο έναν εξαιρετικό, μίνιμαλ, μοντέρνο αλλά και εύχρηστο σχεδιασμό, είναι και έξυπνη! Κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε μια φωτογραφία σου εμφανίζει δύο επιλογές: να κάνεις Repost (αναδημοσίευση) ή Favorite (Αγαπημένο)

Όταν κάνεις favorite συγκεκριμένες φωτογραφίες, τότε το σύστημα του VSCO σου εμφανίζει μόνο παρόμοιες και όχι άλλες άσχετες. Έτσι, αν τραβάς landscape τοπία, θα έχεις την δυνατότητα να βλέπεις περισσότερα landscape τοπία – αν και όχι αναγκαστικό – και από άλλους χρήστες.

VSCO Discover
VSCO | Ενότητα: Discover

Με απλά λόγια, το τι ακριβώς θα εμφανίζει το Discover εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την δική σου αισθητική βάση των favorites που κάνεις.

Η συνδρομητική υπηρεσία και οι έξτρα δυνατότητες

Το VSCO παρέχει δύο πακέτα στους χρήστες του: Το δωρεάν πακέτο και το συνδρομητικό πακέτο. Το συνδρομητικό πακέτο κοστίζει 22,99€ ετησίως (αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο) και σου δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 200 presets, σου επιτρέπει να κάνεις μοντάζ και επεξεργασία βίντεο, να λαμβάνεις μέρος στις εβδομαδιαίες προκλήσεις (challenges) και στο αποκλειστικό βοηθητικό περιεχόμενο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για κάθε αρχάριο φωτογράφο που θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις του/ης.

Αξίζει όμως να πληρώνεις για μια εφαρμογή κάθε χρόνο; Και αξίζει το VSCO αυτά τα χρήματα; Εάν αναζητάς για μια εύχρηστη εφαρμογή η οποία σου παρέχει ορισμένα βασικά εργαλεία για να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες και τα βίντεο σου και σου αρέσει η αισθητική των φίλτρων που παρέχονται, τότε το VSCO σίγουρα αξίζει τα χρήματα του. Εάν ωστόσο είσαι πιο ειδικευμένος/η φωτογράφος και αναζητάς για μια επαγγελματική εφαρμογή, τότε πιθανότατα να θελήσεις να κοιτάξεις για ένα πιο επαγγελματικό λογισμικό, όπως το Adobe Lightroom (για υπολογιστές και laptops).

Σύνοψη..

Το VSCO είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο αυτή την στιγμή. Η εφαρμογή έχει καταφέρει να διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο το μινιμαλιστικό της ύφος, αλλά και μοναδικά, ποιοτικά και υψηλής ποιότητας φίλτρα για τις φωτογραφίες, τα οποία δεν απογοητεύουν μέχρι και σήμερα.

Η εφαρμογή ενημερώνεται επίσης αρκετά συχνά, αλλάζοντας τον σχεδιασμό, τον τρόπο λειτουργίας και διορθώνοντας συνεχώς προβλήματα και σφάλματα, τόσο στις Android όσο και στις iOS συσκευές. Η υπηρεσία παρέχει και μια web έκδοση, η οποία σου επιτρέπει να συνδέεσαι στον λογαριασμό σου, να κάνεις βασικές αλλαγές στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου και να κάνεις favorite σε φωτογραφίες άλλων χρηστών.

Τέλος, οι premium χρήστες που πληρώνουν την ετήσια συνδρομή της εφαρμογής τείνουν να βλέπουν νέα φίλτρα και εφέ, ενώ η εφαρμογή παρουσιάζει και ενσωματώνει ανά χρονικά διαστήματα και διάφορα εργαλεία για την επεξεργασία φωτογραφιών.

Εσύ χρησιμοποίησες ποτέ το VSCO; Και αν ναι, πως σου φάνηκε; Θα χαρώ να ακούσω τις εντυπώσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Πρόσφατα

Η κουβέρτα

Η κουβέρταΤις φωνές ακόμη τις άκουγε σαν έκλεινε τα...

Τα Ψυχοσωματικά των Χριστουγέννων

Τα Ψυχοσωματικά των ΧριστουγέννωνΕίναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι...

Ο δρόμος του σπαραγμού – Στέλλα Καλλέ

Ο δρόμος του σπαραγμού - Στέλλα ΚαλλέΜέσα μας,...

Η νόσος Αλτσχάιμερ και τα συμπτώματά της

Η νόσος Αλτσχάιμερ και τα συμπτώματά τηςΟι επιστήμονες λένε...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Σαν άδεια βάρκα στο λιμάνι του κόσμου…

Κατεβαίνω στο λιμανάκι, χαζεύω τη δεκεμβριάτικη ηρεμίατα σύννεφα του...

Μικρές σκέψεις, μεγάλα όνειρα!

Μικρές σκέψεις, μεγάλα όνειρα!Καιρό γυρόφερνε η ιδέα στο μυαλό...

Να μάθουμε να αναπαυόμαστε…

Να μάθουμε να αναπαυόμαστε...Κάποιες φορές φαίνονται όλα τόσο δύσκολα!...

So, this is Matala, τα Μάταλα της Κρήτης…

So, this is Matala, τα Μάταλα της ΚρήτηςΞεκινώντας παραμονή...
Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι full-time blogger, web designer και podcaster. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing & Development. Ο Παναγιώτης είναι επίσης ο προγραμματιστής πίσω απ' το ElpisCalling και το άτομο που σιγουρεύεται πως όλα [τα τεχνικά] τρέχουν στην εντέλεια. Επιπλέον, περιστασιακά γράφει και δημοσιεύει άρθρα κυρίως στην ενότητα της τεχνολογίας.

Η κουβέρτα

Η κουβέρταΤις φωνές ακόμη τις άκουγε σαν έκλεινε τα μάτια του για ύπνο, φορές, εκεί που είχε κάνει το γιατάκι του, στην είσοδο της...

Τα Ψυχοσωματικά των Χριστουγέννων

Τα Ψυχοσωματικά των ΧριστουγέννωνΕίναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που τρέμουν στην ιδέα της εορταστικής περιόδου που έρχεται. Νομίζουμε ότι τα Χριστούγεννα...

Ο δρόμος του σπαραγμού – Στέλλα Καλλέ

Ο δρόμος του σπαραγμού - Στέλλα ΚαλλέΜέσα μας, όλοι έχουμε αυτήν την ευαίσθητη χορδή, που χτυπά με θλίψη και νοσταλγία, όταν κάτι διαβάζουμε,...

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