Η super woman ή αλλιώς, η γυναίκα λάστιχο!

0

Ξεκίνησα να γράφω για ένα άλλο θέμα, αλλά τελικά αποφάσισα να καταλήξω σε αυτό γιατί πονώ πολύ τις γυναίκες που ξεπατώνονται τέτοιες μέρες προς ευχαρίστηση όλων.

Ποτέ δεν με έπεισε το «όταν είναι οι άλλοι ευχαριστημένοι είμαι κι εγώ». Ή το άλλο που με κάνει έξαλλη, «αυτά είναι δουλειά της μαμάς». Μπορεί και να είναι βέβαια, αυτό έχουμε μάθει, αυτό μας δίδαξαν συστηματικά, ότι όλα τα του νοικοκυριού, της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής είναι της μαμάς δουλειά. Πώς να μην είναι; Τακτοποιημένο είναι και αυτό το θέμα, για χίλιους λόγους, οπότε, αφού έτσι μάθαμε, έτσι κάνουμε.

Ποιας μάνας όμως; Ποιας γυναίκας; Της ξεθεωμένης γυναίκας. Η ευχαριστημένη που είναι; Η σύγχρονη γυναίκα μεγάλωσε με το πρότυπο της παλιάς κοπής γυναίκας και με μια εξακολουθητικά απογοητευτική προτροπή γιαγιάς, μάνας, θείας που έδειχνε το δρόμο, έκανε τα πάντα, ώστε το νέο κορίτσι της οικογένειας να μην γίνει σαν αυτές τις ευχαριστημένες, να γίνει κάτι άλλο… ανεξάρτητη, χωρίς κανέναν πάνω από το κεφάλι της, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς δουλειές κλπ.. ευχή και κατάρα της έδιναν να φύγει μια ώρα αρχύτερα από το σπίτι το πατρικό, να σπουδάσει και να βρει δουλειά, γιατί αν έχει λεφτά στην τσέπη της όλα θα είναι αλλιώς, όλοι θα της φέρονται διαφορετικά, δεν θα σηκώνει και πολλά ως ανεξάρτητη, θα μπορεί να πάρει το καπελάκι της όποτε στριμώξουν τα πράγματα. Ναι ή όχι; Τα θυμάστε και σεις αυτά ή κάνω λάθος;

Εκείνες οι μανάδες που ανάθρεψαν μια σημερινή γενιά της μέσης ηλικίας, οι περισσότερες ήταν εκτός εργασιακού περιβάλλοντος αλλά ήταν με τα μπούνια μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Δουλειές σπιτιού, χωραφιού, παιδιών, εγγονιών, συν τις ετοιμασίες της προίκας και των απαραίτητων του σπιτιού, της οικιακής οικονομίας γενικώς, των υποχρεώσεων και λοιπών καθηκόντων. Όλες ήταν ευχαριστημένες, αλλά όλες στα κρυφά έδιναν συμβουλές στις κόρες και τις εγγονές να κάνουν την διαφορά, να κάνουν την αλλαγή, να μην είναι πια κορόιδα και δούλες!

Και έγινε η αλλαγή. Οι περισσότερες σπούδασαν, εργάστηκαν, αφοσιώθηκαν σε κάτι πολύ ή προσπάθησαν διπλά και τριπλά για να είναι ακούραστες, άριστες σε όλα, πάντα παρούσες, με χαμόγελο, υγεία και αντοχές, πολλές αντοχές. Στην πορεία έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τις επόμενες μικρότερες γενεές που οι ίδιες ανέθρεψαν και κακόμαθαν, καθώς δεν είχαν τον χρόνο να δείξουν στα παιδιά τους πως γίνεται το κάθε τι κι εκείνα κατάλαβαν πως όλα γίνονται αυτόματα, όπως στις διαφημίσεις!

Κι έτσι βρεθήκαμε στο μέσον μιας πάλης. Η πάλη της σύγχρονης γυναίκας που έχει εικόνες της παλιάς γυναίκας με τα τούτα της και τα κείνα της και τα ωραία της και τις δυσκολίες της, μα που ήταν κυρά και αρχόντισσα και βράχος πάντα και πρώτη στις γιορτές και τα τραπεζώματα και που την επόμενη όλων αυτών έμενε στο σπίτι της και προσπαθούσε να βάλει σε τάξη το άτακτο τοπίο και να γαληνέψει το περιβάλλον για να υποδεχθεί το μεσημέρι πάλι από την αρχή όλη την οικογένεια.

Σήμερα η γυναίκα έχει τεντώσει πολύ, έχει τεντώσει ό,τι έχει και δεν έχει, ζητούν όλοι από αυτήν όσα μπορεί και όσα δεν μπορεί να δώσει. Η γυναίκα αυτή δεν ξέρω αν είναι ευτυχισμένη, αλλά σίγουρα είναι ξεθεωμένη. Είναι μια γυναίκα κουρασμένη που θέλησε να δώσει όσα δεν της περίσσευαν, όσα θα ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό της.

