Η Xiwang ή αλλιώς Γλυκιά Ελπίδα, στο elpis calling…

0

Είμαστε από δύο πολιτισμούς που έχουν πολλά κοινά κι άλλες τόσες διαφορές. Πάντα θαύμαζα την ευγένεια αυτού του λαού, την υπομονή και την εφευρετικότητά του.

Την Ελπίδα την είδα τυχαία στο facebook, όπως πέρασε από την οθόνη μου ένα βίντεο από ρεπορτάζ για το CRI. Μού έκανε εντύπωση ο τρόπος της να μιλά και να εκφράζεται στα ελληνικά. Η κοπέλα αυτή με μεγάλη χαρά και ζωντάνια, συνδέει τη μιαν άκρη του κόσμου με την άλλη και ελαχιστοποιεί τις αποστάσεις σε μέρες δύσκολες και παράξενες και έχει πάντα διάθεση να δείξει σε μας τους Έλληνες τον τρόπο ζωής, τα έθιμα και την καθημερινότητά τους.

Θαυμάζω ιδιαίτερα τους ανθρώπους που προσπαθούν και αγαπούν και μαθαίνουν. Έτσι εντυπωσιάστηκα αμέσως μόλις είδα τη Γλυκιά Ελπίδα να μιλά, να κάνει ρεπορτάζ στα ελληνικά, να χαμογελά. Με μεγάλη χαρά ως άλλη Ελπίδα εγώ, υποδέχομαι στο elpis calling την άλλη Ελπίδα από την Κίνα, που φέρει μεγάλη ευθύνη από το όνομά της και έχει τελικό της στόχο να ζήσει μια χαρούμενη ζωή με τους αγαπημένους της, γιατί όπως και να το κάνουμε με χαρά ή θλίψη η ζωή είναι πάντα ζωή!

*Δεν έχω πειράξει τις απαντήσεις της Ελπίδας, κράτησα ακριβώς τον τρόπο έκφρασής της.  

Η Γλυκιά Ελπίδα
  • Η απόσταση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας είναι 7616,5 χιλιόμετρα ή 4732,7 μίλια διαβάζω στο ίντερνετ και ο χρόνος που απαιτείται οδικώς μόλις 109 ώρες! Μια πτήση 9,5 ωρών φέρνει πιο κοντά τους δυο πολιτισμούς, δεν ξέρω κι αν μπορεί να τους ενώσει! Ποιος καλός άνεμος σας έφερε στη χώρα μας;

Γιατί ο δυτικός άνεμος φυσάει στην ανατολή! Πλάκα κάνω. Η πρώτη μου γνώση για την Ελλάδα βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και το ρομαντικό Αιγαίο Πέλαγος. Και όταν πήγα στο πανεπιστήμιο και άρχισα την εκμάθηση μου στην ελληνική λογοτεχνία και ιστορία, αναγνώρισα ότι υπάρχουν τόσο πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών, όπως με τη μακρόχρονη ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό, η αμοιβαία κατανόηση των δύο λαών που μπορεί να ξεπεράσει τα γεωλογικά όρια. Όλα αυτά, με οδήγησαν να  πάω στην Ελλάδα να μάθω την όμορφη αλλά και δύσκολη γλώσσα και να γνωρίσω από κοντά την όμορφη αλλά μυστική χώρα. Πρέπει να πω ότι η εμπειρία μου εκεί ήταν καταπληκτική και αξέχαστη. Ο καθαρός ουρανός, η γαλάζια θάλασσα, οι φιλικοί άνθρωποι και ο χαλαρός τρόπος ζωής, τα ενδιαφέροντα έθιμα και ο πολύχρωμος πολιτισμός, όλα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση και μ’ άρεσαν πολύ!

  • Συστήνεστε ως Γλυκιά Ελπίδα. Είναι σχετικό αυτό το όνομα με το κινέζικο όνομα Xiwang;

Ελπίδα σημαίνει Xiwang ( 希望) στα Κινέζικα. Ο κόσμος γύρω μου συνήθως μου λέει ότι φαίνομαι ανέμελη πάντα με χαμόγελο στο πρόσωπο. Είμαι μια συγκριτικά αισιόδοξη και εξωστρεφής κοπέλα, αλλά βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μου ακόμα και σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε πικρή ψυχική κατάσταση για κάποιους λόγους, επομένως ελπίζω να κάνω κάτι να τους φέρω «γλυκιά ελπίδα» και να τους ενθαρρύνω, ότι σε οποιαδήποτε δυσκολία και αν βρίσκονται, ποτέ μην χάνουν ελπίδα, να επιμένουν και ένα λαμπρό μέλλον θα τους περιμένει. Ζήστε με χαμόγελο και η ζωή θα μας απαντά με χαμόγελο.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την καταγωγή σας. Θα φανταζόταν κανείς ότι έχετε κάποια ρίζα στην Ελλάδα γι’ αυτό και μας αγαπάτε και μάθατε τόσο καλά τη γλώσσα.

