ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Οι CretaMums στο elpis calling!

Οι μαμάδες της Κρήτης κι ας μην είναι όλες κρητικές, οι μαμάδες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο κυρίως, γνωστές ως CretaMums, έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς αγάπης, μοιρασιάς και φροντίδας στην επαρχιακή αυτή πόλη. Συμπληρώνουν κομμάτια της ζωής τους, που απλά χρειάζονται κοινές εμπειρίες και κοινό χρόνο σε χώρους φιλόξενους για τις ίδιες και τα παιδιά τους, ανταλλαγή απόψεων, συντροφικότητα και ομαδικότητα, νοιάξιμο και χαμόγελο, αγκαλιά και κατανόηση! Μια μεγάλη παρέα δηλαδή που να μιλά την ίδια γλώσσα!

Θα μοιραστεί μαζί μας δυο λόγια η Χριστίνα, ως δημιουργός της ομάδας CretaMums, που μετρά ήδη πολλά χρόνια παρουσίας στον τόπο μας με σημαντικές δράσεις και δραστηριότητες.

  1. Είστε πολλές, είστε δραστήριες γυναίκες, μανάδες, σύζυγοι, επαγγελματίες. Πόσες CretaMums είστε στην ομάδα;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι «ενεργές» μαμάδες που συμμετέχουν στις συναντήσεις μας και στην οργάνωση των δράσεών μας είναι περίπου 40. Όμως τις δράσεις μας, όπως το φιλανθρωπικό παζάρι μας που γίνεται εδώ και 5 χρόνια κάθε Χριστούγεννα, υποστηρίζουν πολύ περισσότερα άτομα. Τη σελίδα μας στο facebook στην οποία δημοσιεύουμε τις εκδηλώσεις για παιδιά στο Ηράκλειο, ενδιαφέροντα άρθρα κ.λπ. ακολουθούν περίπου 5000 άτομα.

  1. Η ιδέα της δημιουργίας της μικρής – μεγάλης σας κοινότητας, ξεκίνησε σε μια εποχή που το blogging ήταν σε πλήρη άνθηση. Πως προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε από τη δική μου ανάγκη για κοινωνικοποίηση. Δεν είμαι από το Ηράκλειο – βρέθηκα εδώ πριν από 9 χρόνια περίπου, ακολουθώντας το σύντροφό μου. Όταν έγινα μαμά –πριν από 7 χρόνια- ένιωσα πολύ απομονωμένη. Η δική μου οικογένεια και οι φίλοι βρίσκονταν στην Αθήνα. Στο Ηράκλειο, δεν είχα παρά ένα πολύ μικρό κύκλο γνωστών και ακόμα λιγότερων μαμάδων. Έτσι αργά ένα βράδυ το Μάιο 2012 και εντελώς αυθόρμητα, έφτιαξα μια σελίδα στο facebook, τις CretaMums. «Οι CretaMums δημιουργήθηκαν για να φέρουν σε επαφή μαμάδες και παιδάκια που ζουν στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέσα από κοινές βόλτες σε πάρκα και παιδικές χαρές», έγραψα, κι άρχισα να οργανώνω εβδομαδιαίες συναντήσεις σε κάποιο πάρκο μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Στις πρώτες μια-δυο συναντήσεις ήμασταν μόνες μας, η Σοφία κι εγώ, με το καρτελάκι «CretaMums» πάνω στο τραπέζι. Στις επόμενες, άρχισαν να εμφανίζονται μία-μία κι άλλες μαμάδες – μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2012 μαζευόμασταν τουλάχιστον είκοσι μαμάδες με τα παιδιά μας και οι συναντήσεις μας έμοιαζαν με γιορτή! Τελικά την ανάγκη μου για κοινωνικοποίηση τη μοιράζονταν κι άλλες, πολλές μαμάδες, τόσο «ξένες» όπως εγώ, όσο και ντόπιες.

  1. Υπάρχει «συνωστισμός» ιδεών και δραστηριοτήτων με τόσες μανάδες και παιδιά σε μια παρέα; Πως μοιράζονται οι υποχρεώσεις σας;

Υπάρχουν 3-4 μαμάδες που έχουν ένα ρόλο πιο συντονιστικό, π.χ. διαχειρίζονται την ιστοσελίδα και τη σελίδα μας στο facebook, οργανώνουν τις συναντήσεις μας ή το παζάρι μας κ.λπ. Όμως κάθε μαμά συμβάλλει όπως μπορεί και αυτό είναι και το ζητούμενο, να είμαστε μια ομάδα συμμετοχική. Μας αρέσει πολύ και ενθαρρύνουμε το συνωστισμό ιδεών!

  1. Ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι CretaMums έχει επιτευχθεί;

Θα έλεγα ναι! Βέβαια, οι μαμάδες της «πρώτης φουρνιάς» δε βρισκόμαστε πλέον κάθε εβδομάδα κι αυτό γιατί τα παιδιά μας μεγάλωσαν, άρχισαν σχολείο και δραστηριότητες κι έγινε πια πολύ δύσκολο να βρίσκουμε ένα κοινό απόγευμα για να συναντιόμαστε όλες μαζί. Επειδή όμως η αρχική μας ιδέα να φέρουμε σε επαφή μαμάδες και παιδιά μέσα από ΤΑΚΤΙΚΕΣ συναντήσεις παραμένει επίκαιρη, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες νέος κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων, το CretaMums Junior, για μαμάδες και παιδιά από 0 έως 3 ετών και γνωρίζει πολύ μεγάλη απήχηση! «Παλιές» και «καινούργιες» μαμάδες είμαστε πολύ δεμένες, επικοινωνούμε σχεδόν καθημερινά, κανονίζουμε μια στο τόσο απογευματινές ή βραδινές εξόδους, κάνουμε κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο παζάρι μας και άλλα.

