ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Αγγελική Δελεχά στο elpis calling…

Η Αγγελική Δελεχά στο elpis calling…

Η γνωριμία μας τυχαία όπως συμβαίνει αρκετά συχνά με όλα τα καλά στη ζωή. Εκτός από το σπουδαίο ταλέντο της, με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο λόγος της. Μίλησε στην καρδιά μου, ίσως γιατί όσα είπε, είχα ανάγκη να ακούσω εκείνη την στιγμή. Ο λόγος της δροσερός, λόγος αγάπης και ψυχικής ανάπαυσης, έφτασε σε μένα από ένα κορίτσι νέο και προικισμένο με όλα του Θεού τα καλά. Παρέα μας στο elpis calling η εικονογράφος Αγγελική Δελεχά.

Τόπος καταγωγής, μνήμες από το παρελθόν.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, για την ακρίβεια το πατρικό μου ήταν στην Κηφισιά. Το πλούσιο γεμάτο πράσινο τοπίο της πάντα με γέμιζε χαρά. Είχαμε την ευλογία να έχουμε γύρω από το σπίτι μας μεγάλο κήπο και έτσι από μικρή χάζευα τα χρώματα στα δέντρα, τα σχήματα στα φύλλα και τα κάθε λογής πουλάκια που ξετρυπώνανε δώθε κείθε. Αγαπημένος μου φίλος πάντα ο κοκκινολαίμης, που έκανε τις εμφανίσεις του τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Αντέχουν στον χρόνο οι φιλίες;

Οι αληθινές φιλίες ναι. Σίγουρα ο χρόνος τις δοκιμάζει αλλά πιστεύω πως η πρόθεσή μας και η δυναμική της ζωής, είναι αυτές που τις καθορίζουν. Έχω φίλες παιδικές, που μεγαλώσαμε μαζί στην ίδια γειτονιά, βλέπαμε η μία την άλλη από το μπαλκόνι σαν παιδάκια και φωνάζαμε “κατέβα κάτω να παίξουμεεεε!!!”… Και μέχρι τώρα είμαστε αγαπημένες όσο τίποτα άλλο. Σίγουρα ο χρόνος μας χώρισε αλλά ξανασμίξαμε και νιώθουμε πολύ ευλογημένες που έχουμε η μία την άλλη.

Φιλίες πρόσκαιρες και εφήμερες έχουν κι αυτές το νόημα τους όμως. Κάθε άνθρωπος, είναι σαν σκαλοπατάκι, αναγκαίο, στη ζωή μας. Έρχεται όταν θα πρέπει να μας προχωρήσει παρακάτω και όταν ο σκοπός αυτός ολοκληρωθεί, μπορεί μαζί του να ολοκληρωθεί και η φιλία. Μπορεί και η ζωή να μας κάνει να ξανασυναντηθούμε μπορεί και όχι.

Εγώ ελπίζω πολύ, όχι μόνο στις παλιές δυνατές και τεσταρισμένες φιλίες αλλά και στις εν δυνάμει καινούριες που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Είναι τρομερά ενδιαφέρον το τι έχει ο κάθε άνθρωπος να προσφέρει σε επίπεδο επικοινωνίας, όταν είσαι καλοπροαίρετα ανοιχτός και διαθέσιμος απέναντί του.

Η Αγγελική Δελεχά στο elpis calling…

Η ζωή μας είναι όλο ανατροπές. Ξεχωρίζετε κάποια τυχαία μα σημαντικά γεγονότα;

Εκτός από τα πολύ σημαντικά σε προσωπικό επίπεδο τα οποία πάντα έρχονται με ευχάριστα δωράκια εμπειριών και γνώσης θα ήθελα να αναφέρω ξεχωριστά την κάθε φορά που πρόκειται να συνεργαστώ με έναν καινούριο συγγραφέα.

Εκτιμώ βαθύτατα τους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να εκφράζονται μέσα από οποιοδήποτε καλλιτεχνικό μέσο και στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και οι συγγραφείς. Κάθε φορά που συνεργαζόμαστε μαζί μέσω του βιβλίου αυτό είναι κάτι που το νιώθω σαν μεγάλο προχώρημα. Το δημιουργικό “πάρε – δώσε” μεταξύ των ανθρώπων προκειμένου να δημιουργηθεί από κοινού ένα έργο είναι κάτι πανέμορφο για μένα.

Είστε κοντά σ’ αυτά που ονειρευτήκατε;

Όσο κοντά νιώθω άλλο τόσο και μακριά. Τα όνειρα μου αλλάζουν καθημερινά μαζί μου. Αφενός νιώθω μεγάλη ικανοποίηση γιατί σε επαγγελματικό επίπεδο μπήκα από νωρίς δυνατά στο χώρο της εικονογράφησης παιδικού βιβλίου και μέχρι τώρα έχω συμπληρώσει τα 80 βιβλία οπότε ναι, αυτό από μόνο του είναι ένα όνειρο ζωής.