Αληθινά μέχρι τώρα δεν ανακαλύπτω κάτι σχετικά με την ρίζα μου στην Ελλάδα, χαχα. Οι γονείς και οι πρόγονοι μου, όλοι είναι Κινέζοι εκατό τοις εκατό. Και σε σύγκριση με το θέμα ρίζα, προτιμώ να πω ότι η κατανόηση και η εκτίμηση μου για την χώρα μου κάνει την αποφασιστικότητα να μάθω Ελληνικά με επιμέλεια.

Φωτογραφία από το αρχείο της Ελπίδας…
  • Τι όμορφο θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια; Πού μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα σε μια απλή αλλά γεμάτη έρωτα οικογένεια σε ένα χωριό της νότιας Κίνας. Η χωριάτικη ζωή  με επηρέασε πολύ και στην διάθεση μου για την ζωή και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων καθώς και μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης. Θυμάμαι ακόμα τις χαρούμενες μέρες όπου κάθε μέρα μετά το σχολείο, πήγαινα με την παρέα στο χωράφι, στο βουνό, στην λίμνη για διασκέδαση, τρέχοντας, φωνάζοντας, γελώντας. Και κάθε φορά όταν οι γονείς μου δεν ήταν στο σπίτι, πήγαινα στους γείτονες για φαγητό, οι γείτονες ήταν σαν οι συγγενείς μου. Η ζωή εκείνη την περίοδο ήταν γεμάτη χαρά και αρμονία.

  • Η προσαρμογή από την Κίνα στην Ελλάδα φαντάζομαι θα ήταν όλο εκπλήξεις! Έχουμε κοινά στην καθημερινότητά μας που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν στη χώρα μας;

Κατά την άποψή μου, η μεγαλύτερη ομοιότητα αποτελεί την φιλοξενία και την ανοχή προς διαφορά. Με βάση την πίστη και την υπερηφάνεια στην δική μας κουλτούρα, επιδιώκουμε και οι δύο μας μια διαφοροποιημένη  αλλά αρμονική κοινωνία με ευημερία και ζωτικότητα ανεξάρτητα από φύλο και φυλή.

  • Μετά την έκρηξη της πανδημίας και την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε παγκόσμια, πώς είναι σήμερα η ζωή σας στην Κίνα;

Επί του παρόντος, η κατάσταση της επιδημίας στην Κίνα έχει γίνει πολύ καλύτερη. Αυτές τις μέρες δεν αναφέρεται κανένα εγχώριο κρούσμα. Τα μαγαζιά ανοίγουν κανονικά και τα εργοστάσια έχουν βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής τους. Πάνω από 64 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Κίνα εμβολιάστηκαν.  Εμείς μπορούμε να οργανώσουμε την ρουτίνα μας τακτικά υπό μέτρα πρόληψης και ελέγχου κατά Covid-19 .

Φωτογραφία από το αρχείο της Ελπίδας…
  • Σας έχουμε δει στον ιστότοπο CRI που είναι το Διεθνές Ραδιόφωνο της Κίνας και ο μόνος ραδιοφωνικός σταθμός που απευθύνεται στο διεθνές κοινό. Σας έχουμε δει να τραγουδάτε, να κάνετε ρεπορτάζ μόδας. Τι αγαπάτε περισσότερο στη δουλειά σας;

Η δουλειά μου μού προσφέρει μια μεγάλη πλατφόρμα με την οποία μπορώ να συμβάλλω με τον δικό μου τρόπο στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Κίνας και να εκπέμπω την θετική ενέργεια στον κόσμο. Τραγουδώ, πάω ταξίδι, κάνω σόου μόδας… Κάνοντας όλα αυτά, θα ήθελα να σας δείξω την απλή ζωή μιας απλής αλλά ελπιδοφόρας Κινέζας κοπέλας που μιλάει Ελληνικά εδώ στην Κίνα.

  • Ένα από τα όνειρά σας φαντάζομαι ήταν να έρθετε στη χώρα μας. Ποια άλλα όνειρά σας έχουν σειρά να πραγματοποιηθούν;

Είμαι πραγματικά μια day-dreamer με τα όνειρα να συρρέουν στο μυαλό μου κάθε μέρα, όπως το να ταξιδέψω γύρω από τον κόσμο, το να γνωρίσω περισσότερους ανθρώπους, και πολλά άλλα. Αλλά ο τελικός στόχος μου είναι να ζήσω μια χαρούμενη ζωή μαζί με τους αγαπημένους μου και ταυτόχρονα να φέρω χαρά στους άλλους!

  • Να υποθέσω ότι ελπίζετε ακόμα; Όπως μού είπατε σε μια συνομιλία μας «είμαστε Ελπίδες και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε περισσότερες ελπίδες στους άλλους, είναι ευθύνη από το όνομά μας!»

Ναι, προσπαθώ να το καταφέρω ακόμα. Χαρά ή θλίψη, η ζωή πάντως είναι η ζωή. Αλλά με Ελπίδα, μπορούμε να ζήσουμε με χαρά.

  •  Μια ευχή για τους αναγνώστες του elpis calling…

Εύχομαι ότι οι αναγνώστες του ιστολογίου elpis calling θα απαντάνε στην «κλήση της Ελπίδας». Η ζωή μας είναι πάντα γεμάτη από ταλαιπωρίες αλλά ποτέ μην ξεχνάμε να ανακαλύψουμε τις ελπίδες και να γελάσουμε μεγαλόφωνα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