 

  1. Αλήθεια, πως περνούν οι μαμάδες στο Ηράκλειο; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες;

Σίγουρα οι επιλογές σε δραστηριότητες και παιδότοπους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως –όπως στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας- τα πάρκα είναι λίγα, βρώμικα και υποβαθμισμένα, τα πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατειλημμένα από αυτοκίνητα, στις διαβάσεις οι οδηγοί δε σταματούν για να περάσουν οι πεζοί… όλα αυτά κάνουν τη βόλτα μιας μαμάς με τα παιδιά της πολύ δύσκολη.

Επιπλέον οι χώροι εστίασης στους οποίους τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος είναι περιορισμένοι. Ωστόσο, σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο έχεις εύκολη πρόσβαση τόσο σε παραλίες όσο και εξοχές – πράγμα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου καθώς νομίζω ότι το παιχνίδι έξω, στη θάλασσα ή στη φύση, είναι απλά αναντικατάστατο.

  1. Πως ισορροπεί η καθημερινότητα με τις ανάγκες της προσωπικής σας ζωής; Ο χρόνος είναι φίλος ή εχθρός;

Απαιτείται πολλή οργάνωση για να τα προλάβει μια μαμά όλα, ειδικά αν εργάζεται ή/ και αν δεν έχει βοήθεια από γιαγιάδες. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν αρχίζουμε να τρέχουμε τα παιδιά από τη μια δραστηριότητα στην άλλη – τάση γενικά των γονιών σήμερα που δυστυχώς ενισχύεται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Θα έλεγα όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να βρει η κάθε οικογένεια τις ισορροπίες της, ανάμεσα σε υποχρεώσεις (δουλειά, σχολείο κ.λπ.) και ελεύθερο χρόνο, ανάμεσα σε χρόνο που περνάμε όλοι μαζί και χρόνο για το ζευγάρι ή για τον καθένα ξεχωριστά κ.λπ.

  1. Ζούμε εποχές μεγάλης αναστάτωσης. Επηρεάζει αυτό τις επιλογές σας για το μέλλον και το μέλλον των παιδιών σας;

Σίγουρα η οικονομική κατάσταση πολλών από εμάς σήμερα που είμαστε γονείς είναι χειρότερη από την εποχή που ήμασταν ελεύθεροι. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα για τους εαυτούς μας μπορεί να χρειαστεί να τα στερήσουμε από τα παιδιά μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι ίσως έχουμε μάθει να εκτιμάμε πιο απλά πράγματα, όπως πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο μαζί με τα παιδιά μας. Προσωπικά μιλώντας, προσπαθώ να μεγαλώσω την κόρη μου με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

  1. Ποια είναι τα όνειρα για την πορεία της ομάδας σας;

Να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες στα κοινά της πόλης μας μέσα από διάφορες εθελοντικές δράσεις και να συνεχίσουμε να φέρνουμε σε επαφή μαμάδες με παιδιά. Όσο ταπεινό κι αν ακούγεται αυτό το όνειρο, για κάποιες –πολλές- νέες μαμάδες είναι πολύ σημαντικό να βρουν –βγαίνοντας από την απομόνωση των πρώτων μηνών μετά τη γέννηση των παιδιών τους- ένα δίκτυο άλλων μαμάδων για να λύσουν απορίες, να βρουν στήριξη ή απλά να μιλήσουν με ενήλικες! Μέσα από τις συναντήσεις μας, έχουν δημιουργηθεί σχέσεις ζωής.

Οι CretaMums σε χριστουγεννιάτικο παζάρι, για την ενίσχυση του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ…
  1. Ελπίζετε ακόμα προσωπικά, ομαδικά;

Ω βέβαια, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που μοιραζόμαστε οι CretaMums, την ελπίδα!

  1. Μια ευχή για τους αναγνώστες του elpis calling…

Να βλέπουν όσο μπορούν το ποτήρι μισογεμάτο! Η ζωή αναμφισβήτητα μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη για τον καθένα μας, αν όμως διακρίνουμε τις ευκαιρίες ακόμα και σε αρνητικά γεγονότα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με πιο «ελαφρύ» φορτίο και να ζήσουμε πιο ολοκληρωμένα.

…………………………………………………

Οι φωτογραφίες ανήκουν στο αρχείο της ομάδας CretaMums

Περισσότερες πληροφορίες για τις ίδιες και τις δράσεις τους στο https://www.facebook.com/cretamums/ και στο http://www.cretamums.gr/

Πρόσφατα

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!

Κάτι θα γίνει και μη σκας!...Λεπτό το λεπτό...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των γιορτών, βρέθηκα ξανά πίσω στο χωριό μου παρέα με συγγενείς και φίλους με τους οποίους...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι διαχείριση συναισθημάτων σημαίνει, πως δεν θα νιώθουν ποτέ...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει το σπίτι του όπως το όριζε η τάξη των εορτών. Οι γυναίκες ξαναμπήκαν στον αγώνα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading