Ναι στη ζωή!…

0

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος σήμερα και τιμούμε τη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη δίνη της μεγαλύτερης φρίκης!

Πριν μερικούς μήνες αγαπημένη φίλη μού έκανε δώρο ένα βιβλίο, που ο συγγραφέας του ήταν επιζών του Ολοκαυτώματος. Ένας άνθρωπος που είχε αντικρίσει κατάματα το θάνατο και τη φρίκη, που είχε χάσει γονείς και έγκυο σύζυγο, πρόσφερε λίγους μήνες μετά την έξοδό του από τα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια, τις πιο αισιόδοξες διαλέξεις για το νόημα της ζωής!

Ο Βίκτορ Φρανκλ έγραψε “οφείλουμε να αγωνιστούμε για έναν νέο ανθρωπισμό.. τα προηγούμενα χρόνια μας έδειξαν πως η ζωή διατηρεί την αξία της.. και ο άνθρωπος ως αυταξία επέζησε τελικά απ’ όλες τις δοκιμασίες ενός τόσο ζοφερού παρελθόντος.. Ακόμη και στην κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης υπήρξαν περιπτώσεις που οι αξίες του ανθρωπισμού επιβίωσαν. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, σε κάποιο σημείο της Βαυαρίας, ο διοικητής, αξιωματικός των SS, έδινε κρυφά χρήματα από την τσέπη του προκειμένου να αγοράζονται από τη γειτονική πόλη φάρμακα για τους κρατούμενούς “του”.. Από την άλλη, στο ίδιο στρατόπεδο, ένας από τους επόπτες που προερχόταν από τις τάξεις των κρατουμένων, φερόταν στους πρώην συντρόφους του με τον πιο φριχτό τρόπο. Τελικά, ακόμη και σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον η ποιότητα καθενός εξακολουθούσε να παραμένει καθοριστικός παράγοντας.. η ίδια η “ύπαρξη”, ακόμη και στην πιο στοιχειώδη και πρωτογενή μορφή της, είναι τελικά ζήτημα απόφασης”…

Και άλλα πολλά όμορφα διάβασα σ’ αυτό το βιβλίο! Ο Αυστριακός ψυχίατρος Βίκτορ Φρανκλ έφυγε από τη ζωή το 1997 στα 92 του χρόνια!

“Ναι στη ζωή ό,τι κι αν συμβεί” λοιπόν, Ναι στον αγώνα για νέο ανθρωπισμό, Ναι σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τα φρικτά βασανιστήρια που προέρχονται από τη μανία για εξουσία και επεκτατισμό, Ναι σε ό,τι θα δώσει ξανά πνοή ειρήνης στον κόσμο μας!

Έντεκα μήνες πολέμου συμπληρώθηκαν ήδη στην Ουκρανία. Χιλιάδες άνθρωποι νεκροί, Ουκρανοί και Ρώσοι, μα προσπερνάμε το νούμερο σα να πρόκειται για έναν αριθμό χωρίς νόημα, χωρίς αξία! Χιλιάδες συνάνθρωποί μας νεκροί εδώ κοντά.. μάλλον δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα, διαφορετικά δεν εξηγείται που μια ολόκληρη Ευρώπη αφήνει να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, φοβούμενη την παγκόσμια εμπλοκή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