Αλλά είναι ντροπή να πει ότι δεν μπορεί, ότι κουράστηκε, ότι δεν αντέχει, ότι αντί να καταστρώνει σχέδια και να γράφει λίστες για το πόσα μπορεί να προλάβει, πρέπει να αρχίζει πρώτη και να σταματά τελευταία, για να αποδείξει απλά πως μπορεί να τα κάνει όλα και όχι μόνο μπορεί αλλά και θέλει. Γιατί είναι λάθος να μην μπορεί ή να μην θέλει, το σωστό είναι να σέρνεται για να τα προλάβει όλα κι ας μην είναι αυτό αλήθεια. Προτιμά να λέει ότι οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο, γιατί έτσι είναι η φύση τους, παρά ότι οφείλουν να αντέχουν περισσότερο. Γιατί έτσι πρέπει, γιατί αυτό είναι το σωστό. Δουλειά μετά τη δουλειά και ξανά δουλειά γιατί μια γυναίκα αντέχει και μπορεί.

Αυτή είναι η μοίρα της άλλωστε, όπως μου είπε κι ένας φίλος. Όταν γυρνά κατάκοπη από την εργασία της στο σπίτι, αντέχει να σταθεί κάποιες ώρες ακόμα στην κουζίνα να ετοιμάσει το αυριανό φαγητό, να απλώσει τα ρούχα, να πεταχτεί ως το σούπερ μάρκετ, να πάρει κάποια τηλέφωνα, να διαβάσει και να παίξει με τα παιδιά αφού επιστρέψει από τις δραστηριότητές τους, να κοιτάξει γονείς και πεθερικά, να ετοιμαστεί για την δουλειά της, να διαβάσει, να αθληθεί, να ανανεώσει τις λίστες, να κάνει ένα ντους στα γρήγορα και να έχει διάθεση γενικώς, γιατί απλά μπορεί κι ας της λείπει ύπνος, κι ας της αρέσει το χουχούλιασμα και ας βαριέται το καθημερινό πρόγραμμα.

Οπότε, αγαπημένοι μου, αυτά τα Χριστούγεννα ας βάλει ο καθένας όποιο χέρι αντέχει και μπορεί σε δουλειές και υποχρεώσεις. Ας αφήσουμε για μια χρονιά τα πολλά πολλά και να περιοριστούμε στα απαραίτητα για πολλούς λόγους. Δεν πειράζει αν δεν προλάβεις να κάνεις τα πάντα, ούτε αν δεν τα κάνεις όλα με το χαμόγελο στα χείλη λέγοντας μπορώ, μπορώ, μπορώ… δεν πιάνει!

Κουρασμένε σύζυγε, φίλε, σύντροφε, φέτος μην απαιτήσεις τα πάντα. Φέτος να περιοριστείς στα λίγα και καλά, σε όσα θα κάνουν τον άνθρωπό σου να απολαύσει με όσα λιγότερα ωχ, αχ και βαχ τις γιορτές και να μην τρέχει ξεμαλλιασμένη με μωρά στην αγκαλιά και προθεσμίες από τη δουλειά και ταπεράκια από δω κι από κει, γιατί απλά δεν γίνεται. Γίνεται βέβαια, γιατί όλα τα μπορούν τα γενναία κορίτσια, αλλά απλά δεν περνούν καλά. Γίνεται γιατί έτσι μας έμαθαν, γίνεται γιατί είμαστε προγραμματισμένες να κάνουμε τα πάντα, αλλά φέτος ας είναι η πρώτη φορά που θα κάνουμε την ανατροπή. Από του χρόνου πάλι γυρνάμε στα ίδια.

Κουρασμένε σύντροφε και κυνηγημένε από την βία των ημερών και της απαιτήσεις των μνημονίων, ξέρω ότι ούτε εσύ είσαι στα καλά σου και πως προσπαθείς πολύ λείποντας όλη μέρα από το σπίτι… είσαι τόσο κουρασμένος… ξέρω, δεν έχεις μάθει από την μαμά σου να κάνεις δουλειές και να μαγειρεύεις.. ας είναι. Αυτό που μπορείς να κάνεις φέτος είναι να πεις ένα καλό λόγο στην γυναίκα σου και να της φτιάξεις ένα καφεδάκι, αν μάζευες στο τέλος και το τραπέζι θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Ε; τι λες;

Ξεθεωμένες κυρίες μου, πείτε ότι είστε ξεθεωμένες. Παραδεχτείτε το! Το ξέρω ότι θα συνεχίσετε γιατί είστε ντούρασελ, αλλά δεν πειράζει να σταθείτε μια στιγμή και να ξαποστάσετε.

Φτάνει όσα κάνατε σήμερα.

Αύριο πάλι.

Ελπίδα Π.

Φωτογραφία zhen-hu-517739-unsplash

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.