Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη – Ματ Χέιγκ, εκδόσεις Ψυχογιός
Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί, πώς θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε πάρει μιαν άλλη απόφαση από αυτή που τελικά πήραμε σε κάποια καθοριστική στιγμή στην ζωή μας;
Αν για παράδειγμα είχαμε διαλέξει άλλο επάγγελμα, ή είχαμε ασχοληθεί περισσότερο με τον αθλητισμό, αν τελικά είχαμε πάρει εκείνα τα μαθήματα μουσικής που θέλαμε σαν ήμασταν παιδιά; Ή και μικρότερες αποφάσεις, αν στρίβαμε δεξιά και όχι αριστερά στο καθημερινό μας δρομολόγιο για τη δουλειά, ή αν τελικά μιλούσαμε σε εκείνη την τσαχπίνα ξανθούλα προχθές στο μπαρ, αλλά δεν το κάναμε γιατί δε βρήκαμε το θάρρος;
Πώς θα σας φαινόταν δηλαδή αν ήσασταν σε μια βιβλιοθήκη, όπου το κάθε βιβλίο θα περιέγραφε πως θα άλλαζε, πως θα ήταν η ζωή σας αν είχατε πάρει κάποια άλλη από τις αποφάσεις αυτές -σημαντικές και ασήμαντες- που πήρατε και σας έφεραν σήμερα στο συγκεκριμένα σημείο ζωής;
Στην ουσία πρόκειται για ένα μεταφυσικό μυθιστόρημα που, αν και ως κέντρο του βάζει το μεγάλο θέμα των ημερών μας, αυτό της ψυχικής υγείας με τις αυτοκτονικές τάσεις της ηρωίδας του, στην πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει -και με τρόπο τόσο ευφάνταστο- ότι δεν είναι όλα απαισιόδοξα και τετελεσμένα στη ζωή, αλλά πως πάντα υπάρχουν οι «ευκαιρίες» για αλλαγή της «απόφασης» και άρα της πλεύσης μας προς το καλύτερο!
Πως δεν είναι όλα τερματικά και πως όλα διορθώνονται ή αν μη τι άλλο -και πάντα μέσα στην θεωρία των παράλληλων συμπάντων- όλα είναι θέμα επιλογής και διόρθωσης της ρότας, όταν εμείς το επιθυμήσουμε.
Τέλος, πως λάβαμε την καλύτερη απόφαση τη δεδομένη στιγμή που την πήραμε, αλλά πως αυτό δεν είναι και αμετάκλητο.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, ευκολοδιάβαστο και ενδιαφέρον, με συνεχείς εναλλαγές στο θέμα του, που δεν σε κάνει να βαριέσαι αλλά αντιθέτως να «κολλάς» και να θες να διαβάσεις και πιο κάτω, ενώ παράλληλα σε βάζει στην διαδικασία να σκέφτεσαι πώς θα ήταν και η δική σου ζωή, αν είχες κάνει άλλες επιλογές, ή αν είχες πάρει άλλες αποφάσεις στα διάφορα στάδια της ζωής σου.
Πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο που μοιραία οδηγεί στην αυτογνωσία και στον στοχασμό, ενώ δεν του λείπει ο αυτοσαρκασμός, το χιούμορ (μαύρο και όχι) αλλά και το μυστήριο!
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, από άντρα συγγραφέα με κεντρικό ήρωα μια γυναίκα και αυτό προσωπικά για εμένα το έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον, καθώς στο βαθμό που μπορούσα δεν διαπίστωσα αστοχίες, αντίθετα η άρτια γραφή του συγγραφέα απέδωσε με αριστοτεχνικό τρόπο τον ψυχισμό της γυναίκας ηρωίδας του.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Ματ Χέιγκ είναι Βρετανός συγγραφέας τόσο παιδικής λογοτεχνίας όσο και λογοτεχνίας ενηλίκων. Με το συγκεκριμένο του βιβλίο το «Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη» καθήλωσε στην κυριολεξία τους αναγνώστες του παγκοσμίως, ενώ διακρίθηκε ως το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του 2020 στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Goodreads!
Στη χώρα μας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τα βιβλία του, μεταξύ των οποίων το απομνημόνευμα «Λόγοι να μείνεις ζωντανός» και το βραβευμένο μυθιστόρημα «Πώς να σταματήσεις τον χρόνο», έχουν βρεθεί στην κορυφή της λίστας των best seller Αγγλίας και Αμερικής ενώ το παιδικό του βιβλίο «Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα» μεταφέρθηκε ήδη στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Μάγκι Σμιθ και Τζιμ Μπρόντμπεντ.