Από την άλλη όσο πλησιάζεις στην ολοκλήρωση ενός ονείρου άλλο τόσο αρχίζει και αχνοφαίνεται στον ορίζοντα δειλά δειλά το επόμενο. Ένα όμορφο όνειρο ζωής είναι η οικογένεια και η μητρότητα. Ένα άλλο είναι η εξέλιξη σε προσωπικό επίπεδο και η διαρκής μόρφωση και κατάρτιση. Και ένα μεγάλο όνειρο είναι το όνειρο της προσφοράς…

Με ενθουσιάζει η ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση και θα ήθελα με κάποιο τρόπο να μπορώ να εμπνέω τους ανθρώπους, ώστε να γίνονται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο ακριβώς θα επιτευχθούν όλα τούτα, αλλά όσο τα σκέφτομαι ξεδιπλώνεται μπροστά μου ένα μέλλον γεμάτο προοπτικές. Και όπως λέει και ένα σοφό ρητό “αν μπορείς να ονειρευτείς κάτι, μπορείς και να το πετύχεις!”

Εμπειρία και χρόνος πηγαίνουν μαζί. Είναι τελικά σύμμαχοί μας;

Πιστεύω πως ναι. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει πρόοδος. Να είμαστε παρόντες στη ζωή μας γιατί οι στιγμές έρχονται και φεύγουν και το ίδιο και εμείς. 

Σκοπός είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση του χρόνου μας, ώστε να μη νιώθουμε ότι κατακερματίζεται η ζωή μας σε πράγματα και υποχρεώσεις που δεν μας εκφράζουν. 

Έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και στον δημιουργό μας που μας έχει πλάσει με άπειρη αγάπη και σοφία, να είμαστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή μας. Οτιδήποτε δεν μας εξυπηρετεί πρέπει να το προσαρμόζουμε και οτιδήποτε μας κάνει καλό να το επιδιώκουμε με μεγάλη ένταση και θέρμη.

Ισορροπεί η καθημερινότητα με τις ανάγκες της προσωπικής ζωής; Υπάρχει τρόπος και διάθεση να κάνετε όσα αγαπάτε;

Είναι ένας διαρκής αγώνας αλλά η ισορροπία ανάμεσα στα δύο είναι απολύτως απαραίτητη. Αν δεν είμαστε καλά σε ένα επίπεδο της ζωής μας, αυτομάτως αυτό αντικατοπτρίζεται και στα υπόλοιπα. Πιστεύω πολύ έντονα ότι πρέπει να φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Να τρεφόμαστε σωστά, να ξεκουραζόμαστε, να κάνουμε γυμναστική και να έχουμε έναν ενεργό κύκλο από ουσιαστικές φιλίες και ανθρώπους γύρω μας.

Ειδικά στις έντονες περιόδους στρες τότε είναι που έχουμε και μεγαλύτερες ανάγκες και από τους φίλους μας και από ξεκούραση και αναζωογονητικές “ανασούλες”. Και όπου υπάρχει διάθεση σίγουρα θα βρεθεί και ο τρόπος. Αυτό είναι μότο ζωής!

Τι πυροδοτεί την αγάπη για όσα κάνετε; Τι οδηγεί στην έμπνευση της κάθε στιγμής;

Χμμ.. η ανάγκη μου για εξερεύνηση και έκφραση ίσως. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο συστατικό, απλά το χαρακτηριστικό ότι το αφήνω ελεύθερο και πάω ό,που με πάει. Εμπιστεύομαι το ταξίδι μέσα από το παιχνίδι και τη φαντασία. Αποζητώ να παραμένω πάντα παιδί μέσα σε όλα όσα κάνω και να ταξιδεύω σε κόσμους ονειρεμένους.

Αγαπώ πολύ τη Μαίρη Πόππινς. Όπως κι εκείνη προσφέρει στα παιδιά την απόδραση σε κόσμους παραμυθένιους και παράλληλα βρίσκει τρόπους ακόμα και τα δύσκολα να τα κάνει εύκολα, έτσι κάπως συμβαίνει και με μένα.

Η Αγγελική Δελεχά στο elpis calling…

Ζούμε εποχές παγκόσμιας αναστάτωσης και ανασφάλειας. Σε τι βαθμό επηρεάζουν την ζωή και τις επιλογές σας;

Σε κανέναν απολύτως. Επιλέγω να ζω στον κόσμο μου. Εμπιστεύομαι απόλυτα το σχέδιο του Θεού και την πρόνοια Του, ό,τι στείλει Εκείνος, ξέρει γιατί θα το στείλει. Είναι σαν ένας πάνσοφος coach που σε φροντίζει και σε σπρώχνει για να δυναμώσεις γιατί ξέρει ότι μπορείς, ώστε να πηγαίνεις παρακάτω.

Εικόνα που με ηρεμεί απίστευτα και θα την έχουμε δει σίγουρα πολλοί στις εκκλησιές μας αγιογραφημένη, είναι αυτή που δείχνει τον Ιησού στη βάρκα να κοιμάται γαλήνιος, ενώ οι μαθητές του είναι στο πλάι σε αγωνία.

