Εκεί πάνω ακόμα τα σύννεφα χορεύουν!…

0

Να θυμηθώ σήμερα να ζωγραφίσω χρώματα. Από αυτά τα ανεξίτηλα, ξέρεις, και να γράψω σημειώματα υπενθύμισης. Να στείλω κάρτες, να στείλω ουρανό, να στείλω ελπίδα! Για όσα έπρεπε και δεν, για κείνα που ήταν, αλλά, γι’ αυτά που ακόμα μπορεί να… Για όλα τα γνωστά και τα άγνωστα και για κείνα που στέκονται μπροστά με το δάχτυλο τεντωμένο, κομμάτια παλιάς λίστας των ετών που πέρασαν και δεν αξιώθηκαν.

Της ανατολής γλυκιά καλημέρα…

Παρατηρώ τα σύννεφα με δέος. Με απορία. Με θαυμασμό!

Τί κι αν είναι θύσανοι, θυσανοστρώματα ή θυσανοσωρείτες! Τί κι αν τα λεν σωρείτες, στρώματα και μελανίες…

Σου το ‘πα για τα σύννεφα, σου το ‘πα για τα μάτια τα κλαμένα για τα σημάδια που άφησαν τα χέρια μας πάνω στα τραπεζάκια τα βρεμένα. Στα φανερά και στα κρυφά σου το ‘πα για τα σύννεφα. Για σένα και για μένα. (Οδυσσέας Ελύτης)

Όλα με χάρη στροβιλίζονται, όλα με χάρη κινούνται. Κι άλλοτε διασχίζουν τη μιαν άκρη του ουρανού ως την άλλη με ελαφράδα κι άλλοτε πέφτουν βαριά, κουρασμένα, γεμάτα κι όλο χαμηλώνουν κι όλο πλησιάζουν το χώμα…

Βαραίνουν, μαζεύονται…
Στροβιλίζονται, φωλιάζουν…
Απλώνονται, καταστρώνουν σχέδια…

… κι αν είναι σωρειτομελανίες, στρωματομελανίες ή φακοειδή εγώ τα αγαπώ διπλά και τριπλά! Τα κοιτάζω με λατρεία και τα ζηλεύω.

Πως τρέχουν έτσι ελεύθερα, πως κινούνται με τόση χάρη, με τόσο ταλέντο, δροσερά και ανάλαφρα, κόβουν δρομολόγια ακατάπαυστα αλλάζοντας σχήματα και στάσεις!

Κρατήστε αυτόν τον ήχο, τις βροντές, την καταιγίδα, μέχρι να τα σημειώσω κάπου… (Γουίλιαμ Σαίξπηρ)
Καλοκαίρια και χειμώνες…

Μα και οι υψηλοσωρείτες και οι στρωματοσωρείτες τι ομορφιά!

Καθώς πάνε ανάλογα με τον καιρό κάνουν τα κέφια του Αιόλου και λικνίζονται για χάρη του, χαλαρώνουν, μαζεύονται, θυμώνουν, ηρεμούν, χρωματίζονται, βάφονται ομορφιές, αποθηκεύουν μυστικά, υδρατμούς στο σύμπαν.

Όπως πρέπει δηλαδή να είναι τα βάρη της καρδιάς, σαν πούπουλα απαλά να φεύγουν και να πετούν από δω κι από κει, χωρίς καημό και τύψεις, να πέφτουν κάθε ώρα και στιγμή χωρίς τραυματισμούς και χτυπήματα δυνατά.

Βρήκες καιρό, αρμένιζε, καιρό μην περιμένεις γιατί ο καιρός τα πράγματα δεν ξέρεις πώς τα φέρνει.
Με μάτια που τα πάντα βλέπουν…
Πάνω από τις πρασινάδες και τα βουνά του κόσμου…
Με μικρά ανοίγματα…

Υπάρχουν νέφη άσχημα; Τόση ομορφιά στον ουρανό μακάρι να υπήρχε και στα έργα των ανθρώπων! Που ατενίζουν ανατολές, που δύουν σε κάθε λεπτό σκοτεινιάς μέχρι που χάνονται, ώσπου μια πανσέληνος θα τα κάνει να λαμπιρίσουν στο μαύρο το ατέλειωτο καμαρωτά και δυνατά, ακλόνητα στα ρεύματα!

Με φωτεινούς ουρανούς στα σκοτάδια…
Μαζί μου έλα πάνω απ’ τα σύννεφα νύχτα και μέρα πάνω απ’ τα σύννεφα, μαζί μου έλα… (Νίκος Πορτοκάλογλου)
Ακλόνητα, δυνατά, φωτεινά…
Του ροζ…
Του λιλά…
Στην δύση και στην ανατολή…
Πάντα εκεί…

Μόνο με την ομίχλη έχω ένα θέμα, νιώθω να με πνίγει σαν επερχόμενη κρίση πανικού, σαν φόβος που δεν μπορώ να διακρίνω τί βρίσκεται πέρα από μένα, σαν αυτό που δε θα ήθελα να δω τελικά ξεπροβάλλει. Σαν εκείνο το σκοτάδι που μάχομαι, σαν το κακό που περιμένει στη γωνία. Μα ακόμα κι αυτή την αγαπώ πότε πότε, γιατί σύννεφο είναι…

Κι απ’ τα ψηλά στα χαμηλά…
Που πάει κι έρχεται αραχνοΰφαντο…
Σε λιμάνια και σταθμούς…
Σ’ αναχωρήσεις…

Κι όταν τα νέφη μπαίνουν σε σειρά, αρχίζουν τις πρόβες σαν πριν την παρέλαση και ουρανό παίρνουν ουρανό αφήνουν, από δω κι από κει, κατά που τους πάει ο άνεμος.

Στον ορίζοντα πάνω…
Μόνα ή με παρέα στου Δία το νησί…

Και χάνονται οι ομίχλες και διαλύεται το κακό στο χάος και ανοίγει ο ουρανός και ξανάρχονται τα όμορφα σύννεφα να τον στολίσουν πάλι να μην είναι μόνος, άδειος όπως οι ζωές μας.

Μη θαρρείς πως τα αστέρια έσβησαν επειδή συννέφιασε ο ουρανός…

Κι αν μαύρισε ο ουρανός και μύρισε βροχή, κι αν περιμένεις την μπόρα να γίνει καταιγίδα, μη φοβάσαι! Θα βρέξει, θα ξεδιψάσει, θα στεγνώσει. Μα και αν φοβάσαι γιατί πια οι μπόρες παίρνουν ανθρώπους και σπίτια κι αυτοκίνητα και ζώα και χωράφια και δουλειές, δεν έχω να πω κανένα ψέμα… οι τυχεροί είναι στεγνοί και ξέρουν να λένε λόγια μεγάλα!

Στις εκβολές…
Στις μοναξιές…
Στις προβλήτες…
Στους φάρους…

Ξανάρθαν τα σύννεφα μεγάλα σαν κύματα,
τα βράδια που κλάψαμε, τις μνήμες που χάσαμε… (Θάνος Ανεστόπουλος)

Πες πως είναι σύννεφα κι αυτές που θα σε ταξιδέψουν, θα σε στείλουν σε άλλη γη, θα πετάξεις μαζί τους και θα δεις τα αγαπημένα των ονείρων σου μέρη… 

Καράβια, πάρτε με μαζί…

Μια Κυριακή στη θάλασσα από το πρωί η ζωή μας είχαμε πει, μια χαρά μεγάλη, μια αγκαλιά στον ύπνο και ένα χέρι στην ημέρα μας, μια φαντασία, ένα ταξίδι.

… Θαυμάσια που τρέχει ο ουρανός, αν κρίνεις απ’ τα σύννεφα… (Οδυσσέας Ελύτης)

Εγώ σα φούσκα από σαπουνάδα πετάω κάθε απόγευμα που ο ήλιος έχει πιο ωραίο χρώμα στον ουρανό. Κάνω πως δε θυμάμαι και ταξιδεύω με τα καινούρια πανιά του χρόνου, να προλάβω να συμπληρώσω τα κενά, όσα δεν πρόλαβα και ήθελα πολύ.

Μα τελικά όλα για ένα σύννεφο γίνονται…

Σύννεφα του γιαλού θε ν’ αρματώσω θα ‘μαι στο πλάι σου και ας ματώσω… (Κώστας Σπηλιωτάκος)
Στο απαλό κύμα πάνω…

Τι να το κάνεις και τόσο μπλε πάνω κάτω σκέτο;

Ανεβαίνω στο πρώτο σύννεφο που βλέπω και ξεκινώ.

Με τα ξερά κλαδιά παρέα…
Όλα ζητούν ν’ αγγίξουν ουρανό…
Σαν μπαλαρίνες κι αυτά…

Πολλοί οι προορισμοί. Πολλές οι στάσεις στο μεσοδιάστημα τόσες, που αν δεν τις μετρήσεις, χάνεις την επιστροφή.

Πολλοί οι περιορισμοί στις ήδη μεγάλες προσδοκίες με τους πολλούς προορισμούς.

Μα όση κι αν είναι σκοτεινιά, αυτά στέλνουν ουράνια τόξα..
Μαγικά…

Δε βαριέσαι, θα βρω την άκρη. Ξέρω πως του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού χειμώνας”.

Με μια προσευχή…
Σε μέρη αγαπημένα…
Της καρδιάς…

Η συννεφιά σου που αγαπώ θα με θαμπώνει

Θ’ ακολουθεί κάθε μου βήμα σαν σκιά

Τόσο καιρό που την κοιτώ να δυναμώνει

Πως να σωθώ που έγινα ο ίδιος συννεφιά…

Ελπίδα Π.

………………………………………………………………………………………………………………….

Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στο προσωπικό μου αρχείο

Σημείωση: Υπάρχουν πολλά είδη νεφών και χωρίζονται σε κατηγορίες,ανάλογα με το ύψος στο οποίο σχηματίζονται, το σχήμα και το πάχος τους.

http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/498-eidh-nefon

Μερικά από αυτά είναι οι θύσανοι, τα θυσανοστρώματα, οι θυσανοσωρείτες. Οι σωρείτες, τα στρώματα, οι μελανίες. Οι σωρειτομελανίες, οι στρωματομελανίες, τα φακοειδή, οι υψηλοσωρείτες και οι στρωματοσωρείτες.

Επίσης δώδεκα νέα είδη σύννεφων έρχονται να προστεθούν στο Διεθνή Άτλαντα Νεφών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και τα βλέπουμε εδώ http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/73225/dodeka-nea-eidi-synnefon-erxontai-na-prostethoyn-ston-diethni-atlanta-nefon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