Άστα τα μαλλάκια σου…

2

Δεν μπορώ να κάνω μια τεράστια ανάρτηση και να σας γεμίσω με πληροφορίες που ίσως κουράσουν. Όμως στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όποια απορία σας δημιουργηθεί.

Η ιστορία της κομμωτικής και της περιποίησης μαλλιών, γενειάδων, δοντιών, προσώπου και άκρων έχει περάσει ανά τους αιώνες τα χίλια μύρια κύματα. Στα καταγεγραμμένα βρίσκουμε πάρα πολλά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη πως ο άνθρωπος σε όλα τα χρόνια ως σήμερα, είχε τρελή ανάγκη και λαχτάρα να αρέσει ή καλύτερα, να ακολουθεί την μόδα που κάποιοι του επέβαλλαν, για κοινωνικούς κυρίως λόγους.

Λαοί πλούσιοι σε ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία ξεχώρισαν για διάφορους λόγους κι ένας από αυτούς ήταν και η περιποίηση των μαλλιών, το μήκος, το χρώμα, το χτένισμα. Σε άντρες και γυναίκες τα μαλλιά περνούσαν τον παθών τους τον τάραχο κι έτσι, φτάσαμε στις μέρες μας να μην αναγνωρίζουμε το φυσικό.

22052571_10214356604492808_758313931_n

Τα μαλλιά με τα χρόνια γκριζάρουν, ασπρίζουν (κι αυτό όχι σε όλους τους ανθρώπους), τα δόντια χάνουν το λευκό τους χρώμα και στο τέλος πέφτουν, τα νύχια γίνονται ευαίσθητα, το πρόσωπο σπάει, δημιουργεί ρυτίδες έκφρασης και το σώμα (χωρίς άσκηση και σχετική περιποίηση) ακολουθεί την βαρύτητα.

Υπάρχει λόγος να μας τρομάζει η εικόνα του ανθρώπου που μεγαλώνει; Υπάρχει λόγος αλήθεια που οι γυναίκες επιβάλλεται να μεγαλώνουν διαφορετικά από τους άντρες;

Και εξηγούμαι… χωρίς να θέλω να θίξω ονόματα και οικογένειες, τα πιο διάσημα και ωραία μοντέλα είναι άντρες με γκρίζα μαλλιά, πάντα τους γλυκοκοίταζαν όλοι και το να μεγαλώνουν και να γκριζάρουν φυσικά, αποτελούσε έξτρα μπόνους. Ένας ωραίος άντρας και γοητευτικός πολλές φορές ως σήμερα είναι ο άντρας ο γκριζομάλλης που δεν μπαίνει στην διαδικασία να βάψει κομοδινί τα μαλλιά του, εάν φυσικά διαθέτει μαλλιά! Αντίθετα μια γυναίκα μοντέλο, αν καθιερωθεί για τα γκρίζα της μαλλιά, γίνεται θέμα σε όλα τα μέσα με τίτλους διαφόρων ειδών.

20786390_10213958249254176_1976962539_n.jpg

Η γυναίκα λοιπόν, αν ακολουθήσει την φύση και την «κανονικότητα» και σταματήσει να βάφει (όπως εγώ) τα μαλλιά της, θεωρείται όχι ωραία, παραμελημένη, καμιά φορά άρρωστη ή κακομοίρα ή τουλάχιστον καταθλιπτική. Άφησε τα μαλλιά της, άρα κάτι συμβαίνει, άρα κάτι έχει, άρα δεν την ενδιαφέρει η εμφάνισή της. Κι ας μην έχει αφήσει την εμφάνισή της στην τύχη κι ας είναι πάντα καθαρή και περιποιημένη κι ας μην ξεχνά ποτέ ότι είναι γυναίκα και μάλιστα πολλές φορές σε καλύτερη φόρμα από άλλες που τα βάφουν.

IMG_20170526_111410.jpg

Το κακό λοιπόν δεν είναι αν εσύ τα βάφεις κι εγώ όχι. Το τραγικό δεν είναι αν εσύ επιλέγεις αυτό κι εγώ το άλλο. Δυσκολευόμαστε και στο να αποδεχτούμε και να ανεχτούμε το διαφορετικό. Οι πεποιθήσεις ακόμα της κοινωνίας και τα ξεκαθαρίσματα ότι ο άντρας μπορεί, η γυναίκα όχι, ότι το ένα είναι ωραίο και το άλλο όχι κι όλα τα στερεότυπα που μας κρατούν γερά και μας σέρνουν από την μύτη ως σήμερα, κάποια στιγμή πρέπει να αποδυναμωθούν. Έχουμε τόσα άλλα να ασχοληθούμε!

Οι κατηγοριοποιήσεις είναι άπειρες, άλλες μη αποδεκτές κοινωνικά. Αυτός/ή που ξυρίζεται κι αυτός/ή που δεν ξυρίζεται, αυτός/ή που βάφεται και το αντίθετο, που ακολουθεί την μόδα ή όχι, που βάφει νύχια και δεν βάφει, που παθαίνει πανικό μπροστά στο αυθεντικό, στο αληθινό και λατρεύει το ψεύτικο. Ψεύτικα χτισμένα νύχια, ψεύτικα μαλλιά κολλημένα, ψεύτικο χρώμα, ψεύτικες βλεφαρίδες, αφύσικα φρύδια, αρώματα που καλύπτουν το άρωμα του σώματος, απίθανα καλλυντικά, αντικείμενα που βοηθούν όταν χρησιμοποιούνται σωστά και φτάνουν στην γελοιότητα όταν χρησιμοποιούνται λάθος.

