ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης…

Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης

Αφήνοντας πίσω μας την Ελούντα και την παραλία της Κολοκύθας συνεχίζουμε με κατεύθυνση ανατολικά, στην πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο. Σε αυτή την τόσο όμορφη και γραφική πόλη της Κρήτης ο επισκέπτης έχει να δει πολλά. Και εντός πόλης και εκτός.

Ο Γιαλός, η άλλη γνωστή ονομασία της πόλης που πολλοί από τους παλιούς ακόμα χρησιμοποιούν, έχει αλλάξει τόσα πρόσωπα τα τελευταία χρόνια, μα όλες αυτές οι αλλαγές δεν την έκαναν να χάσει την αυτούσια ομορφιά της και την ιδιαιτερότητά της. Αναπτύχθηκε κυρίως τουριστικά και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Άρα, ακόμα καλύτερη στιγμή για ήσυχη βόλτα είναι αυτή η χειμωνιάτικη μέρα.

Νερά πάνε κι έρχονται, μπαίνουν στην πόλη και φτιάχνουν μια μεγάλη αγκαλιά… η λίμνη που γυαλίζει μπροστά μας, έχει στο βάθος της μεγάλες ιστορίες.

Η πόλη του Αγίου Νικολάου παραθαλάσσια και με πολύ καλό κλίμα κατά γενική ομολογία, φιλοξενεί την μικρή μα όμορφη λίμνη, νεοκλασικά κτίρια, γραφικούς πεζόδρομους, μουσεία, κι ό,τι χρειάζεται ένας επισκέπτης για να περάσει όμορφα σε μια πόλη.

Όμως οι άνθρωποι ομορφαίνουν τους τόπους, οπότε… Οι άνθρωποι και οι καλοί τους τρόποι, οι άνθρωποι και η νοικοκυροσύνη τους και η καθαριότητα του χώρου τους κι όλα αυτά που κάνουν έναν τόπο να λάμπει στα μάτια του επισκέπτη! 

Ένα από τα βασικά μέρη που όλοι επισκέπτονται στην πόλη είναι η λίμνη, γνωστή ως λίμνη (σκέτο) ή Βουλισμένη. Παλαιότερα την έλεγαν Βρωμολίμνη. Όταν ενώθηκε με την θάλασσα με κανάλι τα νερά της έγιναν νερά λιμνοθάλασσας. Φιλοξενεί πάπιες, περιστέρια, βάρκες που όμορφες και χρωματιστές περιμένουν, ψαράδες, βλέμματα φιλοξενεί και βόλτες και καφέδες και κουβέντες και αν δεν σταθείς στο γεγονός ότι μπορεί να είναι άπατη, ξεπατωμένη (χωρίς πάτο δηλαδή) και άλλα που διατηρούν τον μύθο της παράξενης λίμνης, θα περάσεις όμορφα απλά και μόνο κοιτάζοντάς την.

Η λίμνη τελικά και πάτο έχει και απ’ όλα τα καλά, αλλά όταν διατηρείται ο μύθος της άπατης, της μαύρης και παράξενης, που συνδέεται με την Σαντορίνη και λοιπά, ε, πως να το κάνουμε, εμπνέει ιστορίες και παραμύθια και νεραϊδοξωτικά πετάγματα από την μια βάρκα στην άλλη, γύρω γύρω, πάνω στα λαμπιρίζοντα με το φεγγάρι νερά της.

Εμένα πάλι που οι λίμνες δεν με ενθουσιάζουν και μου προκαλούν μάλλον δυσφορία, ειδικά όταν είναι τόσο μικρές και τριγυρισμένες από βουνό και σπίτια, το μάτι μου το ηρεμεί η θάλασσα, που με ένα γύρισμα του κεφαλιού θα δω και θα μετρήσω κύματα και ψαρόβαρκες που μπαινοβγαίνουν και κανένα καράβι καμιά φορά και γλάρους στα ανοιχτά και χρώματα σε όλους τους τόνους ενός μπλε που δείχνει μπροστά την περιοχή της Ελούντας, της Πλάκας…

Όπως και σε κάθε πόλη αυτό που συγκινεί εμένα μπορεί να μην αρέσει σ εσένα. Αλλά όταν πηγαίνουμε σε μια πόλη, σε οποιαδήποτε πόλη ή χωριό ή χώρα δεν γίνεται να μην αγαπήσουμε τα προφανή.

Και η πόλη αυτή διαθέτει πολλά αξιαγάπητα στοιχεία, γωνιές και μικρές περιοχές, σκάλες και ανηφοριές, που είναι αδύνατο να σε κρατήσουν αδιάφορο στην βόλτα σου.

Κι όπως όλα τα ωραία τελειώνουν, έτσι πέρασε και η ώρα μας στον όμορφο Γιαλό, στον Άγιο Νικόλαο με τα γραφικά του στενά, την θαλασσινή αύρα και τους μύθους της Βουλισμένης. Λίγοι άνθρωποι, ελάχιστοι τουρίστες και μια συννεφιά μοναδική.

Πρόσφατα

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των γιορτών, βρέθηκα ξανά πίσω στο χωριό μου παρέα με συγγενείς και φίλους με τους οποίους...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι διαχείριση συναισθημάτων σημαίνει, πως δεν θα νιώθουν ποτέ...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει το σπίτι του όπως το όριζε η τάξη των εορτών. Οι γυναίκες ξαναμπήκαν στον αγώνα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading