Τάραζέ μου τους κύκλους!…

0

Το να θέλει κάποιος να ανακαλύψει την προσωπικότητα του δεν έχει ηλικία, δεν έχει επάγγελμα, ιδιότητα, φύλο, φυλή.

Είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν έχει σωστή ή λάθος ώρα, ούτε εποχή. Αφορά τους πάντες. Χρειάζεται να μπεις με όλη σου την καρδιά, την ψυχή, το μυαλό σ αυτή την προσπάθεια, γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Να θέλει κανείς ειλικρινά να ανακαλύψει, να ψάξει πολύ, να σκεφτεί βαθειά, να αντικρύσει φαντάσματα, να μιλήσει με τις σκιές, τις δικές του ή των άλλων που έχουν τακτοποιηθεί και νοικοκυρευτεί μέσα του, θέλει και κόπο και χρόνο και απόφαση.

Με αφορμή τους ωραίους κύκλους μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, είδα άτομα κάθε ηλικίας να γεμίζουν μια τεράστια αίθουσα και να ακούν με προσοχή τον εισηγητή, για θέματα που αφορούν την αυτογνωσία. Αυτοί που ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν οι άντρες, μα αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ανάλυσης.

Ο κόσμος φαίνεται πόσο αγαπά τα θέματα αυτά και αναζητά με κάθε τρόπο να βρει την αρχή του, να κοιτάξει τον εαυτό του μέσα από την πορσωπική διαδρομή του, να μελετήσει τα στοιχεία του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, για τον εαυτό του, την σχέση με τους άλλους, την σχέση με τα παιδιά και την κοινωνία.

Πάντα υπάρχει τρόπος και σχεδόν πάντα υπάρχει λύση, αρκεί να θέλουμε να δούμε καθαρά, να βγούμε από τα κουτάκια που έχουμε μπει και να αρχίσουμε να αναπνέουμε φρέσκο αέρα μιας οξυγονούχας ζωής, με αλλαγές που θα έχουν όφελος σε προσωπικό μα και κοινωνικό επίπεδο.

Πόρτες για να ανοίξουμε υπάρχουν. Κρίση έχουμε για να καταλάβουμε τι μας βολεύει και τι όχι, τι μας εξυπηρετεί και τι πρέπει να μπει στην άκρη, οπότε, τα υπόλοιπα είναι θέμα απόφασης.

Κι όπως έλεγε ο Θερβάντες διά στόματος του αγαπημένου μου ήρωα Δον Κιχώτη «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τρέλα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος από το να απελπιστεί»

Είναι κρίμα να περνούν τα χρόνια και να μην συμπαθείς αυτό που είσαι, να μην το αγαπάς. Κι επειδή φεύγει ο καιρός και πάει, ας φροντίσουμε να γίνουμε συμπαθείς τουλάχιστον σ εμάς, το συντομότερο.

Ελπίδα Π.

Πληροφορίες για το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο https://alpedu.eu/to-anoixto-laiko-panepistimio/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