21979150_10214341336191110_1924508704_n

Δεν υπάρχει όμως κακό και καλό, λάθος ή σωστό. Υπάρχει μόνο αυτό που θέλω να κάνω και μου αρέσει. Υπάρχει η επιλογή, υπάρχει και το γούστο. Σε όποιον αρέσει κάτι, δεν σημαίνει ότι θα αρέσει σε κάποιον άλλο. Όμως, σε τέτοια ζητήματα η δημοκρατική μας αντίληψη πάει περίπατο και η επίκριση ανεβαίνει στο μεγάλο βάθρο. Πια δεν σε κοιτούν στα μάτια, μα σε περνούν ακτινογραφία. Μέτρηση ύψους βάρους, αναλογίες, χρώματα, πιθανή ηλικία, νύχια, ρούχα, εξτέ, κοντό, μακρύ, μακιγιάζ πρωινό, βραδινό, αξεσουάρ και άρωμα. Και έκπληξη μεγάλη, ακόμα και επίκριση στο διαφορετικό. Όταν το αλλιώτικο σπάει τα δεσμά του καθιερωμένου, υπάρχει πάντα αμηχανία.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά ε; Μα γιατί ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ βάφοντάς τα επί σειρά ετών και γιατί το βιώνω, ευτυχώς τις περισσότερες φορές από θετική πλευρά με ωραία σχόλια. Δέχομαι ερωτήσεις σχεδόν καθημερινά για το αν είναι φυσικό ή βαμμένο το μαλλί μου, με απορίες κυρίως γιατί το άφησα και δεν το βάφω, με εκφράσεις θαυμασμού, με βλέμμα επικριτικό, με άλλα σχόλια τύπου συμβαίνει κάτι, είσαι καλά, γιατί άφησες τόσο μικρή τα μαλλιά σου, πως έγινες έτσι και πολλά μα πολλά άλλα! Και κάθε φορά εντυπωσιάζομαι το ίδιο με την κάθε ματιά, με το κάθε σχόλιο καλό ή όχι. Εντυπωσιάζομαι με την βαρύτητα που αποκτούν ένα μάτσο τρίχες!

22052408_10214356604532809_88939398_n

Εν κατακλείδι και για να μην σας κουράζω, θα ήθελα να ευχηθώ ο κόσμος να βλέπει αλλιώς και πιο καθαρά, μακριά από κατεστημένα και καθιερωμένα, να σταματήσει να ασχολείται και να δίνει σημασία στα τι και πως για να ασχοληθεί λίγο με την ουσία. Να βλέπει στο φυσικό ομορφιά και να δέχεται το άλλο, αυτό που δεν του κάθεται με την πρώτη και δεν κολλά στον αφύσικα χτισμένο μικρόκοσμό του. Να αντέχει να συνυπάρχει με ό,τι και όποιον δεν του μοιάζει.

Και να πω στις συμπάσχουσες κυρίες να αφεθούν και να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί από τα πολλά σχόλια που ακούω είναι και το ότι ηρέμησα και βρήκα την υγεία μου, κι ότι θέλουν και αυτές να τα αφήσουν γιατί δεν αντέχουν πια να βάφονται κάθε δεκαπέντε μέρες αλλά δεν τους αφήνει ο άντρας ή το παιδί ή η κουμπάρα τους. Δεν τους αφήνει κάποιος… πόσο ενδιαφέρον να το ακούς αυτό από γυναίκες ανεξάρτητες και σύγχρονες!

21148205_10214083001692909_664610566_n

Ευτυχώς, πέραν ορισμένων που μετά το πρώτο σοκ με κοιτούν ακόμα παράξενα, ίσως γιατί τους θυμίζω τον εαυτό τους στην πραγματική τους ηλικία, τα σχόλια είναι θετικά από τους περισσότερους γνωστούς και αγνώστους, κυρίως από κυρίους μικρούς και μεγάλους. Όμως και πάλι αυτό δεν θα ήταν σημαντικό, αν εγώ δεν ήθελα να τα έχω φυσικά ή όχι. Είναι τόσο δύσκολο να μπορώ να επιλέξω πως θέλω τα μαλλιά μου; Δεν ξέρω αν μια μέρα αποφασίσω να τα βάψω ξανά, μα και αυτό θα είναι δική μου επιλογή κι όχι καταπίεση του περίγυρου. 

Μην καταπιέζεστε λοιπόν άλλο κυρίες μου! Δεν υπάρχει λόγος. Αν κάτι δεν σας βολεύει βγάλτε το από τη ζωή σας. Θα νιώσετε μεγάλη ελευθερία. Αν δεν σας αρέσει, αλλάξτε το. Άλλωστε, ποιος είπε ότι όλα είναι μόνιμα και αμετάκλητα; Μόνο το θέμα της υγείας είναι σημαντικό, όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν. Σήμερα έχουμε γκρίζα αύριο μαύρα, από μελαχρινές γινόμαστε  ξανθές, από ρυτιδιασμένες ισιώνουμε με την βοήθεια της επιστήμης. Κάντε αυτό που σας αρέσει απλά και μην δίνετε τόση βάση σε σχόλια και ψιθύρους του καθενός. Να είστε εσείς, όπως κι αν επιλέξετε να είστε και ναμην αντιγράφετε!

Την αγάπη μου…

Ελπίδα Π.

https://youtu.be/JbnDghsED1A

Φωτογραφίες Στέφανος Πατεράκης

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είσαι μια κούκλα και τα μαλλιά σου είναι υπέροχα! Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις! Ίσως τελικά να μην είμαστε και τόσο ανεξάρτητες όσο θέλουμε να πιστεύουμε! Σε φιλώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.