Έτσι κι εγώ όταν οι δυσκολίες τις ζωής φαίνονται ότι ορθώνονται σαν κύματα ψηλά, λέω στον εαυτό μου, κοίτα πόσο ήρεμος είναι Εκείνος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τη στιγμή που ο άρχοντας όλων των θαλασσών και των πάντων είναι παρών. Εκεί αναπαύεται ο νους μου. Περίοδοι αναταραχής πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν στην ιστορία. Σκοπός να μάθουμε να εμπιστευόμαστε Εκείνον..

Το μέλλον δεν προβλέπεται, μα πάντα υπάρχουν σχέδια. Ελπίζετε ακόμα;

Εννοείται! Είναι δυνατόν να ζεις χωρίς ελπίδα; Είναι σα να λες ζωή δίχως οξυγόνο. Είμαι πάντα υπέρ των σχεδίων και του να οραματίζομαι πως θέλω να είναι η ζωή μου.

Μια ευχή για τους αναγνώστες του elpis calling…

Είχε γίνει μια έρευνα στο Χάρβαρντ στην οποία ρωτήσανε παππούδες και γιαγιούλες που κόντευαν στο τέλος της ζωής τους, αν υπάρχει κάτι που έχουν μετανιώσει από τη ζωή τους και θα ήθελαν να το είχαν κάνει διαφορετικά. Όλοι τους είπαν το ίδιο. Εύχονταν να είχαν περάσει λιγότερο χρόνο όντας αγχωμένοι.

Να είστε χαρούμενοι λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες. Να ζείτε στο φουλ την κάθε μέρα και το κάθε λεπτό της ζωής σας και να είστε ευγνώμονες για τα πάντα. Η ζωή δεν συμβαίνει σε εμάς, αλλά συμβαίνει για εμάς. Και οι αναποδιές δεν μας βγάζουν από το δρόμο μας, αλλά είναι ο επαναπροσδιορισμός της διαδρομής προς στην σωστή κατεύθυνση.

Και κάτι ακόμα, κανείς και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να δείχνετε στους αγαπημένους σας σε κάθε ευκαιρία πόσο πολύ τους αγαπάτε και τι σημαίνουν για σας! Σε αυτή τη ζωή ήρθαμε για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε και μόνο αυτό μένει στο τέλος!

Περισσότερες πληροφορίες για την Αγγελική

https://www.behance.net/Angela_Delehas

https://www.facebook.com/aggeliki.delehas
Instagram : creativepop

Πηγή φωτογραφιών: προσωπικό αρχείο Αγγελικής Δελεχά

Πρόσφατα

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει...

Γιάννης Βαρβέρης – Εσπερινός της Αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.Σταθμός Πελοποννήσου κι...

Social Media

Newsletter

Δημοφιλή

Ρόδα η ζωή…

Δεν τους είχα δει σε δράση. Δεν ήξερα καν...

Τα σύννεφα τ’ ουρανού μας…

Τα σύννεφα τ' ουρανού μας, πολυαγαπημένα, μοναδικά, διαφορετικά κάθε φορά. Λόγια και φωτογραφίες από στιγμές έκρηξης ομορφιάς!

Εγώ είμαι εσύ…

Εγώ είμαι εσύ, μού είπεςΚαι συ εγώΚι όταν μιλήσουν...

Η Βαρκελώνη έκλεψε την καρδιά μου…

Η Βαρκελώνη χρωστά πολλά στον Γκαουντί ή Γκαουδί, αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που του έμελλε να φύγει από την ζωή γιατί τον πάτησε το τραμ, όμως άφησε τόσο σπουδαίο, τεράστιο, ιδιοφυές έργο, ίσως και παρανοϊκό.

Ο Νίκος Ταβερναράκης στο elpis calling…

Από τους "Αξέγνιους Περάτες" ως το σήμερα των "Ινάτιδων"...
Ελπίδα Πατεράκη
Ελπίδα Πατεράκηhttps://elpiscalling.com
Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, ακούω με προσοχή τις ιστορίες τους. Συγκρατώ τις λεπτομέρειες και τις μικρές στιγμές. Δημιουργώ όπως μπορώ, συχνά ξεχνώ όσα μαθαίνω και ξεκινώ από την αρχή. Αγαπώ το ραδιόφωνο, τις μουσικές, τα σύννεφα, τα λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. Προσδοκώ την αλλαγή. Κρατώ την ουσία.

Η πατριαρχία μέσα μου…

Η πατριαρχία μέσα μου…Ένεκα των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των γιορτών, βρέθηκα ξανά πίσω στο χωριό μου παρέα με συγγενείς και φίλους με τους οποίους...

Διαχείριση Συναισθημάτων

Διαχείριση ΣυναισθημάτωνΌταν μιλάμε για διαχείριση συναισθημάτων συνήθως γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι διαχείριση συναισθημάτων σημαίνει, πως δεν θα νιώθουν ποτέ...

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Γιορτές του Πάσχα κι ο καθένας κοίταζε να πορέψει το σπίτι του όπως το όριζε η τάξη των εορτών. Οι γυναίκες ξαναμπήκαν στον αγώνα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Discover more from Elpis Calling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading