Ποιό είναι το νησάκι Χρυσή;
Το νησάκι Χρυσή βρίσκεται στα νότια της Ιεράπετρας στην Κρήτη και μετά από το σχέδιο για την προστασία του, το οποίο προέβλεπε όριο στη μαζική αποβίβαση τουριστών, αναγεννάται επιτέλους και γεμίζει ζωή!
Όπως ενημερωνόμαστε από το https://www.nhmc.uoc.gr/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η μείωση των τουριστών μέσω του προγράμματος προστασίας του νησιού τα τελευταία χρόνια, έχει επιτρέψει στην αυτόχθονη βλάστηση ν’ αρχίσει να επανακάμπτει.
Οι πολυετείς θάμνοι όπως οι Ανωνιδιές της άμμου (𝘖𝘯𝘰𝘯𝘪𝘴 𝘵𝘢𝘭𝘢𝘷𝘦𝘳𝘢𝘦) που εποικίζουν ξανά την αμμώδη παραλία, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την κράτηση και στήριξη της άμμου και τη μείωση της διάβρωσης, από την οποία υποφέρει το νησί.
Το νησί έχει τεθεί υπό αυστηρή προστασία λόγω των φυσικών του χαρακτηριστικών
Παράλληλα οι Ποταμοσφυριχτές (Charadrius dubius), ένα παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Χαραδριιδών, είδος που μειώνεται ως τοπικά εξαφανίζεται από τις παραλίες της Κρήτης λόγω της διαχείρισης των ακτών και των αμμοθινών, βρήκαν χώρο στο νησάκι Χρυσή για να αναπαραχθούν.
Το νησί έχει τεθεί υπό αυστηρή προστασία λόγω των φυσικών του χαρακτηριστικών, της σπάνιας χλωρίδας και του αρχαιολογικού του ενδιαφέροντος, καθιστώντας το μοναδικό, αλλά ευάλωτο στην εκμετάλλευση.
“Η έντονη πίεση που ασκείται στο οικοσύστημα του νησιού, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, σε συνδυασμό με τις απειλητικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση όλων των περιβαλλοντικών διαδικασιών στο νησί, με πιθανή ανεπανόρθωτη ζημιά (αναγέννηση, αναβλάστηση, αποκατάσταση)”, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Η Χρυσή προστατεύεται μέσω του ισχύοντος νομικού πλαισίου, καθώς συμπεριλαμβάνεται μαζί με το γειτονικό Μικρονήσι, ως μια Ειδική Ζώνη Διατήρησης στο δίκτυο Natura 2000. Επιπλέον, έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
…………………..
Πηγή: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ΕΡΤ
Photo by Pavel Storchilov on Unsplash