Τα ανθοφόρα φυτά του πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο πλούτος του κόσμου είναι τα φυτά του! Ο πλούτος των δέντρων, των λουλουδιών, των μυκήτων, όσων στελεχώνουν τη δυνατή ομάδα του πλανήτη μας είναι όσα ο ίδιος μας προσφέρει, και η πληθώρα τους ανά τον κόσμο υπήρξε ωφέλιμη στον άνθρωπο και τα ζώα για εκατομμύρια χρόνια.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και διευθυντής του Διεθνούς εργαστηρίου Φυτικής Νευροβιολογίας, Στέφανο Μανκούσο, με τις μελέτες του κατόρθωσε να εξηγήσει, ότι τα φυτά έχουν προσωπικότητα και ανταλλάσουν πληροφορίες μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν με τα ζώα και υιοθετούν στοχευμένες στρατηγικές προκειμένου να επιβιώσουν, το πιο ενδιαφέρον δε, είναι ότι έχουν κοινωνική ζωή.
Μιλώντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ανέλυσε γιατί πρέπει να επανεξετάσουμε τη ζωή στον πλανήτη και να συνάψουμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τη Γη. Σημείωσε δε, πως αν δεν αλλάξουμε οπτική, είμαστε καταδικασμένοι σε μη αναστροφή της παρούσας κατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κορυφαίοι ειδικοί προειδοποιούν, ότι απειλείται το 45% των ανθοφόρων φυτών του πλανήτη!
Ποικιλίες σημαντικές, πολλά φυτά και λουλούδια, καλλιέργειες ιδιαίτερα σημαντικές για τον άνθρωπο βρίσκονται σε κίνδυνο. Τη μελέτη εκπόνησαν ειδικοί των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων της Βρετανίας με δεδομένα που έχουν καταγραφεί από διακόσιους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.

Εννέα στα δέκα φάρμακα προέρχονται από τα φυτά μας, κι αυτό που ανησυχεί είναι να μην χαθούν τα μισά από τα μελλοντικά μας φάρμακα, τονίζει η δρ. Ματίλντα Μπράουν, ειδική στον τομέα επιβίωσης φυτών στους κήπους Kew.
Οι ερευνητές έχουν συγκρίνει ως τώρα μεγάλα δείγματα δεδομένων φυτών, και κατάρτισαν μια σειρά από προβλέψεις σχετικά με τον κίνδυνο εξαφάνισής τους.
Εντυπωσιακό είναι, ότι υπάρχουν στον κόσμο πολλά είδη μυκήτων και νέων ειδών φυτών που έχουν βρεθεί από βοτανολόγους και που ακόμα δεν έχουν ταξινομηθεί επίσημα.
Είναι τόσο σπουδαίος ο κόσμος των φυτών!
Σύμφωνα με νέα ευρήματα Ελβετών επιστημόνων, τα ανθοφόρα φυτά εμφανίστηκαν στον κόσμο πριν από 245 εκατομμύρια χρόνια. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό βοτανικής Frontiers in Plant Science, και σύμφωνα με το BBC, έφτασαν σ’ αυτή την ανακάλυψη, μετά από μελέτη δύο πυρήνων υπεδάφους στη βόρεια Ελβετία. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κόκκους γύρης απολιθωμένους, που μοιάζουν πολύ με τη γύρη αρχαιότερων ανθοφόρων φυτών.
Πόσο σπουδαίος αλήθεια είναι ο κόσμος μας! Ο κόσμος αυτός ο μέγας, με την απόλυτη σοφία στο κάθε τι! Όλα σωστά και λογικά οργανωμένα, όλα ισορροπημένα. Κι όμως, εμείς οι άνθρωποι, ως το πιο σοφό πλάσμα στον πλανήτη καταφέραμε να διαταράξουμε αυτή την ισορροπία, σε χρόνο ρεκόρ! Η απληστία και ο εγωισμός, η απόλυτη κενότητα πλάι στη ρηχότητα της επιβολής μας σε οτιδήποτε έχει ζωή, μας έφτασε στα σημερινά τραγικά και οριακά σημεία.
Άρα, τι μας μένει; Να συνεχίσουμε να σκοτώνουμε τη φύση που είναι η αρχή της ζωής μας ή να αλλάξουμε και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος; Υπάρχει λύση; Υπάρχει τρόπος; Οι επιστήμονες λένε ότι έχουμε ακόμα λίγο χρόνο, μα πρέπει να βιαστούμε…